Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Meškanie menštruácie

    , Autor: Luculka

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať keď mi mešká menštruácia tretí deň a nemám ani žiadne príznaky ani výtok ani nič žeby som ju mala dostat čím to môže byť? Po koľkých dňoch meškania menštruácie by som mala navštíviť gynekológa? Nemôžu to byť dajake zle náznaky napríklad miom?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin meškajúcej menštruácie môže byť viacero. Za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo nedá vylúčiť. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva, ako aj v prípade ťažkostí, či nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa. Takto sa Vám neviem objektívne vyjadriť, ani k tehotenstvu, ani k prípadným myómom.

Podobné otázky

  • Bolesť na pravej strane brucha

    , Autor: katarina511

    Dobrý deň ospravedlňujem sa že píšem znova. Mešká mi menštruácia už tretí deň, minulý mesiac som užila tabletku po. Viem že tabletka má vplyv aj na cyklus, pred týždňom som však bola u gynekologicky a povedala mi že vyzerá byť maternica pred menštruáciou, avšak stále nechodí a už druhý ten mám takú pichavu bolesť pri zakaslani alebo stisnutí brucha dole na pravej strane ale necítim to ako predmenstruacnu bolesť, taktiež mi na prehliadke povedala že cysty nemám, test som si robila a je negatívny, sú to už štyri týždne od styku kedy sa to stalo. Pobolievaju má aj kríže, neviem už čo mám robiť. Na internete som čítala že je dobrý čaj rebríček na privolanie menštruáciu a uvoľnenie bolesti. Može teda bolesť spôsobovať aj tá tabletka? Aká je taká tolerantná doba na meškanie po tabletke. Ďakujem veľmi pekne sa odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, preparáty núdzovej antikoncepcie so sebou prinášajú viacero vedľajších, či nežiadúcich účinkov. Záleží aj od užitého preparátu. Meškanie menštruácie tri dni nič neznamená. Opisované ťažkosti môžu byť prejavom PMS (predmenštruačného syndrómu). Znepravidelnenie cyklu, pobolievanie v podbrušku, či pichavé bolesti po stranách podbruška môžu súvisieť s užitím núdzovej antikoncepcie. Za predpokladu včasného a správneho užitia tabletky núdzovej antikoncepcie tehotná nebudete. V prípade, že sa Vám menštruácia nedostaví, viete navštíviť Vášho obvodného gynekológa za účelom vyvolania menštruácie. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Meškanie menštruácie

    , Autor: Viki123

    Dobrý deň. Minulý mesiac som vysadila antikoncepciu, menzes sa nedostavil hneď po vysadení. Teraz som mala dostať menštruáciu normálne ako keď som brala lieky. Mešká mi 4 dní a mam bolesti ako keby mala prísť bolest krížov a v podbrušku. Test mam negatívny. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, po vysadení hormonálnej antikoncepcie môže byť menštruačný cyklus nepravidelný. Opisované prejavy môžu svedčiť pre blížiacu sa menštruáciu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Meskanie menstruacie

    , Autor: Renka10

    Dobry vecer Pan Doktor mam otazku ak my mozete poradit meska my menstruacia posledna bola 30jula 2022 a od vtedy ju nemam 11 dny my meska mam citlive bradavky ale len na dotik prsia ma nebolia dnes som si kupila tehotensky test HCG je tam moznost ze by som teraz mohla bit tehotna dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň menštruácie. Za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Odsledujte si to. Pri meškaní menštruácie si urobte tehotenský test alebo navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Meškanie menštruácie

    , Autor: Mata1997

    Dobrý deň. Mám taký problém ,že už 12 dní mi mešká menštruácia a tečie mi niečo s prsníkov robila som si dva testy s rozmedzim 3 dní a boli negatívne. Porodila som 24.3.2022 a nekojim. Po šestonedelí som mala s partnerom pohlavný styk s kondómom a o dva týždne na to som začala brať antikoncepciu. Mám biely výtok a svrbenie pošvy. Do toho už mám 2 týždne kašeľ a od 11.7 beriem antibiotiká. Mohli by ste mi poradiť čo by to mohlo byť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pravdepodobne sa jedná o viac problémov naraz. Ak ste už dokojili a opäť sa Vám spustila laktácia, budete mať zvýšený prolaktín, čo môže mať súvis aj s meškajucou menštruáciou. Čo sa týka svrbenia pošvy, môže sa jednať o vaginálnu infekciu, prípadne o bakteriálnu vaginózu spôsobenú užívanými antibiotikami. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Meškanie kvôli ATB al. infekciám?

    , Autor: Erra77tttt

    Dobrý deň prajem, pán doktor. Päť dní mi mešká menzes, viem, ešte to všeličo môže byť aj nebyť, ale dnes som sa dozvedela, z výteru mi bol zistený streptococcus agalactiae. Ku gynekológovi sa dostanem až o týždeň. Ešte tak dlho mi nemeškala menštruácia. Mám aj citlivé prsia.Čo by ste mi poradili, pán doktor, v závislosti od eventuálneho tehotenstva by som sa mala liečiť na streptococ.? Môže aj táto infekcia spôsobiť meškanie/vynechanie menštruácie? Ešte by som dodala, pán doktor, pred mesiacom a pol som užívala amoxycyclin na silné prechladnutie, pred 3 týždňami doxycyclin na ureaplasma parvum. Pred týždňom Prokanazol 4tbl. Môže aj to kvantum liekov ovplyvniť meškanie/vynechanie? Už veľmi dlho plánujeme tehotenstvo. Aj v CAR už to máme rozbehnuté, v januári máme naplánovanú IUI. Teraz už len čakám, čo z toho všetkého vyjde, ale je to stresujúce a tak rada by som videla trošku jasnejšie. Testovať plánujem v piatok. Ďakujem Vám pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, skôr si myslím, že meškanie menštruácie má na svedomí užívanie viacerých druhov antibiotík v poslednej dobe. Je možné, že sa menštruácia dostaví v dohľadnej dobe. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Postupujte podľa odporúčaní lekárov v centre asistovanej reprodukcie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach, ako aj za účelom prípadného potvrdenia, či vylúčenia tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.