Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,257 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • vynechanie menštruácie

    , Autor: odbornik6

    Vážená pani doktorka,

    môj problém spočíva vo vynechaní menštruácie. Brala som antikoncepciu Mercilon. Od cca februára do mája tohto roku som schudla 7 kíl, momentálne vážim 47,5 kg pri výške 163 cm. Už v priebehu chudnutia (podotýkam pod odborným dohľadom - pravidelne stravovanie, cvičenie...) sa mi v polke cyklu objavilo krvácanie, zľakla som sa, keďže dovtedy sa mi to pri užívaní Mercilonu nestalo, utekala som hneď k lekárovi, kontrolou nič nezistil...keď sa to stalo druhýkrát, zase presne na deň ako predtým, ale už som len "špinila", išla som opäť k doktorovi. Ten mi predpísal iné tabletky - Marvelon, s vyššou dávkou. Nakoľko som ešte mala 2 balenia Mercilonu, tie som doužívala, ale menzes sa mi nedostavil už vôbec. Ešte som skúsila brať jeden mesiac Marvelon a teraz sú to už ďalšie dva mesiace čo menštruáciu nemám.Po tom jednom balení som sa rozhodla antikoncepciu úplne vysadiť. Je možné, že to všetko súvisí s chudnutím, alebo môže za to nedostatok spánku, podráždenie...Viete, za posledné roky (presnejšie vyše 6 rokov) som toho moc nenaspala, kedže moje dievčatká od narodenia veľmi málo spávajú...a myslím, že s tým v poslednom čase súvisí aj moje podráždenie, nervozita....Prosím o radu, bolo by možné kúpiť nejaké homeopatiká, prípadne iné lieky na podporu menzesu? Pre doplnenie - mám 33 rokov, dve deti.Vďaka.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dorbý deň,
    je možné, že to spôsobilo radikálne chudnutie, nevyhnutné je vyšetrenie hormonálneho profilu, ktoré by objasnilo príčinu poruchy menštruačného cyklu.

Podobné otázky

  • Meškanie menštruácie

    , Autor: _lleni\

    Dobré ráno, pán doktor,

    prosím Vás, chcela by som sa spýtať, čo mám robiť keď mi už šiesty deň mešká menštruácia? Väčšinou ju mám +- o jeden deň posunutú. Neviete o nejakých liekoch ktoré by menštruáciu vedeli privolať? Niekedy mám tlaky v bruchu a myslím si, že čoskoro príde ale nakoniec vôbec nič. Prípadne treba ísť kvôli tomu na vyšetrenie?

    Ďakujem krásne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pre vyvolanie menštruácie je potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám po vylúčení tehotenstva, prípadne iných patológii spôsobujúcich meškanie, či vynechanie menštruácie, vie aplikovať injekciu, ktorá vyvolá menštruačné krvácanie.

  • Meškanie menštruácie

    , Autor: Kaihdbs

    Dobrý deň, mam problém s meskajucou menštruáciou. Cyklus som mala doteraz pravidelný s maximálnou odchylkou 2 alebo 3 dni a teraz mi menštruácia mešká 10 dní. Som ešte panna takže tehotná nie som, a pred týždňom som prekonala salmonelózu, tak sa chcem opýtať ci aj z toho mi môže meškať menštruácia ? A naposledy som aj krvacala slabo počas ovulácie , tak ci aj to mohlo prispieť k meškaniu menštruácie...myslíte že mám ešte počkať alebo môže ísť o niečo vážne? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na menštruačný cyklus má vplyv viacero okolností. Jednou z nich je aj ochorenie. Infekčné ochorenie, pri ktorom došlo aj k poruche vstrebávania vody mohlo spôsobiť vynechanie menštruácie. Ovulačné špinenie nemá vplyv na meškanie menštruácie. Odsledujte si to.

  • Vynechanie menštruácie

    , Autor: Iva13

    Dobrý deň pán doktor, koľko mi môže vynechať menštruácia po zavedení telieska (Mirena) ? 03/2022 som mala teliesko zavedené. Urobila som si aj test pre istotu, že či niesol náhodou tehotná - vyšiel negatívny. Momentálne mi menštruácia mešká 56 dní. Mal mi začať už tretí cyklus ale nezačal. Nemôže to mať nejaký vplyv na zdravie ?
    Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri zavedenom vnútromaternicovom teliesku Mirena nemusí žena menštruovať vôbec. Mali ste byť o tom poučená obvodným gynekológom. Nemusíte sa obávať, tehotenstvo je za predpokladu správne zavedeného vnútromaternicového telieska nepravdepodobné, Odsledujte si to. Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Dcere meska menstruacia

    , Autor: Simonakova

    Dobry den.Dcera ma 14rokov.Meska jej menstruacia 4.mesiac uz.Vyrazne schudla.Vela cvicila a velmi si upravila stravu . Citi sa dobre.Ale zacali sme to riesit.Boli dme u gynekologicky na vysetrenie.Poslala nas na endokrinologiu a navstevu psychologicky.Boli sme aj na odber krvi.Zatial cakame na termin endokrinologie.Ake mate s tym skusenosti?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na menštruačný cyklus má vplyv viacero faktorov, stres, zmena životosprávy, pohybová aktivita, ... Ak dcéra nemá žiadne ťažkosti, nemusí sa to nevyhnutne riešiť. Niekedy dievčatá dostanú menštruáciu v 11. či 12. rokoch, pár mesiacov, či rok menštruujú a potom im aj na pár rokov menštruácia vynechá a opäť začnú menštruovať napríklad v 16. rokoch. Ak dcéra intenzívne cvičí, zmenila životný štýl a celkovo režim, vynechanie menštruácie je pochopiteľné. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Realizujte odporúčané vyšetrenia.

  • Meškajúca menštruácia

    , Autor: Kvetinka127

    Dobrý deň. Chcela by som sa Vás spýtať, či je ešte ako tak v norme, keď mi 12-sty deň mešká menštruácia, pričom som nikdy s týmito vecami problém nemala a cyklus mávam pravidelný. Avšak počas toho ako mi mešká mám často silný výtok. Tehotná nie som. Avšak v poslednej dobe som aj schudla, aj menej jedla a na mesiac úplne vylúčila mäso s tým, že som si nedala záležať na jeho nahrádzaní. Chcela by som vedieť, či vidíte problém práve v tomto. Lebo mňa už nič iné nenapadá. Vopred Vám pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zmena životného štýlu, stres, či úprava stravy má vplyv na menštruačný cyklus a môže spôsobiť znepravidelnenie, meškanie, ale aj vynechanie menštruácie. Odsledujte si to.