Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pálenie pošvy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Už tretí deň má trápi pálenie pošvy najmä v oblasti vaginálneho vchodu.
    Je tu aj mierne nutkanie na močenie, ale nemám pri močení žiadnu výraznejšiu bolesť, rovnako nemám žiadny odlišný vaginálny výtok ani začervenanie.
    Vedeli by ste mi prosím poradiť čo to je a čo s tým môžem robiť?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa jednať o počínajúci urovaginálny zápal. Skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a aplikujte si vaginálny probiotiká, najlepšie večer pred spaním. Zvonku si aplikujte Canesten alebo Candibene krém. Zvýšte príjem tekutín, piť môžete aj urologický čaj. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí bude potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • E coli

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem, koncom mája mi bola robená kyretáž pre missed ab. Mesiac na to, po normálnej menštruácií som mala ružovkastý krvavý výtok a silné svrbenie a pálenie pošvy. Nález: staphylococcus epidermidis, Escherichia coli (masivne). Citlivé: ampicilín, cefalotin, gentamicin, nitrofuarantion, trimetoprim a sulfonamid, ampicilin a sulbaktam, ciprofloxacin, chloramfenikol, tetracyklin. Velmi tomu nerozumiem, co to znamena. Nebolo mo to vysvetlene, kedze som bola len na pohotovosti a vysledky mi len dali papierovo. Vybrala som macmiror a beriem probiotika vaginalne. Okrem toho mam v posve biele fliaciky, tie som uz skor spozorovala a teraz mi aj praskol asi lebo jeden je fialovy. Moze to byt mykoza? Alebo je to nieco horsie, zlakla som sa ci nejde o vaginalny herpes ale podla obrazkov to tak nevyzera. Je to skor ako biely povalak fliacik. Vytok mam uz normalny, svrbenie ustupilo. Na flaky si davam canesten krem. Ďakujem za vysvetlenie a pomoc pri moznostiach dalsej diagnostiky a liecby. S pozdravom. Radka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, poľa výsledku citlivosti z kultivačného vyšetrenia ste si aplikovali vhodnú liečbu, Macmiror by teda mal byť účinný. Aplikáciou vaginálnych probiotík ste si tiež určite pomohli. Čo sa týka spomínaného fliačika, bez videnia nálezu sa takto nedá bližšie objektívne vyjadriť. Príčin môže byť viacero. Nevylučujem, že sa môže jednať aj o candidózu. Je vhodné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrenia určí o čo sa jedná a stanoví ďalší postup.

  • E-COLLI

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Dlhodobo ma trápi pálenie pošvy. Pred pár rokmi som bola preliečená na ureaplazmy a chlamýdie. Momentálne mám však výsledky negatívne, avšak pálenie pretrváva. Po najnovších výsledkoch mám problém s ECOLI mohlo by to toto spôsobovať to pálenie nielen pri pohlavnom styku ale aj bežne počas dňa ? Poprípade nejaké rady na lieky, keďže som vybrala dvoje na vkladanie avšak zatiaľ obe bez výsledku.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, E..coli dokáže spôsobovať aj opisované ťažkostí, ako aj kombinované vaginálne a uroinfekcie. Ak ste užívali už niekoľko antibiotických preparátov, na ktoré bola spomínaná E. coli citlivá a ťažkosti pretrvávajú, skúste ísť na to opačne. Môže sa u Vás jednať o bakteriálnu vaginózu. Realizujte si vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne aspoň 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami.

  • Svrbenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Chcela by som sa opýtať, čím môže byť spôsobené svrbenie a pálenie pošvy a vonkajších genitalii jeden deň pred menštruáciou a pocas celej menštruácie. Prvý krát sa mi to stalo v novembri keď som brala antikoncepciu belara. Túto som po dohovoru s gynekológom vysadila, lebo ze to práve ona môže spôsobovať a vyteri boli čisté. V decembri sa to opakovalo rovnako deň pred menzesom potom počas celého menzesu a prestalo to 2 dní po skončení. Vložkami to nebude lebo to začína ešte kým ich nepoužívam a nemenila som žiadne hygienické prostriedky. Teraz znovu. Ide o to ze je to veľmi nepríjemné. Existuje niečo čo sa dá používať pocas menzesu na upokojenie pošvy alebo tak ? Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, efektivita liečby vaginálnej infekcie počas menštruácie je prakticky nulová. Môže sa jednať o prejavy bakteriálnej vaginózy, ktorá sa Vám začne prejavovať pred menštruáciou. Skúste si hneď po skončení menštruácie realizovať kúru vaginálnymi probiotikami aspoň 10 dní. Možte si skúsiť zvonku aplikovať Canesten krém.

  • Zápal zo styku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, moj problem zacal v decembri, kedy po pohl. styku zacalo palenie posvy a pri moceni - pociťovala som to ako zapal moc. mechura-predpisali mi Biseptol, ktory mi pomohol. Na zaciatku marca sa mi to stalo opat, kultivacia vysla streptokok agalactiae, dali mi Penicilin. Momentalne sa liecim na mykozu po peniciline. Oba zapaly vznikli po pohl.styku kedy partner ejakuoval a pouzili sme pharmatex capiky. Ked pouzivame prerus. suloz tieto problemy nemam. Je mozne, ze je to s pharmatexu alebo zo spermii? Ako sa tomu vyhnut? Posilnit vag. floru? Zaciname rozmyslat o babatku ale obavam sa zapalov.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, existujú ženy, ktoré majú alergické prejavy po pohlavnom styku, môže to byť alergia, respektíve reakcia na ejakulát. Môžete si skúsiť aplikovať Pharmatex bez pohlavného styku a zistíte, či to je reakcia naň. Opakovaným užitím antibiotík dochádza k prehlbovaniu pošvového mikrobiálneho dysbalancu a vzniku vaginózy. Odporúčam realizovanie vaginálnych výplachov Cloginom alebo Rosalginom a užívanie vaginálnych probiotík na posilnenie a úpravu vaginálnej mikroflóry.

  • Pálenie a bolesti

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Už asi 4 mesiace ma trápi neprijémné pálenie pošvy a vonkajších rodidiel. Nie je to však také pálenie ako pri mikóze alebo zápale. Každý ster, čo sa mi robil bol negatívny. Kultivácia moču taktiež negatívna. Najviac cítim pálenie ráno, cez deň vačšinou prejde no najhoršie je to po pohlavnom styku. Vtedy je pálenie a bolesť najvačšia. Asi pred pol rokom som začala užívať antikoncepciu Ebelya mohlo by to byt kvôli tomu? Alebo alergia? Aj ked som alergiu nikdy pred tym nemala?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto sa bližšie vyjadriť je veľmi obtiažne, Ak sú bolesti po pohlavnom styku, ale prejdú, môže sa jednať o trhlinky pošvy po styku. Teoreticky sa môže jednať aj o alergiu, či už na latex alebo spermie. Hormonálna antikoncepcia asi na to vplyv mať nebude. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.