Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Kyretáž

    , Autor: simik1903

    Dobrý večer,
    ja by som sa len potrebovala opýtať, že pokiaľ mi v 12tt robili kyretáž - anembryomola ( v pondelok tento týždeň) , či je nejaký problém pokiaľ som krvácala len v ten deň, keď bola kyretáž vykonaná? Teraz už len mierne špiním aj to nie celý deň a bolesti tiež nemám, tie boli tiež len v pondelok.
    Mám to brať pozitívne alebo to môže byť následok toho, že to nebolo vyčistené dostatočne? Úprimne Vám napíšem, že ja ani necitím, že som podstúpila nejaký zákrok.
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, po výkone sa môže špinenie, či slabé krvácanie vyskytovať do 7 dní od výkonu. Je to však individuálne. Niektorá žena špiní deň, iná tri dni, ďalšia týždeň. Vôbec to neznamená, že by to bolo nedostatočne vyčistené. Predpokladám, že ste boli oboznámená s USG kontrolou po menštruácii, kedy sa maternica skontroluje. V prípade ťažkostí sa samozrejme USG vyšetrenie zrealizuje skôr.

Podobné otázky

  • Menštruácia po kyretazi

    , Autor: Renatik

    Dobrý deň pán doktor, dňa 8.7 som podstúpila kyretaz a hysteroskopiu. Zákrok bol vykonaný kvôli silnej menštruácii,vysokej sliznici a nájdenému polypu. Polyp ale nenašli. Po operácii má dosť pobolievalo podbrusko- pocit opuchu. Špinenie ba slabé asi 6. Presne o týždeň 15.7 som bola kvôli bolestiam u lekára. Urobil mi sono a vzal krv na CRP a krvný obraz. Aj sono aj krv boli v poriadku. No v stredu som začala krvácať. Menštruáciu som pôvodne mala mať 15.7. Keď som volala lekárovi tak sestrička mi povedala že to môže byť aj menštruácia a že mám prísť ak by krvácanie trvalo dlhšie ako 10 dní. Čo si vy myslíte? Je možné dostať menštruáciu už po týždni? Pred tromi rokmi som tiež bola na kyrete a viem že aj vtedy som dostala menzes skôr. Asi po dvoch týždňoch. No nemala som po kyrete žiadne bolesti a ani pri menštruácii. Čo mám teda robiť? Ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardne k menštruácii po výkone dochádza po 4 - 6 týždňoch. Skorší nástup menštruácie nie je úplne štandardný. Otázne je, či sa naozaj jedná o menštruáciu a nie napríklad o ovulačné špinenie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Liečba po laparoskopii vajcovodu

    , Autor: dudka15

    Dobrý deň, Prosím Vás aká je liečba po laparoskopii vajcovodu a kyretazi? Všetko bez komplikácií.
    Kedy je možný pohlavných styk alebo teda opäť pokus o bábätko?
    Je riziko, že aj nasledujúce tehotenstvo môže byť mimomaternicove ? Už jedno dieťa mám, bolo bez komplikácií.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak som na základe opisu pochopil správne, bol Vám odstránený vajíčkovod pre mimomaternicové tehotenstvo a predtým realizovaná kyretáž, keďže sa presne nevedelo, kde tehotenstvo je. Ak nemáte ťažkosti, pohlavný styk môžete praktizovať aj teraz, odporúčam sa však zatiaľ chrániť. Počkal by som aspoň dva, tri menštruačné cykly a až následne sa začal snažiť otehotnieť. Príčin mimomaternicového tehotenstva môže byť viacero, väčšinou je to však skôr otázka náhody, či zhody okolností. U každej ženy je do istej miery riziko mimomaternicového tehotenstva, nie je to však pravidlo, najmä ak už máte jedno dieťa, pravdepodobnosť zopakovania situácie nie je vysoká.

  • Mimomaternicové tehotenstvo

    , Autor: dudka15

    Dobrý deň, 4.7 mi bola vykonaná laparoskopia aj kyretaz keďže mi bolo odhalené mimomaternicové tehotenstvo už v štádiu, kedy to prasklo. Odobrali mi pravý vajcovod.Dva dni som už nemala takmer žiaden výtok, dnes som začala mierne krvácať, pociťujem miestami jemné pichnutia vpravo. K lekárke sa mam hlásiť o dva týždne. 12.7 odlietame na dovolenku k moru, lekári to nezamietli avšak mám byť opatrná. Je možné,že sa vyskytnú nejaké komplikácie? Na čo si dávať pozor?Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bola u Vás realizovaná aj kyretáž, špinenie sa môže vyskytovať do 10 dní. Ak zákrok prebehol bez komplikácií a vyšetrujúci lekári, ktorí poznajú všetky informácie a nalezy Vám dovolili letieť, nevidím v tom problém. Avšak 14 dní po zákroku sa neodporúča kúpanie, ani praktizovanie pohlavného styku z dôvodu zanesenia možnej infekcie. Opatrnosť je určite namieste. Odsledujte si to.

  • ablacia polypu a kyretáž

    , Autor: Liv9

    Dobrý deň,

    rada by som sa opýtala či je vhodné športovať (beh + bicykel) už 12. deň po ablacie polypu a kyretáži. Bolesti a špinenie už nemám.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jednalo sa o krátkodobý výkon vrámci jednodňovej chirurgie. Ak nemáte žiadne ťažkosti, môžete normálne fungovať, bez obmedzení.

  • Escapelle ( interupcia )

    , Autor: Young

    Dobrý deň, pan doktor …
    Som po interupcii 9.5 mi bola vykonaná kyretáž ..
    3 týždne na to som mala pohlavný styk ( praskol nam prezervatív )
    29.5 2024 som užila escapelle 30 minút po pohlavnom styku .

    Následne 5 dni na to som začala mierne špiniť , aj taká belšia krv bola .
    Na druhý den to prestalo .
    A dostala som zápal močového mechúra beriem antibiotiká .
    A spinenie mám aj teraz ale skôr tak do ružová to je.
    Tehotenské testy sú negatívne .
    No po zákroku som ešte menštruáciu nedostala …

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu včasného a správneho užitia tabletky núdzovej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Odsledujte si to. Určite však odporúčam riešiť s Vašim obvodným gynekológom otázku hormonálnej antikoncepcie, aby ste predišli podobným situáciám, či už sa jedná o samotnú interrupciu alebo nutnosť užiť núdzovú antikoncepciu. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.