Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,451 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • vynechávanie menštruácie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pani doktorka mám 16 rokov a už niečo vyše dvoch rokov menštruujem. Asi prvý rok-rok a pol som dostávala menštruáciu pravidelne, no čím ďalej tým viac je to horšie. Menštruáciu dostávam veľmi nepravidelne, niekedy aj niečo vyše mesiaca nič. Pri menštruácii vraj každý mesiac pracuje iný vaječník, tak som rozmýšľala, či by to nemohlo byť tým, že mi jeden nepracuje správne. Keď ju dostanem, nemám ju bolestivú, s tým som nikdy problém nemala no ako vravím, niekedy ju aj vyše mesiaca nedostanem. Chcem sa teda opýtať či je nutné navštíviť lekára, zrejme teda áno, ale kam skôr? K obvodnej alebo rovno ku gynekologičke? U tej som ešte totiž nikdy nebola. Neviete, čo by to mohlo byť? Za akékoľvek info či radu Vám vopreď ďakujem.
    Vladimíra

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak menštruácia bola pravidelná a teraz už nie je je naozaj potrebné navštíviť gynekológa. Príčin nepravidelnosti môže byť naozaj veľa, od toho, že je hormonálna os a hladiny hormónov ešte nestále,cez nález cystičky na vaječníku až po niektoré špecifické gynekologické ochorenia, ktoré sa prejavujú nepravidelnou menštruáciou. Nemusíte sa obávať, vo vašom veku je menštruačný cyklus ešte často nestály, a je možné, že bude všetko v poriadku. Nemusíte ísť k obvodnej lekárke, choďte priamo k obvodnej gynekologičke.

Podobné otázky

  • Meškajuca menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám 22 rokov v januári som vysadila antikoncepciu a v júli som prestala mat menštruáciu bola som na dvoch vyvolavacich injekciach po ktorých som mala len slabý hnedý výtok pani doktorka ma poslala po vyšetreniach ako je diabetologia, endokrinologia,(všetky testy boli v poriadku) teraz mi idú brat testy ohľadom žalúdka pretože odkedy mi mešká, menštruácia sa cítim malatna občas mám miernu bolesť žalúdka a schudla som od januára 10 kg bez žiadnej výraznej zmeny v životospráve. Chcem sa opýtať či v budúcnosti budem mat problém otehotnieť a ako riešiť tento problém meškania menštruácie

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemá žena žiadny iný problém, vynechávanie menštruácie sa neberie ako problém a nemusí sa za každú cenu riešiť. Niekedy je to pre ženu aj výhodnejšie. Problémom to môže byť, ak žena plánuje otehotnieť. Takto sa Vám ale bližšie objektívne vyjadriť neviem. Menštruácia môže vynechávať z rôznych príčin, jednou z nich je aj porucha trávenia, či podvýživa. Preto je potrebné realizovať vyšetrenia, aby sa vylúčila primárna príčina ťažkostí, ak sú gynekologické vyšetrenia v poriadku.

  • Menopauza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pan doktor obraciam sa na Vas s mojim problemom a dufam, že mi zase opäť dobre poradite, ako vždy, za čo Vam pekne Ďakujem. Mám 50 rokov. 0 rokov som uživala Logest. V decembri tohto roku som ho vysadila.Mala som 4 krat menzes prvy na 28 DC, druhý na 24 DC, treti na 28 DC a štvrý na 24 DC. Pred menzesom som mala 2.3 dňove špinenie, čo som predtým nemavala. Teraz mi menzes vynechal a mesška mi skoro 3 týždeň. Bola som u gynekologa, spravil mi USG .Povedal mi, že sliznica maternice je vysoka, ako pred menzesom, že by sa mal každu chviľu spustiť menzes , ale zatiaľ nič. Znepokojuje ma ta vyška sliznice, je to normalne, keď meška menzes skoro 3 týždne, aby bola takato sliznica.Je to podľa vAS prechod, alebo to može byť ešte vplyvom HAK?Možem očakavať silný menzes, keď mám takuto sliznicu? Mam aj navaly a silne potenie. Ďakujem za Vašu odúpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vo Vašom veku už vynechávanie menštruácie nie je ničím výnimočným. Ste v období premenopauzy. O menopauze (prechode) môžeme hovoriť, ak žena nemá menštruáciu minimálne 12 mesiacov. Výška sliznice súvisí s fázou cyklu, na konci cyklu, teda pred menštruáciou je najvyššia, s menštruáciou sa odlúči a vyplaví a rastie s približujúcim sa termínom menštruácie, kedy sa zase odlúči a vyplaví s menštruačnou krvou a takýto kolobeh predstavuje menštruačný cyklus vo vzťahu k výške sliznice. Ak máte už príznaky prechodu, ako spomínate, je možné, že menštruácia sa už nedostaví. Treba si to odsledovať. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • vynechávanie menštruácie po vysadení antikoncepcie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať a zároveň poprosiť radu. Už som zúfalá. Môj problém spočíva v tom, že brala som HAK asi 2 roky, minulý rok v decembri som ju vysadila z dôvodu, že mi vadili zmeny nálad a neznesiteľné bolesti hlavy, i keď môj gynekológ stále trval na tom, že by som ju mala brať, lebo je to najlepšia cesta ako sa mi upraví menštruácia((predtým som ju mala nepravidelnú...buď mi mesiac-dva vynechala, alebo som ju mala priliš často). Avšak po vysadení, nemôžem samovoľne dostať menštruáciu bez toho, aby mi bola pichnutá vyvolávačka. takto to funguje už skoro rok. Plánujeme s partnerom bábo, ale pochybujem, žeby sa nám to podarilo bez normalného cyklu. Môj gynekológ mi stále opakuje, že ešte máme čas a pre naštartovanie cyklu trvá na opätovnom užívaní HAK. Prosím o radu ako by som mala ďalej postupovať. Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    antikoncepcia určite cyklus nenaštartuje a preto teda jej užívanie v čase plánovania dieťatka nie je správnym riešením. Odporučila by som návštevu centra asistovanej reprodukcie. Kľúčové bude vyšetrenie ovulácie, respektíve v prípade, že nenabieha spontánne jej indukcia - vyvolanie. Na začiatok začnite s užívaním Inofolicu 2 x denne - navodí ovulačné cykly a pravidelné menštruácie.