Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tehotenstvo po konizácii

    , Autor: Ann320

    Dobrý deň,
    už druhý rok bojujem s nálezom LSIL na krčku maternice plus potvrdený vírus HPV16. Zatiaľ som bola len sledovaná, keďže mám 26 rokov a nemám deti. Už prichádza do úvahy konizácia krčka maternice. Chcem sa spýtať, je to pravda, že po konizácii hrozí predčasný pôrod resp. potrat?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, po konizácii je krčok väčšinou tuhý a zjazvovatený a práve naopak, mnohokrát nedochádza k dozrievaniu a k otváraniu a tehotenstvo končí cisárskym rezom. Záleží však od rozsahu konizácie, ako aj iných okolností. Ak je vykonaná rozsiahla konizácia, ktorá hraničí až s amputáciou krčka maternice, je celý dolný segment maternice oslabený a zvyšuje sa riziko potratu, či predčasného pôrodu.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo po konizacii

    , Autor: Bejma

    Dobrý deň som mesiac po konizacii z výsledkov zišlo že som mala ľahkú dysplaziu. Chcem sa spytat ma konizacia vplyv na otehotnenie a samotné tehotenstvo? Čítala som že sa zvyšuje riziko potratu v takomto prípade keďže je ten krčok menší. Je to naozaj tak?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, pri rozsiahlejších konizáciach až amputáciách krčka je zvýšené riziko potratu alebo predčasného pôrodu. Ak však u Vás bola robená primeraná konizácia, vyčkal by som aspoň tri mesiace a až následne sa snažil otehotnieť. Nepoznám však konkrétny nález ani všetky informácie, či okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.