Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,453 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Probiotika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dakujem za vasu odpoved:
    “Dobrý deň, kúpanie v mori Vám nepoškodí, môže však zmeniť pH v pošve a tým spôsobiť vznik bakteriálnej vaginózy. Preto je potrebné realizovať si kúru vaginálnymi probiotikami, najlepšie aplikovať ich večer pred spaním. Po návrate z dovolenky je vhodné si vzhľadom k nálezu ASCUS realizovať kúru vaginálnym gélom DeflaGyn. Samozrejme je potrebné dovyšetrovať a realizovať aj HPV typizáciu, či ste HPV pozitívna alebo nie. Očkovanie proti HPV určite odporúčam. Kontrolnú onkocytológiu je potrebné realizovať o 6 mesiacov. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.”

    Chcela by som sa este poradit ohladom tych probiotik, kedze s tym nemam skusenost. Odporucate vzhladom na moju situaciu nejaku konkretnu znacku? Este by som chcela dodat, ze dojcim 1,5 rocne dieta. Nasla som napriklad tabletky GYNIMUN dual protect.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, firma Gynimun vyrába viacero preparátov vaginálnych probiotík. Je prakticky jedno, akú značku budete používať.

Podobné otázky

  • Kultivácie nález

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, cca pred dvoma týždňami mi boli odobrané kultivácie a predpísané atb macmiror. Pravdepodobne išlo o mykózu, no potrebovala by som prečítať nález, keďže môj doktor mi ho poslal elektronicky a moc sa k tomu nevyjadril. Iba, že nález tam je a a poslal recept. Kultivácie mi boli robené, pretože som prekonala herpes a pociťovala som svrbenie v intímnych oblastiach. Aktuálne sa už cítim v poriadku a mám pocit, že sa všetko vrátilo do ,,normy". Išlo o niečo veľmi vážne podľa tohto nálezu ?
    Aeróbna kultivácia:
    Nález: Escherichia coli

    Kvalitatívna citlivosť:
    Aminopenicilin s inhibito citlivý Cefuroxim citlivý
    Chloramfenikol citlivý Nitrofurantoin citlivý
    Ofloxacin citlivý Trimetoprim+sulfonamid citlivý


    Kultivácia na kvasinky:
    Nález: Candida species

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa výsledku kultivačného vyšetrenia ste mali zmiešanú bakteriálno-kvasinkovú infekciu. E.coli sa vyskytuje v pošve pomerne často, no nesmie byť premnožená, rovnako tak aj kvasinky Candida. Boli ste adekvátne preliečená. Malo by to byť v poriadku. Odporúčam si teraz realizovať aspoň 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami.

  • Kúpanie v mori po kyrete

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, vážený pán doktor, prosím Vás o usmernenie - 23.8. som absolvovala kyretáž z dôvodu reziduí po neúplnom potrate (UPT tabletkovou formou 31.7.). Už nekrvácam, ani nešpiním. Dnes (1.9.) sme odleteli na dovolenku k moru na sedem dní. Mám so sebou jedno balenie Fluomizinu. Myslíte, že sa môžem okúpať (LEN!) v mori, ak si preventívne každý večer zavediem Fluomizin na noc, vyjde mi to až do návratu. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, po zákroku dá neodporúča kúpať aspoň 7 až 10 dní. Ak už nekrvácate, okúpať sa môžete. Viete využiť niektoré z vazelínových tampónov na kúpanie a večer pred spaním si aplikovať vaginálne probiotiká na úpravu vaginálnej mikroflóry. Ak nemáte vaginálne probiotiká, môžete si aplikovať aj Fluomizin. Po návrate z dovolenky alebo pri dostupnosti vaginálnych probiotík si aplikujte tie, najlepšie aspoň 10 dní. Odsledujte si to.

  • suchosť

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor, mám 44 r. a užívam 4.rok hak (drsp, 0.02 EE) na upravu cyklu. Posledné mesiace mám problém so suchostou v pošve, taký diskomfort, pálenie, pri styku už ani nezvlhnem, aj ked som dostatočne vzrušená :( Je to vekom? Som už v prechode, alebo može mat na to vplyv aj hak? Na dop.lekára som užívala ialuna čipky 10 dní a výrazne sa mi ulavilo, cítila som sa výborne, lenže nie su na dlhodobé užívanie, tak čo by som ešte mohla užívat? vdaka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie ste v prechode. Predpokladá, že to môže byť spôsobené aj vedľajšími účinkami hormonálnej antikoncepcie. Vyskúšať si môžete aplikovať vaginálne probiotiká, najlepšie večer pred spaním, prípadne si spomínané Ialuna vaginálne čapíky môžete aplikovať raz týždenne.

  • Zapaly posvy pri dlhodobej liecbe Visanne

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, mam endometriozu na ureteri a nasadenu dlhodobu liecbu Visanne pocas ktorej je ureter spriechodneny a oblicka sa dalej neposkodzuje. Liecba je ucinna ale po 2 rokoch uzivania zacinam mat chronicke infekcie v posve. Priznaky mam palenie a vytok. Podla gynekologa to vyzera ako mykoza, uzivala som rozne antimykotika, macmiror, mykomax, probiotika, lactofeel, gynoflor a vsetko bez efektu. Kultivacie na bakterie, kvasinky, trichomonas, chlamydie, urea a mykoplazmy mam vsetko opakovane negativne. Moze byt zapal so symptomami pripominajucimi infekciu sposobeny znizenym estrogenom? Ak ano, co mozem este vyskusat na aspon minimalne zlepsenie priznakov palenia? Vysadenie Visanne okamzite zuzuje ureter a blokuje moc v oblicke. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, medzi menej časté vedľajšie účinky Visanne patria aj kvasinkové infekcie pošvy. Ak sú výslekdy sterov na kultivačné a mikrobiologické vyšetrenia negatívne a teda v pošve nie je žiadna infekcia, ani kvasinková, skúsil by som dlhodobú aplikáciu vaginálnych probiotík. Na trhu je viacero preparátov s obsahom estrogénov, ktoré sa dajú aplikovať lokálne do pošvy, neviem však, či by to prinieslo želaný efekt. Ak je známe presné miesto lokalizácie endometriózneho ložiska na ureteri, časom asi dôjde k potrebe a nutnosti jeho odstránenia. Na trhu je veľmi veľa druhov vaginálnych probiotík na úpravu pošvovej mikroflóry, ktoré by zabránili eventuálne rozvoju kvasinkovej infekcie. Vyskúšal by som niektorý z preparátov napríklad od Gynimun. V lekárni Vám budú vedieť povedať a poradiť.

  • Bolesť klitorisu v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pan doktor, mam 33r a som v 13tt a posledne týždne mám dosť citlivy klitoris, niekedy az bolestivy ked sa ho dotknem pri sprchovani...vcera v noci sme po dlhej dobe mali sex (kedze nam doktor odporucal cakat do skoncenia 12tt), uz pocas toho sa mi ho manzel ani len nemohol dotknúť lebo ma to bolelo, no a dnes ho mam cely den este citlivejsi a bolestivejsi aj bez dotyku. vadia mi dokonca aj gatky ak sa o ne nejak obtrie, ale cely den ho akoby citim ci sedim ci lezim..vždy som ho mala citlivejsi ale teraz je to uz mega...nemam ho ani opuchnuty ani zapaleny ci zacervenany, vsetko je v poriadku, len je tak citlivy az to boli...je to normálne? Pripadne s tym viem nieco robiť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin bolestí v danej oblasti môže byť viacero. Príčinou môže byť naťahovanie jedného páru z väzov závesného aparátu maternice, ktoré končia v pyskoch a zväčšovaním sa maternice môžu byť prítomné pichavé bolesti v danej oblasti. Myslieť treba aj na kožný problém, či infekciu, pohmoždenie alebo poranenie z rôznych príčin, či alergickú reakciu. Ak nie je prítomné žiadne poranenie, ani vo forme trhlinky, ani náznak zápalu v danej oblasti, skúsiť si môžete aplikovať Clotrimazol alebo Canesten krém, prípadne si aplikovať voľnopredajné vaginálne peny, ako aj vaginálne probiotiká na úpravu vaginálnej mikroflóry. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.