Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,440 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pozitivny test

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem,
    Chcela by som Vás pekne poprosiť o zodpovedanie otázky:
    Je možné, aby cysta na vaječníku spôsobila falošne pozitívny tehotenský test? (Testovacia čiarka bola slabučká...resp. na troch testoch bola slabá)

    Druhú otázku by som sa chcela rovnako poradiť. Je možné zhruba v 6-7 TT zobrať jednorazovo lexaurin (3mg) na ukludnenie pred letom na dovolenku?

    Ďakujem pekne za Váš čas :)

    S pozdravom

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, cysta na vaječníku pozitívny tehotenský test nespôsobí. Pre jednoznačné potvrdenie tehotenstva je potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám realizuje odber krvi na beta HCG. Jednorazové užitie Lexaurinu Vám nepoškodí, jeho časté, či pravidelné užívanie však veľmi neodporúčam.

Podobné otázky

  • Močové cesty

    , Autor: Registrovaný používateľ


    Dobrý deň, chcem sa opýtať začala som mať takýto problém.Bolest v podbrušku, krvácanie mimo cyklu,časté močenie.Urobila som si domáci test na chlamýdie kde to síce nebolo 100 percentné ale videla som tam pozitívny test.Bola som u svojho gynekológa kde mi urobila USG,zobrala výter, moč. USG bol v poriadku že tam nevidí z čoho by som mohla mať taký problém,výter bol tiež v poriadku akurát lactobacil tam bol a v moči som mala krv teda aj zvýšené CRP p.doktorka mi napísala Macmiror tablety po ich dobrati som bola na crp aj moc išiel na rozbor a výsledky boli v poriadku.Po 5 dňoch mám zase nepríjemný pocit že mam plný močový mechúr a chodím častejšie na wc,nemám pálenie ani rezanie.Preto sa chcem opýtať mohlo to byť tak že sa z vyteru a moču nemuseli zistiť chlamýdie?Alebo lieky Macmiror nezabrali? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu Vám nebol realizovaný výter z krčka na chlamýdie, mykoplazmy, ureaplazmy ale iba klasický výter z pošvy na kultivačné vyšetrenie, z ktorého sa prítomnosť chlamýdií nezistí. Macmiror chlamýdie neprelieči. Nevylučujem, že sa u Vás nejedná o chlamýdiovú, či ureaplazmovú infekciu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Je potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám realizuje potrebné vyšetrenia a stanoví ďalší postup.

  • Pozitívny test

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Možem sa spýtať kedy v akých prípadoch sa môže jednať o falošne pozitívny test ? Ak by sa teoreticky jednalo o mimomaternicove tehotenstvo alebo cysty na vaječníkoch v rámci akého času koľkých týždňov je možné ze by sa to obe možnosti vstrebali bez akejkoľvek liečby a sledovania ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobý deň, je potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám vyšetrí krv na beta HCG. V prípade, že bude negatívna, nie ste tehotná. V prípade, že bude beta HCG pozitívne, bude potrebné realizovať USG vyšetrenie a podľa nálezu sa určí ďalší postup. Falošne pozitívny tehotenský test môže byť pri viacerých prípadoch. Napríklad môže byť dôsledkom zvýšenia hladiny beta HCG v dôsledku ochorení, ako sú cysty na vaječníkoch alebo cysty žltého telieska, ale aj onkologické ochorenie, napríklad vaječníkov. Falošné výsledky testu sa môžu vyskytnúť aj pri abnormalitách obličiek sprevádzaných krvou alebo leukocytmi v moči a infekciách močových ciest. V zriedkavých prípadoch môže byť falošne pozitívny tehotenský test spôsobený ochorením hypofýzy. Ďalšími možnými príčinami falošnej pozitivity je test po dátume expirácie, tiež, ak nie sú dodržané pokyny na jeho realizáciu. Myslieť je potrebné aj na tzv. biochemické tehotenstvo. Je to naozaj individuálne. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Pozitívny tehotenský test

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň, pred par týždňami mi vyšiel pozitívny tehotenský test bola som odcestovana v zahraničí tam mi povedali ze na sone nic nevidia. Sama si to neviem vysvetlit. Mohlo ist o mimomaternicove tehotenstvo alebo o cysty na vaječníkoch nakoľko uz som raz na cysta v priebehu tohto roka bola operovana. Je možné ze by mi z jednej tejto možnosti ukázal pozitívny test ? A samé sa to vstrebalo v priebehu par týždňov bud jedno alebo druhé ze by na sone nic nebolo zaznamenané ? Ďakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj napriek tomu, že je tehotenský test pozitívny, nemusí byť na USG ešte nič vidieť. Ani normálne tehotenstvo v maternici, ani mimomaternicové tehotenstvo. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne negatívny. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pre jednoznačné potvrdenie tehotenstva sa realizuje odber krvi na beta HCG. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Vysoká sliznica

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pred týždňom som bola na laparoskopii, kde mi vybrali cystu na vaječníku a dnes som bola vyberať stehy. Lekárka mi oznámila, že mám zvýšenú sliznicu maternice a spravila mi tehotensky test a bol pozitívny. Je možné že by som mohla byť tehotná a pritom som absolvovala operáciu? Menštruácia mi mešká 2 týždne , operácia prebehla v poriadku, cystu mi vybrali , ale ako je potom možné že mám pozitívny test. Navyše pred dvoma mesiacmi som spontánne potratila v 6 týždni, môže sa kvôli tomu ukázať pozitivita na teste?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Otáznikov je viacero. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, okolnosti zistenia vyššej sliznice dutiny maternice, ako ani výsledky histológie vyberanej cysty, či ďalších vyšetrení. Nepoznám ani okolnosti diagnostikovania a riešenia cysty, o akú cystu sa jednalo, či sa nemohlo jednať o cystu tehotenského žltého telieska, ... naozaj neviem. Odsledujte si to. Ak nemáte žiadne ťažkosti, je potrebné stav odsledovať, najmä ultrazvukovo. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • HPV pozitiv

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, z cytologie mi vyšiel pozitívny test na HPV vírus, taktiež v minulom roku pri prehliadke avšak moj vtedajší gynekolog mi k tomu nic nepovedal.
    Terajši lekár mi odporučil deflagyn na 3 mesiace a následne kontrola. Mam za sebou jeden porod a tento rok ak sa podarí by som chcela znova otehotnieť.
    Je to dobry nápad alebo počkať, príp. čo očkovanie (mam 28 rokov)
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, dôležité sú aj výsledky onkocytologického vyšetrenia, ktoré mi z opisu nie sú známe. Na základe ich výsledkov by sa postupovalo ďalej. Ak boli výsledky onkocytológie v poriadku, ale je u Vás prítomná infekcia HPV, je vhodné realizovať odporúčanú kúru a výter skontrolovať. Očkovanie má určite zmysel, za každých okolností. Vrelo ho odporúčam. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.