Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,397 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Konizácia

    , Autor: kika2009

    Pán doktor a mozete mi napisat ake su Vase skusenosti zvyklo sa to vratit pacientkam a ak ano po kolkych rokov? Ten protein ki67 tam je , cize to znamena ze uz vzdy spolu s HPV bude robit rakovinove bunky???
    A takisto sleduju aj ostatne zeny, ktore uz mali zmeny ci iba pacientky s CIS?
    Priznam sa Vam uprimne som neskutocne vylakana, mam strasny strach, v noci nespavam, psychicky som sa zrutila, mam malu dceru a bojim sa o nu... Pisete, ze by som mala byt vyliecena, ale predsa sa bojim neskutocne ze nabuduce to uz bude invazivny karcinom. Este v marci som mala ASC-US a o pol roka HSIL , mozno ked si to dam zoperovat v marci nemala by som CIS vysledok. Je mi naozaj hrozne :(

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Ki67 je proteín nachádzajúci sa v bunkách pri ich delení (napr. pri rakovine), ale nie v pokojovom stave. Prítomnosť proteínu Ki67 vo vysokom percente buniek znamená, že nádor rastie rýchlo. Ak boli odstránené všetky zmenené bunky a ostalo iba zdravé tkanivo, z najbližšieho steru môže byť Ki67 negatívne. Rovnako tak aj HPV môže byť negatívne. Patologických nálezov na krčku maternice môže byť viacero, od ASC-US, ASC-H, LSIL až po HSIL, ktoré sa delí na CIN II, CIN III a CIS. S každým nálezom je stanovený príslušný postup. Je tiež potrebné povedať, že karcinóm nevznikne za mesiac, či dva. Je to dlhodobejší proces. Ak máte dcéru, určite odporúčam ju nechať v správnom veku zaočkovať proti HPV. Pri náleze ASC-US sa realizuje HPV typizácia, pacientka sa pri pozitivite HPV odosiela na kolposkopické vyšetrenie a podľa výsledku sa určuje ďalší postup. Dôležité je, že ste po zákroku a že sa to riešilo včas. Teraz je dôležité stav aj naďalej pravidelne sledovať. Ako som už spomínal, najvhodnejšie je sa v prípade nejasností pýtať ošetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť. Nebojte sa pýtať.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo po konizacii

    , Autor: Bejma

    Dobrý deň som mesiac po konizacii z výsledkov zišlo že som mala ľahkú dysplaziu. Chcem sa spytat ma konizacia vplyv na otehotnenie a samotné tehotenstvo? Čítala som že sa zvyšuje riziko potratu v takomto prípade keďže je ten krčok menší. Je to naozaj tak?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, pri rozsiahlejších konizáciach až amputáciách krčka je zvýšené riziko potratu alebo predčasného pôrodu. Ak však u Vás bola robená primeraná konizácia, vyčkal by som aspoň tri mesiace a až následne sa snažil otehotnieť. Nepoznám však konkrétny nález ani všetky informácie, či okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Menstruacia po konizacii

    , Autor: Katuuska22

    Dobrý deň,
    Pred tyzdnom som absolvovala zákrok - konizaciu. Po prepustení som nekrvacala, dokonca ani nešpinila. Dnes, 7 deň po zákroku, som začala krvácať. Dátum dalsej menstruacie bol predpokladaný až za 10 dni. Je mozne že menstruacia prišla o 10 dni skôr?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, možností je viacero. Záleží tiež od toho, akou formou Vám bola konizácia realizovaná a či Vám bola okrem konizácie realizovaná aj kyretáž. Je tiež možné, že sa menštruácia dostavila aj skôr. Takto sa V8m neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Konizacia krčka maternice

    , Autor: Bejma

    Dobrý deň, včera som bola na zákroku v nemocnici kde mi robili konizaciu krčka. Všetko prebehlo v poriadku po pár hodinách ma pustili domov a pan doktor mi tam dal tamponadu, s ktorou som dnes mala ísť k svojmu gynekológovi na vybratie. O pár hodín po vybratí tamponady pri močení niečo zo mňa vypadlo, bolo to bezbolestne a dost veľké a obsahovalo to stopy krvi ( ako prvé ma napadlo, že to je niečo zabudnuté z tej tamponady ale začalo sa to rozpadať akokeby to bola nejaká šupka alebo hlien). Neviete mi poradiť o čo išlo? A či poprípade skontaktovať svojho gynekológa?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vám dnes bola u Vášho obvodného gynekológa vybraná tamponáda, mohlo sa jednať o krvnú zrazeninu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa, prípadne zdravotnícke zariadenie, kde bol výkon realizovaný.

  • Konizácia

    , Autor: Dobka

    Dobrý deň, je možné jemné krvácanie 2,5 mesiaca po konizácií? Doteraz som žiadne problémy nemala, posledný týždeň mám krv, nie veľa stačí slim vložka.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin špinenia môže byť viacero. Nemusí to mať súvis s konizáciou. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • cytologia

    , Autor: Michaelka V

    dobry den,boli mi vykonane cytologicke stery,ktorych vysledky boli pisane vo forme pap IV. nasledne vykonane dalsie nove stery, vysledky este cakame. v case vykonania cytologie som sa necitila uplne dobre,je mozne ze zapal skreslil vysledok?alebo ze sa pap IV moze este upravit na lepsi vysledok?
    viem ze pri tomto vysledku sa uz zvykne robit konizacia,doktorka to aj naznacila,chcela by som sa tomu vyhnut.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, výsledok onkocytologického vyšetrenia hodnoteného podľa PAP klasifikácie. PAP IV predstavuje karcinom in situ, to znamená, že bunky sú už výrazne zmenené a spĺňajú kritériá karcinómu. Nejedná sa ešte o invazívny karcinóm, konizácia je však nevyhnutná. Ak sa konizáciou odstránia všetky postihnuté bunky, budete prakticky vyliečená. Predpokladám, že Vám bol robený LBC ster z krčka maternice, ako aj ster na HPV typizáciu, ako aj vyšetrenie na markery p16 a ki67. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, ani výsledky vyšetrení, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.