Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,453 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • vynechávanie menštruácie po vysadení antikoncepcie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať a zároveň poprosiť radu. Už som zúfalá. Môj problém spočíva v tom, že brala som HAK asi 2 roky, minulý rok v decembri som ju vysadila z dôvodu, že mi vadili zmeny nálad a neznesiteľné bolesti hlavy, i keď môj gynekológ stále trval na tom, že by som ju mala brať, lebo je to najlepšia cesta ako sa mi upraví menštruácia((predtým som ju mala nepravidelnú...buď mi mesiac-dva vynechala, alebo som ju mala priliš často). Avšak po vysadení, nemôžem samovoľne dostať menštruáciu bez toho, aby mi bola pichnutá vyvolávačka. takto to funguje už skoro rok. Plánujeme s partnerom bábo, ale pochybujem, žeby sa nám to podarilo bez normalného cyklu. Môj gynekológ mi stále opakuje, že ešte máme čas a pre naštartovanie cyklu trvá na opätovnom užívaní HAK. Prosím o radu ako by som mala ďalej postupovať. Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    antikoncepcia určite cyklus nenaštartuje a preto teda jej užívanie v čase plánovania dieťatka nie je správnym riešením. Odporučila by som návštevu centra asistovanej reprodukcie. Kľúčové bude vyšetrenie ovulácie, respektíve v prípade, že nenabieha spontánne jej indukcia - vyvolanie. Na začiatok začnite s užívaním Inofolicu 2 x denne - navodí ovulačné cykly a pravidelné menštruácie.