Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Opakovane zápaly

    , Autor: Rona

    Dobrý večer chcela by som sa poradiť mám opakujúce ss zápaly začalo to asi v pred letom boli sme vo vírivke a 3 dni na to som dostala zápal ten sa preliecil asi 3 mesiace bolo všetko ok a potom sa to spustilo menštruáciou znovu a od vtedy mám problémy asi už tretí mesiac na žiadanie u gynekologa mi urobil testy vyšla mi klebsiella pneumoniane dostala som macmiror atb beriem 3 krát denne ale pociťujem znova pálenie mala som urobené aj testy na atb tak podľa toho mi asi dal atb mám aj ginela Silver jedno balenie som už vybrala nikdy pred tym som nemala takéto problémy ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jedná sa u Vás pravdepodobne o tzv. bakteriálnu vaginózu. Predpokladám, že máte poruchu vaginálnej mikroflóry. Ak Vám bol predpísaný Macmiror v tabletkovej perorálnej forme a nie vaginálnej, odporúčam si realizovať jednorázovo vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si realizujte dlhodobo kúru vaginálnymi probiotikami, aspoň 14 dňovú, mimo obdobia menštruácie. Odporúčam užívať aj klasické probiotiká. Do budúcna odporúčam aplikovať si vaginálne probiotiká po každej návšteve wellness centra, mora, bezénu, sauny, vírivky, ... Preferujte sprchovanie sa pred kúpaním. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť, nakoľko nepoznám žiadne bližšie výsledky vyšetrení, nálezy a okolnosti.

Podobné otázky

  • Opakované zápaly pošvy

    , Autor: bb636

    Dobrý deň pán doktor!
    Poradili ste mi použiť Rosalgin/Cloginom, ešte som to neurobila, ale svrbenie sa mi zmiernilo ( je v oblasti ohanbia) a opuch zmizol. Je ešte potrebné použiť výplach, alebo bude stačiť Canesten krém a vaginálne probiotiká? Keď mám ešte použiť výplach, tak asi koľko krát? Bude stačiť 1x alebo 5x?

    Ďakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, výplach si realizujte raz pred začatím kúry vaginálnymi pribiotikami. Zvonku si môžete natierať Canesten krém. Odsledujte si to.

  • Opakované zápaly pošvy

    , Autor: bb636

    Dobrý deň pán doktor.
    Chcem sa s Vami poradiť ohľadom častých gynekologických problémov (zápaly, kandidóza,...).V priebehu polroka sa mi už 3x objavilo svrbenie alebo opuch ohanbia. Prvé dva razy to bolo po používaní ATB, ale tentokrát sa mi to objavilo hneď po menštruácii ( svrbenie a opuch okolo vstupu do pošvy).Objavilo sa mi to tesne pred víkendom, tak som cez víkend aplikovala Canesten GYN Kombi. Ešte cítim jemné svrbenie a jemný opuch. Chcem kontaktovať svojho gynekológa, nevadí že som už použila Canesten? Alebo čo by ste mi Vy odporučili?

    Vopred ďakujem za odpoveď!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, skúste si realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom a aplikuje si aspoň desaťdňovú kúru vaginálnymi probiotikami. Užitím Canestenu ste nič nepokazili. Pri pretrvávaní ťažkostí však bude potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám urobí výter z pošvy a na základe výsledkov nasadí potrebnú liečbu.

  • Opakované zápaly

    , Autor: Nina.*

    Dobrý deň, opakovane už asi 4 mesiac mám zápaly v pošve, gynekologička mi dala len antibiotiká ktoré mi nerobili dobre väčšinou som mala nežiaduce účinky.
    Tentokrát keď som bola na kontrole my dala Biseptol 480, aby som to doliečila. S mužom sa snažíme o bábätko, a veľa som aj študovala, že Biseptol nie je vhodný pri tehotenstve. Chcela by som sa teda spýtať, že či môžem ten Biseptol, alebo by ste mi vedeli poradiť niečo iné, čo nie je tak škodlivé. Prípadne čo by som si mohla kúpiť, aby sa mi tie zápaly alebo mykozy opakovane nevracali.

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, liečba vaginálnych infekcií sa dáva cielene podľa výsledku kultivácie a citlivosti vykultivovanej baktérie, prípadne pri pretrvávaní ťažkostí aj pri negatívnom výsledku základného kultivačného vyšetrenia sa realizujú rozšírené výtery na mikrobiologické vyšetrenia. Počas liečby vaginálnej infekcie nie je vhodné praktizovať pohlavný styk, ani sa pokúšať otehotnieť. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • ureaplazma a tehotenstvo

    , Autor: lucida

    dobrý deň,
    v minulosti sme boli s manželom liečení na ureaplazmu. trápia ma tiež opakované zápaly pošvy /určite nejde o bežné výtoky/, môžu byť spôsobené ureaplazmou?
    rodila som predčasne v 34tt., či som ju mala aj počas tehotenstva neviem. plánujeme druhé dieťa, preto nechcem nič podceniť. mám si daťspraviť testy na ureaplazmy? na preventívnej prehliadke mi robené neboli aj keď som gynekológovi moje problémy spomínala. ďakujem vám veľmi pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak plánujete znova tehotenstvo tak určite doporučujem dať si urobiť kontrolné odbery.