Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Konizacia krčka

    , Autor: Gabriella11141

    Dobrý deň prajem pán doktor. Rada by som sa s Vami poradila ako odborníkom. Mám 32rokov, za celý život mám len jedného partnera a rovnako aj partner len mňa. V 20rokoch som bola ockovana vakcínou Silgard, avšak i tak to nejak vo mne driemalo a už mi bola potvrdená ťažká dysplazia cin II, na odporúčanie som podstúpila 17.3 konizaciu krčka maternice. Ešte je to len 5dni po konizacii, ešte cítim bolesť brucha a krvacam slabo, čo je asi normálne. Lekárka mi však odporúčala po zákroku očkovať sa Gardasilom ma to prosím význam už v mojom veku? Resp pravdepodobne som vírus dostala od môjho manžela je možné že i po konizacii (výsledky z histologie ešte nemám) ak vybrali všetko "zle" môžem znova od manžela dostať vírus?
    Vopred Ďakujem za odpoveď.
    Zostávam s pozdravom, Gabriela.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štvorvalentná vakcína Silgard chráni pacientku pred najčastejšími štyrmi typmi HPV a to 6, 11, 16 a 18. Proti týmto typom máte vytvorenú imunitu, ak ste boli očkovaná úplnou schémou (3. dávky), nie iba jednou dávkou. Gardasil je deväťvalentná vakcína, ktorá chráni až proti deviatim najviac rizikovým typom HPV. Môžete, ale nemusíte, sa nechať preočkovať Gardasilom. Vhodné je vyčkať výsledky histopatologického vyšetrenie, či sú resekčné okraje konizátu čisté, teda či sa odstránili všetky zmenené bunky. Treba tiež povedať, že príčin zmeny buniek môže byť viacero, nemusí to byť iba výlučne HPV, je to však málo pravdepodobné. Na základe opisu mi nie je jasné, či u Vás bol realizovaný výter z krčka na HPV a s akým výsledkom, nepoznám ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. HPV sa dá samozrejme vyšetriť aj u muža.

Podobné otázky

  • Konizacia krčka maternice

    , Autor: Bejma

    Dobrý deň, včera som bola na zákroku v nemocnici kde mi robili konizaciu krčka. Všetko prebehlo v poriadku po pár hodinách ma pustili domov a pan doktor mi tam dal tamponadu, s ktorou som dnes mala ísť k svojmu gynekológovi na vybratie. O pár hodín po vybratí tamponady pri močení niečo zo mňa vypadlo, bolo to bezbolestne a dost veľké a obsahovalo to stopy krvi ( ako prvé ma napadlo, že to je niečo zabudnuté z tej tamponady ale začalo sa to rozpadať akokeby to bola nejaká šupka alebo hlien). Neviete mi poradiť o čo išlo? A či poprípade skontaktovať svojho gynekológa?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vám dnes bola u Vášho obvodného gynekológa vybraná tamponáda, mohlo sa jednať o krvnú zrazeninu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa, prípadne zdravotnícke zariadenie, kde bol výkon realizovaný.

  • Konizacia krčka maternice

    , Autor: Juliša

    Zdravím, už som Vám raz o tom písala a ide o predrakovinovy nález ktorý bol na krčku maternice asi stredne pokročilí. Čiže operácia bola robená skalpelom a odstránili mi polovicu krčka a zobrali aj tkanivo z maternici. Zákrok bol 28.11.2022 a ešte stále buď špiním alebo krvacam. Viem že pokiaľ sa to zahojí trvá to 4-6 týždňov ale mňa trápi či je to v poriadku že stále krvacam. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa nejedná o špinenie, ale o regulérne krvácanie, je vhodné navštíviť zdravotnícke zariadenie, kde bol výkon realizovaný, prípadne Vášho obvodného gynekológa. Bez gynekologického vyšetrenia v zrkadlách, poznania výsledkov histológie a ďalších okolností sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • H-Sil a tehotenstvo?

    , Autor: Ivik6

    Dobrý deň,
    Minulý rok mi bola robená konizacia krcka, z histologie však vyšlo, že ešte tam zostalo niečo, po 4 mesiacoch mi vyšlo z cytologie, ze sa nález ešte zhoršil, mam H-SIL, PAP IIIB. Som pozitivna na HPV16, v minulosti som bola očkovaná Silgardom, teraz preockovana aj Gardasilom. Moja otázka znie, chcem babatko, gynekologicka neodporúča tehotenstvo. Je možné pri takýchto výsledkoch riešiť tehotenstvo? Alebo aké sú pre mňa možnosti. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od viacerých okolností, ktoré nepoznám. Ak ale boli pozitívne resekčné okraje konizátu, najprv by som asi doriešil to a až následne plánoval tehotenstvo.

  • Tehotenstvo po konizácii

    , Autor: Ann320

    Dobrý deň,
    už druhý rok bojujem s nálezom LSIL na krčku maternice plus potvrdený vírus HPV16. Zatiaľ som bola len sledovaná, keďže mám 26 rokov a nemám deti. Už prichádza do úvahy konizácia krčka maternice. Chcem sa spýtať, je to pravda, že po konizácii hrozí predčasný pôrod resp. potrat?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, po konizácii je krčok väčšinou tuhý a zjazvovatený a práve naopak, mnohokrát nedochádza k dozrievaniu a k otváraniu a tehotenstvo končí cisárskym rezom. Záleží však od rozsahu konizácie, ako aj iných okolností. Ak je vykonaná rozsiahla konizácia, ktorá hraničí až s amputáciou krčka maternice, je celý dolný segment maternice oslabený a zvyšuje sa riziko potratu, či predčasného pôrodu.

  • Konízacia krčka frakcizovana kyret

    , Autor: Michien

    Dobrý večer pán doktor, píšem prvý krát,som po konizacii krčka dva týždne,volal mi gynekológ o výsledku histologie,ťažká dyzplazia ,že všetko zle dali preč,a odporúča očkovania mňa i manžela, kontrolu mi dal o 3 mesiace, prosím vás poraďte o hladom tej dyzplazie, mám 34rdety nemáme.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ťažká dyspázia bola dôvodom na realizáciu konizácie. Ak boli okraje vyrezaného tkaniva v poriadku, odstránilo sa všetko. Očkovanie Gardasil 9 odporúčam aj ja.