Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • suchosť

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor, mám 44 r. a užívam 4.rok hak (drsp, 0.02 EE) na upravu cyklu. Posledné mesiace mám problém so suchostou v pošve, taký diskomfort, pálenie, pri styku už ani nezvlhnem, aj ked som dostatočne vzrušená :( Je to vekom? Som už v prechode, alebo može mat na to vplyv aj hak? Na dop.lekára som užívala ialuna čipky 10 dní a výrazne sa mi ulavilo, cítila som sa výborne, lenže nie su na dlhodobé užívanie, tak čo by som ešte mohla užívat? vdaka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie ste v prechode. Predpokladá, že to môže byť spôsobené aj vedľajšími účinkami hormonálnej antikoncepcie. Vyskúšať si môžete aplikovať vaginálne probiotiká, najlepšie večer pred spaním, prípadne si spomínané Ialuna vaginálne čapíky môžete aplikovať raz týždenne.

Podobné otázky

  • Hysterektómia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, čaka ma laparoskopicka hysterektómia z dovodu silbeho krvaciacia a myomu 9 cm. Moja otazka znie ci je lepšie si krcok ponechat alebo vybrat ho spolu s maternicou. Vajecniky mi zostavaju nakolko mam 41 rokov. S krckom mam ale opakovane problemy. Po porode cytologia krcka III, teraz rok a pol cytokogia II. Obavam sa pooperačnych ťazkostí s inkontinenciou a suchostou vaginy. Dakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, maternica sa dá laparoskopicky odstrániť iba s krčkom, keďže sa vyberá cez pošvu. Pri ponechaní krčka (supravaginálna hysterektómia) sa operuje cez rez na bruchu. Ak však boli aj v minulosti nálezy bunkových zmien na krčku maternice, je vhodnejšie ho odstrániť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete byť operovaná, ktorí sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • poďakovanie+ otázka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. doktor, ďakujem za rýchlu odpoveď k otázke neutíchajúci zápal. Poprosím ešte ak sa dá o upresnenie- v mori by som sa kúpať mohla?
    Ovestin mi odporúčajú kvôli klimaktériu, celkovo je tento zápal zdôvodňovaný tým, že som viac rokov v predčasnom klimaktériu a mám poškodené sliznice atrofiou. Ako by som si mohla zlepšiť stav slizníc v klimaktériu? Po operácii v 39 rokoch som bola 6 rokov úplne v poriadku čo sa týka zápalov, vypuklo mi to po covide. Najhorší ja stav vonkajšieho genitálu, pošvu si gynoflorom dokážem udržať. Mac miror je lokálne antibiotikum? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj morská voda môže spôsobiť ťažkosti. V pošve je normálne kyslé pH. Morská voda je slaná, je to zásada, ktorá veľmi rýchlo vie zneutralizovať pH v pošve, ako aj ho zozásadiť a vytvorí tak podmienky pre množenie "zlých" baktérií v pošve, ktoré sa tam aj tak bežne vyskytujú, no sú pod kontrolou laktobacilov a kyslého pH, ktoré vytvárajú a tak nedôjde k ich premnoženiu a vzniku ťažkostí. Vhodné je u Vás uvažovať aj o laserovej terapii pošvy, čo je šetrná a bezbolestná metóda omladenia sliznice pošvy s cieľom zlepšiť vlhkosť a obranyschopnosť sliznice. Je určená pre pacientky s častými vaginálnymi kandidózami, s vaginálnou atrofiou, suchosťou a pálením, ktoré sú v období menopauzy pomerne častým problémom. Macmiror je kombinované antibiotikum-antimykotikum. Je to prakticky antiinfektívum a antiseptikum. Vo forme vaginálnych globúl lokálne, vo forme tabliet podávaných ústami celkové.

  • Suchost pošvy???

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, potrebovala by som poradiť… 4/23 zavedená mirena, 12/23 svrbenie pálenie výtok, - samoliecba canesten Čapík+masť, neskor 3 tablety clotrimazol, kedze nic nepomohlo volala som svojmu gynekológovi ale neprepojili ma takze len sestricka mi naordinovala výplachy a fungicídín, o dva dni na to som skončila u gynekológa, ten mi bez vyteru nasadil polygynax… po nom som na 3-tí deň skončila na pohotovosti už v takom stave ze som nemohla ani chodit… tam nasadené antimykotika 3 tablety kazde 3 dni a masť macmirror a vyplachy rosalginom… po liečbe ktora zabrala ťažkosti boli uz len minimálne bola kontrola u gynekológa: vyter a do výsledku nasadené probiotiká kupene u neho natural factors multi acidofilus zo spodu 5 dni, vysledok vyteru masívne escherichia coli… nasadene antibiotika ciphin na 5 dni… polovica januara 24, kontrolný vyter v poriadku aj prehliadka u gynekológa, ale znova som pociťovala pálenie, svrbenie a diskomfort len z vonku nie vo vnutri… vraj to moze byt suchostou posvy, ale viac to nerozoberal… dr tvrdí ze mam užívať len dlhodobo probiotiká, 2 x do tyzdna zo spodu, ale tie užívam uz vyše dvoch mesiacov a ziadna zmena… sex som nemala uz 2 mesiace… momentálne mam az mierne opuchnuté a cervene pysky a zvonku obcas akoby az popálenú kozu ked sa jej dotknem alebo ani neviem ako to opísať… obcas pol dna je to v poriadku nic závratne ale vecer sa vzdy po celom dni až doškrabem a som tam kde nechcem… stale dookola to iste… kupila som si vagisan hydrokrem, ktorý natieram z vonku 3-ti den, ale mam pocit ze je to horsie, opuchnuté a začervenané a viac to svrbí ci až Páli… doteraz to až take zlé nebolo…
    1. Viete mi prosim vas nieco odporučiť???
    2. Sú tie probiotiká spoľahlivé a postačujúce?
    3. Moze to byť mirenou?

    Dakujem za odpoveďou…

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa Vám po aplikácii Vaginálnu zhoršil stav, ukončite aplikáciu. Príčin Vašich ťažkostí však môže byť viacero. Podľa opisu ste v poslednej dobe užívali viacero antibiotík, či už celkových alebo lokálnych. Môže sa u Vás jednať aj o bakteriálnu vaginózu z poruchy vaginálnej mikroflóry. Časté vaginálne výplachy tiež nie sú ideálne. Najvhodnejšie je si pred začiatkom vaginálmej liečby jednorázovo realizovať vaginálny výplach a následne si realizovať aspoň 14 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami, ktorých je v lekárňach veľké množstvo. Vyskúšať môžete Gynimun Rapid, aplikovať si denne, najlepšie večer pred spaním. Nemyslím si, že Mirena má s tým niečo spoločné. Z vonku si skúste natierať Canesten krém. Pri pretrvávaní ťažkostí bude vhodné doplniť ďalšie stery na Chlamýdie, Ureaplazmy a Mykoplazmy. Nevidel som však nález, ani nepoznám všetky okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Suchosť

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, som 1,5 roka po porode a 7 mesiacov od ukoncenia dojcenia. Cca posledny polrok som si vsimla vacsiu vaginalnu suchost. Za posledny mesiac sa to zhorsilo, mam pocit ze som dole uplne sucha, zacina ma to aj pocas dna ominat a robia sa mi mensie trhlinky. Moze to byt sposobene hormonalnou nerovnovahou po porode ? Je pripadne moznost to liecit volnopredajnymi liekmi alebo mam radsej cim skir navstivit gynekologa ? Dakujem velmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin Vašich ťažkostí môže byť viacero. Áno, hormonálna, ako aj mikrobiálna nerovnováha môže byť príčinou. Pre začiatok si skúste realizovať kúru vaginálnymi probiotikami. Ak sa to neupraví, navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám predpíše Gynoflor, ktorý obsahuje okrem laktobacilov aj estrogény, ktoré môžu napomôcť v produkcii sekrétu pošvy.

  • Spinenie po styku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,

    V utorok som bola na kontrole telieska Levosert. Všetko bolo v poriadku, teliesko na mieste. Dnes po pohlavnom styku som mala ružový sem tam krvavý hlien a výtok. Nič ma však neboli, ale vystrašilo ma to. Nemohlo sa teliesko posunúť? Aj keď pohlavný styk nebol silný resp. tvrdý.

    Počas pohlavného styku som na chvíľu pocítila stipanie, ale prešlo tak som tomu nevenovala pozornosť. Síce sme mali lubrikant na vodnej báze, ktorý mi odporučila gynekologička, keďže od zavedenia telieska sa mi strieda vaginalna suchost s klasickým vytokom. Neviem či mám rozmýšľať nad nejakým mechanickým podráždením. Keďže bolo naposledy všetko v poriadku vystrašilo ma to a neviem či je to normálne aj keď mám už od novembra v sebe teliesko.

    Môžem si večer zaviesť tabletku gynimum rapid pre prípad pálenia, aby som predišla nejakým zápalom resp. mykozam?

    Ďakujem za odpoved a prajem pekný večer

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak mávate čo i len občasnú suchosť pošvy, pri pohlavnom styku mohlo dôjsť k vzniku čo i len nepatrných trhliniek v pošve. Občasné špinenie po styku sa však môže vyskytovať aj pri zavedenom vnútromaternicovom teliesku. Na účinnosť telieska to však vplyv nemá. Odsledujte si to. Vaginálne probiotiká si aplikovať môžete, najlepšie večer pred spaním. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.