Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pečeňové testy

    , Autor: Dima_65

    Dobrý deň, bola som vyšetrená u obvodného lekára, kde mi brali krv bolelo ma brucho a tak som bola poslaná na sono brucha, kde mi nezistili nič neobvyklé. OL ale prišli pečeňové testy ktoré boli nasledovné: S_AST: 1.15+ , S_ALT: 1.21+ S_GMT: 1.89+ S_ALP: 2.01+ plus v koagulacii p_d dimery 4.44+. Obvodny lekár mi povedal že taketo zvýšené testy mám kvôli tomu že môžem byť tehotná, mne však menštruácia nemeska ani nemám pocit že by som mala byť tehotná, menštruácia ma prísť až o 4 dni.
    Je možné aby som naozaj bola tehotná? Poslednú menštruáciu som mala normálne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keby ste boli tehotná v skorom štádiu tehotenstva, nebola by to príčina zvýšených pečeňových enzýmov. V prvom trimestri sa tehotenská cholestáza, ako aj ďalšie možné tehotenské ochorenia neprejavia. Príčina bude niekde inde a nebude s veľmi veľkou pravdepodobnosťou gynekologického pôvodu. Pre jednoznačné vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám vie realizovať odber krvi na beta HCG. Po vylúčení tehotenstva bude potrebné stav dosledovať. Váš obvodný lekár Vám vie doplniť ďalšie potrebné vyšetrenia, ako napríklad žlčové kyseliny a vie Vás odoslať na ďalšie vyšetrenia, USG brušných orgánov, ... eventuálne Vás odošle k hepatológovi.

Podobné otázky

  • PCOS

    , Autor: Simona1994

    Dobrý deň, chcela som sa informovať ako postupovať. Pred niekoľkými rokmi mi bolo diagnostikované u môjho gynekologa aj v centre asistovanej reprodukcie PCOS. Bez liekov nemám vôbec menštruáciu, veľmi veľa som pribrala (za 5rokov som pribrala zo 65kg na 106kg) nedarí sa mi schudnúť, mam psychické problémy (depresie,panické ataky, už je to ale lepšie, neužívam už ani lieky našťastie), dosť zarastám na tvari, brucho hlavne, ruky, nohy. Podstúpila som IVF, od pôrodu som mala len raz menštruáciu, čo sú už 3roky. Neužívam žiadne lieky, gynekológ mi chcel dať antikoncepciu, ale neurobil mi ani krvný obraz, takže som lieky nezačala užívať, rozmýšľam o zmene lekára, ktorému by som dôverovala. Moja otázka znie, či je podľa vás dobré, aby som si dala vnutromaternicové teliesko hormonálne, myslíte, že by mi to pomohlo aspoň trochu na moje problémy? V tehotenstve sa mi urobili kŕčové žily, som po operácii ale cievny systém mam vraj stále oslabený, aj koli nadváhe, nevylučujú sa kŕčové žily a antikoncepcia? Prosím ak by ste mi vedeli poradiť ako postupovať aby sa môj zdravotný stav zlepšil, bola by som Vám neuveriteľne vďačná. Hormonálny obraz mi robili cca pred dvoma rokmi, mala som zvýšený testosterón. Prosím Vás o radu ako postupovať, o info, či existuje aj iny spôsob liečby ako antikoncepcia, a aj o info, či nie je škodlivé a či nevadí, že nemám menštruáciu, mám trochu strach nakoľko stará mama mala rakovinu (neviem presne čoho, či maternici alebo vaječníkov)
    Veľmi pekne ďakujem za radu. ❤️

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, to, že nemáte dlhodobejšie menštruáciu nevidím ako problém. Vzhľadom k okolnostiam to je aj pochopiteľné. Treba si však uvedomiť, že celý menštruačný, ako aj ovulačný cyklus sú založené na hormónoch a zmenách ich hladín, takže čokoľvek, čo by sa chcelo upravovať, či meniť, by muselo byť na báze hormonálnej liečby. Vo väčšine prípadov je najlepšou možnosťou liečby práve hormonálna liečba, v podobe hormonálnej antikoncepcie. Pred každým nasadením hormonálnej antikoncepcie, či už vo forme tabliet alebo vaginálneho antikoncepčného krúžku, či vnútromaternicového telieska je potrebné realizovať odber krvi na krvný obraz, koagulačné parametre a pečeňové testy. Navyše, ak máte pozitívnu rodinnú gynekologickú anamnézu, je potrebné tiež na to myslieť a byť obozretný. Nepoznám však žiadne výsledky vyšetrení, ani ďalšie informácie, či okolnosti, preto je veľmi ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť.

  • Zvýšené CRP v tehotenstve

    , Autor: Andrea_001

    Dobrý deň pán doktor,

    mám na vás otázku ohľadom zvýšeného CRP v tehotenstve. Bola som hospitalizovaná v nemocnici kvôli krvácaniu. Chvála Bohu sa to stabilizovalo. Som v 30 + 3 tt. Po odbere mi bolo zistené zvýšené CRP aj pečeňové testy. CRP malo hodnotu 13,35.

    Po kontrolnom odbere už u môjho obvodného gynekológa sa opäť zvýšilo a CRP má hodnotu 17,4 a pečeňové testy sa znormalizovali. Gynekológ mi predpísal na zápal Monural 3 g. Nechápem, z čoho sa mi môže zvyšovať CRP. Necítim sa choro.

    Mám aj trombofilné mutácie a užívam každý večer Stadapyrin 100 mg na riedenie krvi. Môže sa užívať Stadapyrin 100 mg s Monuralom 3 g? Nebude to mať potom nejaké kontraindikácie?

    Ďakujem za vašu odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, CRP máte mierne zvýšené, príčin môže byť viacero. Ak Vám bol predpísaný Monural, predpokladám, že sa bude jednať o zápal močových ciest. Jednorázové užitie Monuralu nemá vplyv na Stadapyrin, ako ani opačne. Iba na základe opisu sa Vám však takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Výtok

    , Autor: Becky

    Dobrý deň. Mám už 3 roky neustále bolesti v podbrušku, hlienovitý výtok - niekedy s kúskom čerstvej krvi. 2 krát ma kvôli bolestiam operovali, odstránili mi oba vajíčkovody. Posledný krát ma operovali akútne - kvôli hnisavej cyste na vaječníku. Na sone je všetko v poriadku, menštruácia niekedy silnejšia, niekedy slabšia, celkom pravidelná - každých 26-28 dní. Krvné testy tiež ok, akurát býva zvýšená sedimentácia. V pošve neustále pociťujem dyskomfort - pichanie, svrbenie a tie bolesti podbruška a výtok prípadne úplne slabunké krvácanie. 2 roky mi už nikto nerobil ani preventívku, už neviem čo a aké vyšetrenia mám žiadať. Lekár ma vždy odbije s nejakými atb alebo mastičkou. Tolko atb som už brala že mám zhoršené pečeňové testy. Čo mi odporúčate pán doktor? Mám sa dožadovať nejakých ďalších vyšetrení? Ak áno, akých? Ďakujem za prípadnú odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, odporúčam realizovať kultivačné a mikrobiologické vyšetrenia pošvy a krčka maternice, rovnako tak aj preventívnu prehliadku. Odporúčam pri pretrvávaní ťažkostí navštíviť Vášho obvodného gynekológa. Pri nespokojnosti máte právo na zmenu obvodného gynekológa, vždy ku koncu kalendárneho mesiaca.

  • Cysta na vaječníku

    , Autor: Iglia

    Dobrý deň pán doktor mam trombozu užívam warfarín a posledné 3 týždne krvacam našli mi cystu na vaječníku vo veľkosti vajíčka a bolo mi povedané u svojej gynekologičky že mi to nemôže liečiť lebo užívam warfarín, že kým krvacam slabo tak je to v pohode ale ak by to bolo silné tak sa mám zastaviť,povedala mi že je to dedičná choroba ktorú som zdedila po svojej mamke... Chcem sa opýtať ako to teraz bude? Neviem si to predstaviť keď budem krvácať vkuse mesiac,dva mesiace slabo je to akože v poriadku? Podľa lekárov som mala skrytu trombozu ktorá sa mi prejavila v tehotenstve ale mám dcéru ktorá užíva hormonálnu antikoncepciu už cca pol roka a bojím sa že mohla trombozu zdediť tiež..boli jej urobené iba pečeňové testy... Ako ďalej postupovať čo sa týka cysty a dcéry? Ďakujem pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, dcéra nemusí mať trombózu, môže však mať dedičný trombofílny stav. Ak viete o týchto skutočnostiach a trombofílny stav sa u Vás dedí, je potrebné to vylúčiť aj u dcéry. Ak máte diagnostikovanú cystu na vaječníku a nerobí Vám problém, je potrebné najprv vyriešiť trombózu, ktorá má vyššiu prioritu. Čo sa týka krvácania, akútne sa rieši prípadný hemostatický kyret, nie cysta. Pri užívaní Warfarinu Vás však plánovane neuspia ani sa nebude realizovať žiadny operačný výkon. Na to je nutné prestavenie liečby na nízkomolekulárny heparín.

  • Zle pecenove testy

    , Autor: Verca84

    Doby den.som v 29tt a mam zle pecenove testy. Mozem uzivat lagosu ? Nesposobuje to predcasny porod ?
    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Lagosa, ako aj Ursosan sú hepatoprotektívne látky, ktoré sa užívajú aj v tehotenstve pri hepatopatiách. O ich nasadení rozhoduje lekár na základe výsledkov pečeňových testov a žlčových kyselín. Neviem o tom, že by Silymarín spôsoboval predčasný pôrod. Riaďte sa odporúčaniami Vášho obvodného gynekológa.