Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,450 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • HPV pozitiv

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, z cytologie mi vyšiel pozitívny test na HPV vírus, taktiež v minulom roku pri prehliadke avšak moj vtedajší gynekolog mi k tomu nic nepovedal.
    Terajši lekár mi odporučil deflagyn na 3 mesiace a následne kontrola. Mam za sebou jeden porod a tento rok ak sa podarí by som chcela znova otehotnieť.
    Je to dobry nápad alebo počkať, príp. čo očkovanie (mam 28 rokov)
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, dôležité sú aj výsledky onkocytologického vyšetrenia, ktoré mi z opisu nie sú známe. Na základe ich výsledkov by sa postupovalo ďalej. Ak boli výsledky onkocytológie v poriadku, ale je u Vás prítomná infekcia HPV, je vhodné realizovať odporúčanú kúru a výter skontrolovať. Očkovanie má určite zmysel, za každých okolností. Vrelo ho odporúčam. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Probiotika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dakujem za vasu odpoved:
    “Dobrý deň, kúpanie v mori Vám nepoškodí, môže však zmeniť pH v pošve a tým spôsobiť vznik bakteriálnej vaginózy. Preto je potrebné realizovať si kúru vaginálnymi probiotikami, najlepšie aplikovať ich večer pred spaním. Po návrate z dovolenky je vhodné si vzhľadom k nálezu ASCUS realizovať kúru vaginálnym gélom DeflaGyn. Samozrejme je potrebné dovyšetrovať a realizovať aj HPV typizáciu, či ste HPV pozitívna alebo nie. Očkovanie proti HPV určite odporúčam. Kontrolnú onkocytológiu je potrebné realizovať o 6 mesiacov. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.”

    Chcela by som sa este poradit ohladom tych probiotik, kedze s tym nemam skusenost. Odporucate vzhladom na moju situaciu nejaku konkretnu znacku? Este by som chcela dodat, ze dojcim 1,5 rocne dieta. Nasla som napriklad tabletky GYNIMUN dual protect.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, firma Gynimun vyrába viacero preparátov vaginálnych probiotík. Je prakticky jedno, akú značku budete používať.

  • Ascus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    Pred dvoma tyzdnami mi z LBC cytologie vysiel prvy krat Ascus z naznakom hpv infekcie. Chcem sa poradit, ci mi momentalne kupanie v mori moze nejak uskodit. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, kúpanie v mori Vám nepoškodí, môže však zmeniť pH v pošve a tým spôsobiť vznik bakteriálnej vaginózy. Preto je potrebné realizovať si kúru vaginálnymi probiotikami, najlepšie aplikovať ich večer pred spaním. Po návrate z dovolenky je vhodné si vzhľadom k nálezu ASCUS realizovať kúru vaginálnym gélom DeflaGyn. Samozrejme je potrebné dovyšetrovať a realizovať aj HPV typizáciu, či ste HPV pozitívna alebo nie. Očkovanie proti HPV určite odporúčam. Kontrolnú onkocytológiu je potrebné realizovať o 6 mesiacov. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • HPV pozitivita

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Mám 30 rokov a na mojej poslednej gynekologickej prehliadke som bola informovaná, že mám prítomnosť HPV. Gynekológ mi však neuviedol, aký konkrétny typ HPV mi bol zistený, a zdôraznil, že v súčasnosti sa nevyžaduje žiadna špecifická liečba. Odporučil mi prísť na ďalšiu kontrolu o 12 mesiacov, kde sa zhodnotí ďalší postup na základe výsledkov.

    Poradil mi čapíky "HPV inside", zatiaľ ich neužívam, pretože nemám žiadne zdravotné problémy. Začala som užívať výživové doplnky na podporu imunity.

    Chcela by som sa opýtať, či by ste mi do budúcna odporučili podstúpiť očkovanie proti HPV.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu mi sú známe výsledky HPV typizácie, ani neviem dôvod, pre ktorý bola HPV typizácia realizovaná. HPV typizáciu nechávame realizovať iba v prípade, že onkocytológia nie je v poriadku, teda ster z krčka vykazuje istý stupeň patológie. Takto sa Vám však k tomu neviem bližšie objektívne vyjadriť. Očkovanie proti HPV určite odporúčam! Pri nejasnostiach odporúčam kontaktovať Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Mierne bunkové zmeny na krčku maternice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Po mojom poslednom cyt. vyšetrení formou LBC mi oznámil gynekológ, že mám mierne bunkové bunkové zmeny na krčku maternice a bude potrebná kontrola o pol roka. Nedostala som viac informácii, len že zatiaľ si nemám robiť starosti. Znamená to teraz,že mi vyšla aj pozitivita na HPV vírus? Je to automaticky s tým spojené alebo je potrebné ďalšie vyšetrenie konkrétne na HPV? Mám s tým konfrontovať gynekológa alebo čakať na kontrolu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu mi nie je jasné, o aké bunkové abnormality sa jedná. Môže sa jednať o ASCUS, ASC-H, LSIL. Nezmenená to automaticky, že ste HPV pozitívna. Z LBC sa dá dohlásiť HPV typizácia, na základe čoho sa zistí, či ste alebo nie ste HPV pozitívna a ak áno, tak aké typy HPV sú pozitívne. Je pravda, že za väčšinou bunkových zmien a teda abnormálnych cytologických sterov je HPV. Nie však vždy. Keďže nepoznám žiadne bližšie výsledky, nálezy, okolnosti ani informácie, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám vie najobjektívnejšie vyjadriť a stanoviť ďalší postup. Určite však odporúčam očkovanie proti HPV. Rovnako tak si odporúčam do kontrolného steru realizovať kúru vaginalnym gélom, či už DeflaGynom, RegreSILom alebo Papilocare.

  • Hpv pohlavny styk

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Prosim Vas chcem sa opytat vysla mi citologia LSIL. Ine vysetrenia som zatial nemala mam prist o 4 mesiace na kontrolu uzivam vitaminy na imunitu aj Deflagyn. Mozem mat pocas tychto 4 mesiacov pohlavny styk s priatelom ktory je pravdepodobe tiez nakazeny alebo skor sa mam najprv preliecit? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vhodné je dovyšetrovať HPv typizáciu, či ste HPV pozitívna alebo nie. Samozrejmá je kontrola o 4 až 6 mesiacov. Pohlavný styk mať môžete, nie však v čase aplikácie DeflaGynu. Určite odporúčam očkovanie proti HPV.