Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,440 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Mám predpisanu antk. Ornibel a mam si ju zaviesť prvy deň menzesu.
    Čo mám považovať za prvy deň menzesu, slabé farbenie co mavam cca dva dni, alebo až riadne krvácanie ? Ďakujem


    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, niektoré ženy začínajú menštruáciu slabým špinením, či krvácaním. Ak je špinenie iba súčasťou predmenštruačného syndrómu a po ňom nastúpi štvor- päťdňové krvácanie, zaveďte si antikoncepčný krúžok v prvý deň krvácania.

Podobné otázky

  • antikoncepcia a prístup doktorky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu Zlynda treti mesiac. Na začiatku som spinila 30 dní a odvtedy nie. Raz počas užívania placebo tabletiek som mala mierne menštruačné kŕče ale žiadne krvácanie ci špinenie.Je to v poriadku ze nemám vôbec špinenie ani menzes? Tiež sa chcem opýtať počas užívania antibiotík sa partner do mna spravil.Mala som obavy ze antibiotika mohli znížiť účinok antikoncepcie tak som uzila tabletku Po. Jedine vtedy som mierne krvacala. Urobila som si aj tehotenský test ktory bol negatívny. Bola som s tym aj u gynekologicky a ta mi povedala ze nevidí dôvod mi brat krv keďže tehot.test bol negatívny...no ja si nvm odsledovat kedy je dobre si urobiť test keďže nemám menštruáciu.... Tiež som jej povedala ze ma niekedy svrbi tam dole a pri sexe ma to niekedy páli tak mi povedala ze to môže byť nejaká alergická reakcia... zostala som zaskocena lebo som čakala ze ma vyšetrí??? prosím vás čo mám robiť uz dlhsie mam pocit ze ma vždy len odbije Vysvetľovala mi ze ona mi nemôže odobrať stery kedy ja chcem... v poriadku ale keď ma to svrbi a Páli tak by asi mala ci??? Ďakujem veľmi za odpovede

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, čo sa týka užívanej jednozložkovej hormonálnej antikoncepcie, počas jej užívania sa nemusí vyskytovať špinenie v období užívania placebo tabliet. Najmä ak žena ešte kojí, je to časté. Nepoznám však žiadne bližšie okolnosti, či kojíte alebo nie, prečo máte vôbec predpísanú jednozložkovú hormonálnu antikoncepciu, aké antibiotiká ste užili a či mohli mať vplyv na účinok antikoncepcie, preto je ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť, aj k zachovaniu účinku hormonálnej antikoncepcie, aj k užitiu tabletky núdzovej antikoncepcie. Čo sa týka pálenia a svrbenia, príčin môže byť tiež viacero, od počínajúcej infekcie, ale aj alergickej reakcie, ... Takto sa Vám k tomu však tiež neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak nie ste spokojná s prístupom Vášho aktuálneho obvodného gynekológa, máte právo ho zmeniť.

  • Menštruácia neprišla, iba hnedý výtok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer mam taky problém... Beriem antikoncepciu už asi rok. Mam 37 rokov, mam 4 deti... Najprv mi meskala menštruácia asi týždeň, ale mam nafúknuté brucho a bolesti v podbrušku už viac než 2 týždne, pred niekoľkými dňami som dostala menštruáciu, teda ak to menštruáciou môžem nazvať, pretože nešla zo mňa červená krv ale skôr do hneda.. A bolo to také slabúčké krvácanie, alebo skôr špinenie... Lenže trvalo to len dva dni.. No nafukuje ma stále a bolesti mam stále, tie bolesti sú ako menštruačné bolesti. Môj gynekológ ma momentálne dovolenku, tak preto tu píšem o mojom probléme... Aj tehotenský test som si robila a výsledok bol negatívny.... A okrem toho má často bolieva hlava a aj kríže. Za vašu odpoveď vopred ďakujem. Lenka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie, aj napriek jej pravidelnému a správnemu užívaniu, sa krvácanie z vysadenia, či spádu hormónov nemusí dostaviť. Môže sa u Vás jednať aj o prejav vedľajších, či nežiadúcich účinkov hormonálnej antikoncepcie. Nemusí sa však vôbec jednať o gynekologický problém, ale o tráviaci. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Vyskúšať sa môže na čas vysadiť hormonálna antikoncepcia, prípadne zmeniť preparát hormonálnej antikoncepcie. Na to je však potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Ryeqo na zmensenie/odstranenie myomu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, môj gynekológ mi predpísal na liečbu myomu Ryeqo, kedze liecba silneho krvacania uzivanim antikoncepcie nebola uspesna (pretrvavalo silne, bolestive a nepravidelne krvacanie). V suvislosti s Ryeqo mi gynekolog povedal, ze to nie je aktikoncepcia, ale pri liecbe aspon rok a pol by sa mal myom zmensit. Pocas tej doby vraj nebudem mat menstruaciu a neotehotniem. Velmi tomu nerozumiem.
    1. Ako to, ze aj ked Ryeqo nie je antikoncepcia tak neotehotniem?
    2. Nebudem mat vobec ovulaciu? Je potrebna ochrana pri styku?
    3. Mate skusenosti s tymto liekom? Je ucinny na liecbu myomu?
    4. Je Ryeqo lepsia volba ako hysteroskopicke vysetrie a "obrusenie" myomu?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže nepoznám nález, lokalizáciu, ani veľkosť myómu, ako ani ďalšie informácie, ako vek, počet pôrodov, či ešte plánujete tehotenstvo, … neviem sa Vám úplne objektívne vyjadriť. Preparát obsahuje kombináciu troch hormónov. Nejedná sa o hormonálnu antikoncepciu. Ryeqo ale blokuje ovuláciu a preto nie je pravdepodobné, že otehotniete počas užívania Ryeqa, ak ho budete užívať podľa odporúčania. S týmto preparátom skúsenosti máme, niektorým ženám pomohol, iným nie a museli sme u nich aj tak realizovať myomektómiu, či hysterektómiu. Pojem “obrúsenie” myómu nepoznám, takže sa Vám k tomu neviem bližšie vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Antikoncepcia a iné lieky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, znižujú strepsils pastilky a kalciove tabletky účinok antikoncepcie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, spomínané lokálne pôsobiace preparáty nemajú na účinok hormonálnej antikoncepcie vplyv. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Vytok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prosím Vás mám hnedy vytok medzi cyklom. Na prehliadke mi pani doktorka povedala že “dnu” mám všetko v poriadku a asi ide o hormonálnu nerovnováhu. Menštruáciu mám pravidelnú. Na úpravu a vytok mi predpísala Daylla na 3 mesiace. Prosím postupovali by ste rovnako alebo čo by ste odporučili. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hnedé špinenie v strede cyklu môže byť aj ovulačné špinenie, ktoré sa síce nevyskytuje u každej ženy, ale nie je to nič neobvyklé. Hormonálna antikoncepcia blokuje ovuláciu, takže k ovulačnému špineniu nedôjde. Najmä v začiatkoch užívania sa však môže vyskytovať nepravidelné špinenie, či krvácanie. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa.