Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,453 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Stehy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám taký problém že mala som asi pred dvoma týždňami prvý pohlavný styk kedy ma priateľ kus natrhol čo vyriešila moja gynekologička jedným stehom pred týždňom... No dnes po týždni som kus začala krvácať, ale to len na toaletný je možné že som si po týždni mohla kus natrhnúť ten steh? robím sestru v nemocnici kde sa naťahujem s pacientmi čiže je možné že som ten steh kus natrhla a preto trochu na toaletný papier krvácam? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin zašpinenia, či krvácania môže byť viacero. Nevylučujem, že príčina môže byť presne tá, ktorú ste opísali. Ťažko takto povedať. Odsledujte si to. V prípade pretrvávania ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

Podobné otázky

  • Vysoká sliznica

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pred týždňom som bola na laparoskopii, kde mi vybrali cystu na vaječníku a dnes som bola vyberať stehy. Lekárka mi oznámila, že mám zvýšenú sliznicu maternice a spravila mi tehotensky test a bol pozitívny. Je možné že by som mohla byť tehotná a pritom som absolvovala operáciu? Menštruácia mi mešká 2 týždne , operácia prebehla v poriadku, cystu mi vybrali , ale ako je potom možné že mám pozitívny test. Navyše pred dvoma mesiacmi som spontánne potratila v 6 týždni, môže sa kvôli tomu ukázať pozitivita na teste?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Otáznikov je viacero. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, okolnosti zistenia vyššej sliznice dutiny maternice, ako ani výsledky histológie vyberanej cysty, či ďalších vyšetrení. Nepoznám ani okolnosti diagnostikovania a riešenia cysty, o akú cystu sa jednalo, či sa nemohlo jednať o cystu tehotenského žltého telieska, ... naozaj neviem. Odsledujte si to. Ak nemáte žiadne ťažkosti, je potrebné stav odsledovať, najmä ultrazvukovo. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Deformácia brucha po hysterektomii

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som 5 dní po hysterektómii s ponechaním vaječníkov a na ľavej strane nad jazdou sa mi niečo vydulo-mám tam taký kopček.Mám sa báť?V pondelok idem vybrať stehy-stačí s tým dovtedy počkať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu sa Vám neviem takto objektívne vyjadriť. Ak bola maternica vyberaná laparotomicky, cez brucho, môže byť v mieste rany, najčastejšie nad horným okrajom, prítomný opuch. Odsledujte si to. Ak nemáte bolesti a nezväčšuje sa to, je teoreticky možné počkať do pondelka. Bez videnia nálezu a poznania okolností sa k tomu vyjadriť naozaj nedá.

  • Otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať ohľadom som po operácii zdvihnutá mechúra a plastiky prednej steny pošvy a chcela by som sa opýtať kedy by ste my odporučili jazdu na bicykli 14.4.2022operacia môj lekár my odporúča keď my vypadnú stehy a chcela by som poznať váš názor ešte mám stále časť stehov niektoré my vypadli len teraz ďakujem pekne Chudobová

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, platí všeobecné pravidlo, že 6 až 8 týždňov po operácii je operačná rana zhojená a je možné postupné zaťažovanie.

  • Rekonvalescencia po operacii myomu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor.
    Koncom septembra minuleho roka som bola na operacii myomu, mal dlzku 10 cm. Operacia prebehla v poriadku, potom mi vybrali stehy, a rez sa pekne zahojil. Ale jazva po reze, aj po vyse polroku, je tvrda na dotyk, bolieva ma brucho, nedokazem nosit obtiahnute nohavice, pretoze ma na mieste jazvy nesmierne tlacia a je mi okamzite nevolno, a okrem toho mam aj problem s vyprazdnovanim. Ked som bola na kontrole u gynekologicky, tak mi povedala, ze to chce cas, ale je to uz vyse polroka po zakroku... Viete mi, prosim Vas, poradit, kde by mohol byt problem?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Kým sa maternica a jazva na maternici zhojí, trvá to aj pol roka. Jazva na koži sa hojí rýchlejšie. Tuhšie okolie jazvy ešte môže pretrvávať. Ak sú prítomné aj ťažkosti so stolicou, je možné, že sú v brušnej dutine zrasty, ktoré Vám môžu spôsobovať aj spomínané ťažkosti. Takto sa Vám však bližšie objektívne vyjadriť neviem. Ak budú ťažkosti pretrvávať, je vhodné porozmýšlať aj o diagnostickej laparoskopii.

  • Popraskane stehy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, obracam sa na vás s takým to problémom. Som 1/5 týždna po pôrode. Asi pred 3 dňami ma začala bolieť rána. Ukázala som to dnes manželovi a on mi povedal že to vyzerá ako keby sa mi roztrhla rána teda stehy a mám tam 2 asi 1cm široké otvorené rany. Nie na vagine ale ako keby na stehne. Je to možné? je to v poriadku? alebo to mám riešiť s mojim lekárom.
    Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez videnia nálezu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Stehy sa zvyknú uvoľňovať na 10. - 14. deň po pôrode, niekedy sa však môžu uvoľniť aj skôr, ale aj neskôr. Skúsiť si môžete aplikovať Dermo Chlorophyl sprej. Keďže ste ešte šestonedieľka, v prípade nejasností alebo gynekologických ťažkostí môžete navštíviť zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili, prípadne Vášho obvodného gynekológa.