Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,318 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zápal mocovych ciest

    , Autor: Simonas

    Dobry den chcen sa poradit ohladom opakovanych zapalov mocovych ciest. Ktore bakterie v posve by ho mohli sposobovat. Chcela by som s aobjednat u svojej lekarky na kultivaciu len sa chcem spytat ci by to bolo mozne zistit zo standardnych vysledkov.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na zistenie príčiny zápalu močových ciest sa musí realizovať vyšetrenie cievkovaného moču, kde sa v prípade prítomnosti baktérií realizuje kultivačné vyšetrenie moču, na základe ktorého sa zistí konkrétna baktéria. Najčastejšie je baktériou, ktorá je prítomná v pošve a často spôsobuje aj zápaly močových ciest E.coli. Bez výsledkov vyšetrenia moču a pošvy sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ako aj obvodného lekára, ktorý Vám vie realizovať vyšetrenie moču.

Podobné otázky

  • Chronické zapaly močových ciest

    , Autor: Emka2024

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Už rok mam problém s častými zápalmi močových ciest sposobovanych prevažne baktérií z pošvy, častokrát spojené s mykozami. Liečili sme sa spolu aj s partnerom Doxyhexalom, popritom som brala už množstvo iných antibiotík na akútny zápal močových ciest ako napr. Biseptol. Hygiena po pohlavnom styku vždy je (sprcha aj WC). Užívam antikoncepciu. Pravidelne beriem aj rôzne výživové doplnky s d manozou. Brala som aj rôzne vaginálne čapíky. Bola som na rôzne stery u gynekológa a všetko vyzerá viacmenej čisté. Teraz už s partnerom používame aj kondómy, no aj tak sa často zápaly objavia. Niekedy deň po pohlavnom styku, niekedy úplne náhodne, kedy ani pohlavný styk nebol. Neviem už, čo skúsiť. Mohli by ste mi poradiť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ešte nemáte skúsenosti s vaginálnymi probiotikami, odporúčam si realizovať aspoň desaťdňovú kúru vaginálnymi probiotikami, a to najmä počas užívania antibiotík, po návšteve wellness, vírivky, sauny, či len tak preventívne, aspoň 2 až 3 krát ročne. Iba na základe opisu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.

  • Mykoplazma

    , Autor: Daniela S

    A môžu spôsobovať mykoplazmy krv v moči?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, teoreticky áno, keďže môžu spôsobiť, okrem iného, aj zápal močových ciest na rôznej úrovni, môže sa to prejavovať aj krvou v moči.

  • Bolesť v podbrušku

    , Autor: katarina511

    Dobrý večer. Už som tu písala ohľadom môjho problému s nepohodlim tam dole najčastejšie pri sedení a pocitom neuplneho vyprázdnenia močového mechúra. Mám strach že by sa mi mohol opäť vrátiť zápal močových ciest z ktorého som sa spamätavala tak pol roka a ešte som mala aj zápal pošvy kde som užívala Canesten. Teraz som 9 pred plánovaným začatím menštruácie. Nie vždy býva pravidelna. Pociťujem bolesti podbruška a niekedy aj krížov. Býva to tak každý mesiac pred menštruáciou. Môže sa jednať o pms aj keď som 9 dní pred? Lebo taktiež je bolesť podbruška aj príznakom zápalu močových ciest, už som z toho taká v strese že neviem čo mám robiť. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin pobolievania v podbrušku môže byť viacero. Môže sa jednať aj o prejavy predmenštruačného syndrómu, nevylučujem však aj možný začiatok zápalu močových ciest. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach s močením, hlavne pálením, rezaním pri močení, častom močení, či pri pocite neúplného vymočenia sa bude potrebné realizovať urologické vyšetrenie.

  • Vytok

    , Autor: lucik19

    Dobrý večer. Potrebujem sa opýtať. Včera sme mali s priateľom styk, chránený. Dneska som mala dostať menštruáciu no vzhľadom na môj nepravidelný cyklus som ju nedostala. Užívam však lieky na zápal močových ciest a taktiež kvôli anitbiotikam ktoré som mala mi gynekologicka predpísala aj vaginálne probiotiká. Tie užívam druhý týždeň, dve kapsuly ( stredu, nedeľu). Dneska mám však od rána bolesti v podbrušku (mávam pred menštruáciou bežne), taktiež vyrážky po tvári, no čo ma znepokojuje je rožovkasty výtok. Môže byť spôsobený prichádzajúcou menštruáciou? Alebo sa jedná o niečo iné? Prípadne môžu nejako vplývať na cyklus aj kapsuly?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na menštruačný cyklus má vplyv viacero faktorov a okolností, napríklad stres, zápal, užívanie liekov, antibiotík, ktoré môžu spôsobiť znepravidelnenie, či vynechanie menštruácie. Za predpokladu chráneného pohlavného styku tehotenstvo nepredpokladám. Spomínané pobolievanie podbruška môže znamenať blížiacu sa menštruáciu. Odsledujte si to.

  • Rozdiel

    , Autor: Zuziiik

    Dobrý večer. Mohli by ste mi prosím povedať ako rozoznať zápal močových ciest od zapálu vaječníkov?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri zápale močových ciest bude pozitívne vyšetrenie moča a pozitívny tapottement, teda poklop na oblasť krížov, ktorý je pri zápale močových ciest bolestivý. Subjektívne je prítomné časté močenie, pálenie pri močení, či nutkanie na močenie. Bolesť sa sústreďuje najmä v strede podbruška. Pri zápale vaječníkov sa bolesť sústreďuje po stranách podbruška, často je prítomné aj nafúknutie podbruška. Pre jednoznačné stanovenie diagnózy je potrebné gynekologické, prípadne aj urologické vyšetrenie.