Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Medoflucon

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pán doktor. Trpím stále sa opakujúcimi mykozami už štyri roky od druhého tehotenstva. Vždy som sa dáko preliecila. Teraz sa mi to opakovalo každý mesiac vždy po menštruácii. Bola som u Dr tak mi dal medoflucon 3 tabletky a spravil výter. Zjedla som jednu,pocítila som úľavu ale vyšlo mi z výteru masívne candida,streptokok a všetko možné. Doktor mi predpísal dalacin na vkladanie na 7 dní. To som dobrala a po menzese opäť svrbenie. Tak som zjedla druhu tabletku medoflucon a je dobre. Ako dlho môžem užívať také tabletky? A prečo sa to vždy vráti po menštruácii? Ešte jedna otázka, keď sa chcem kúpať v bazéne u niekoho alebo na kúpalisku je dobre si dat tampón proti mykoze? Taký klasický myslím. Že vraj to zabraňuje infekcií a kadecoho po kúpaní. Aký je váš názor aj na toto. Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa u Vás jedná o tzv. bakteriálnu vaginózu, teda premnoženie bakterií a kvasinkek bežne sa vyskytujúcich sa v pošve vplyvom zmeny pH v pošve a tým vzniku nerovnováhy vaginálnej mikroflóry. Skúste si po skončení menštruácie realizovať aspoň 14 dňovú kúru vaginalnymi probiotikami. Vaginálne probiotiká je vhodné si aplikovať aj počas užívania antibiotík, ako aj po návšteve wellnes, bazénov, sauny, kúpaliska, … Vaginálne probiotiká je najlepšie si aplikovať večer pred spaním. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí bude vhodné realizovať rozšírené výtery z krčka na chlamýdie, mykoplazmy, ureapalzmy a trichomonas vaginalis.

Podobné otázky

  • Vracajuca sa mykoza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobre ráno pan doktor. Idem si po radu. Trpím už šiesty rok vaginálnymi mykozami ,pár krát do roka ,no teraz mam už piaty mesiac za sebou vždy niake 2,3 dní pred menštruáciou. Už som zúfalá. Naposledy mi môj dr dal dalacin krem a medoflucon tabletky. To bolo v lete. Od vtedy som nebola lebo mi povedal ,že keď mi pomáhajú voľno predajne lieky tak ôk. Lenže stále to isté,canesten na vkladanie,clotrimazol 200,a teraz som skúsila lomexin. Ale nic vracia sa to stále. Skúsila som wobenzym,bylinky ktoré sú na to určené, každý deň zjem jogurt s kultúrou. Sladké nejem vo veľkom, cukor mam v poriadku z krvi. Pôjdem k dr,ale chcem vedieť co by ste mi poradili. Gynimun probiotika na jedenie alebo vkladanie? Pomôžu? Alebo co také? Alebo navštíviť imunológia,dr mi povedal,že môžem mať oslabenú imunitu sliznice. Poraďte niečo prosím. Niake účinné prípravky. Co napríklad boraxglycerinove čipky? Mohli by pomôcť na dlhšie? Partner nemá problémy a je vždy prelieceny. Ďakujem za odpoveď. Pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa u Vás jednať o bakteriálnu vaginózu vplyvom porušenia vaginálnej mikroflóry. Skúste si realizovať najprv jednorázovo vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne aspoň 14 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami, vkladať najlepšie na noc pred spaním. Skúsiť môžete aj Gynimun. Na trhu ich je však veľmi veľa a každej žene vyhovuje viac iný preparát. Rovnako tak si aplikujte vaginálne probiotiká po každej prípadnej návšteve wellness, bazéna, sauny, vírivky, mora, či po každom kúpaní aj v domácom prostredí. Rovnako tak počas užívania akýchkoľvek antibiotík, ako aj pár dní po ich doužívaní. Odsledujte si to.

  • Candida

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Mám 33 rokov a dlhodobé problémy (už cca 4 roky) s miernymi ale pretrvávajúcimi bolesťami podbruška a kríżov, hlienovitým a svrbiacim výtokom. Niekedy zapácha, niekedy je úplne bez zápachu. Liečili sme sa s partnerom aj na ureaplazmu 20 dní doxyhexal. Teraz som zase zmenila lekára, pretože s tými bolesťami by som sa už nejak naučila žiť, ale to svrbenie už bolo neúnosné. Vystriedala som množstvo liekov - antbiotiká, antimykotiká, všetko takmer bez výsledku. Jediné čo mi pomohlo aspon na kratko bol volnopredajny candivac. Za celý ten čas mi nevyšla zo sterov candida a teraz u nového lekára mi vyšlo - e. coli, staphylococus aureus a masivne candida albicans. Dostala som liečbu lokálnu - clotrimazol tbl, krém a celkovú - prokanazol + raz do týždňa medoflucon. Zdá sa že sa konečne cítim trošku lepšie, ale bojím sa či sa to ešte bude dať vyliečiť po tolkych rokoch. Čo by ste mi odporučili ešte ako podpornú liečbu? Všimla som si na internete aj nejaký lysgyn, čo by mal byť tiež candidový lyzát na podporu imunity. Alebo s čím máte dobré skúsenosti? Mám aj oslabenú bunkovú imunitu, liečila som sa viac krát na imunológií ale bezúspešne. Viem že je dobré užívať aj probiotiká, spodné prádlo si periem na 60 a prežehlujem, alkohol nepijem, nefajčím, cukor som už tiež obmedzila ale nakolko mám 160cm a 48kg, tak si už velmi nemozem dovolit chudnut.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s Lysgynom nemám prakticky žiadne skúsenosti, užívať ho ale skúsiť môžete. Je to voľnopredajný preparát. Vaginálne probiotiká by ste mali užívať dlhodobejšie a pri stabilizácii stavu si kúry realizovať niekoľkokrát ročne. Vhodné je realizovať si raz za čas aj vaginálne výplachy. Oslabená imunita a porušená vaginálna mikroflóra užívaním veľkého množstva antibiotík, či antimykotík nemá priaznivý vplyv a tvorí dobrú živnú pôdu pre kvasinky. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • lieky a tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den.
    Chcela by som vas poprosit o radu.V oktobri som mala zapal moč.mechura a doktor mi predpísal tieto lieky :Uro-Vaxom,Nolicin 400 mg,Medoflucon 150 mg ,Aulin a Rowatinex.V novembri som ešte mala menštruaciu, ale pravdepodobne koncom novembra som otehotenela.V decembri sa menštruacia nedostavila a dva testy boli pozitívne.Chcem sa spýtať, či može mať vplyv bratia liekov Antibiotika a hlavne ten Medoflucon a prípadne poruchy plodu.Dakujem pekne za informacie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    podobne ako u iných liekov aj u vyššie spomínaných platí, že je lepšie ak sa v gravidite nepoužívajú, kvôli tomu, že neexistujú dostatočné štúdie na to aby sa dalo hovoriť o ich bezpečnosti. Neznamená to však, že dieťatku ublížili.

  • Medoflucon a antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či je možné, že moje telo zle reaguje na kombináciu medofluconu 150 mg (gynekologička mi predpisala dlhodobú liečbu - každý prvý deň menštruácie zjem jednu tabletku) a hormonálnej antikonepcie Lindynette 30mg, pretože od doby, čo som začala jesť medoflucon tak dosť priberám, pričom som nič vo svojom životnom štýle nezmenila...Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    nepredpokladám, že by táto kombinácia spôsobovala priberanie, ani v kombinácií ani samotný Medoflucon nemá priberanie ako nežiadúci účinok. Pri rekurentných/opakovaných mykózach by som vám doporučila Lactofeel na podporu obnovy prirodzeného prostredia pošvy.