Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,655 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Sono

    , Autor: Filomena

    P.doktor mám 50 rokou..chcem sa len opýtať..že či je vidieť na sone na vaječníkoch..že či už idem do prechodu..alebo musí byť spravený hormonálny profil...a ešte jedna otázka...aký hormón treba...aby mi začal menzes...progesterón....a na ukončenie ...tiež progesterón...a ešte sa chcem spýtať..čo vlastne spôsobuje rast sliznice na maternici..keďže je potom silná menzes..môže to byť trebárs ovplyvnené..výživou či hmotnosťou...či bylinkami... ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, na základe USG vyšetrenia sa nedá jednoznačne povedať, či je žena v prechode, alebo nie. Za menopauzu sa považuje až obdobie 12 mesiacov, kedy žena vôbec nemá menštruáciu. Hormonálny profil vie povedať, či je žena v menopauze, alebo ešte nie. Dôležité sú dva základné typy hormónov a to je estrogén a progesterón. Estrogén spôsobuje rast sliznice dutiny maternice. Životný štýl, stres, obezita, fajčenie, vek a ďalšie okolnosti majú vplyv na menštruačný cyklus.

Podobné otázky

  • Výsledky z mamografie

    , Autor: Mišuliatko23

    Dobrý deň, pán doktor, prosím Vás prvý krát som absolvovala mamograf mam 40 rokov, znepokojil ma zaver vysetrenia Birads 0 mammae pokračovať sono/kontrola I.sin vrcholu HLQ/ mám nejaký nález? Moj gynekóg ma dovolenku musím sa objednať ešte na sono?
    Cele znenie: Prechodný typ žlazy s pruhovite sytym tkanivom najma v HLQ - bez redukcie
    I.sin mapovite zahustenie kresby vrcholu HLQ/axiul. proj/ nema LCC korelat
    I.dx bez patol. opacity, bez patol. Zhluku MIK, hrubšie MIK diff
    Axily bez LU
    Ďakujem za Váš čas a názor

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, výsledok mamografie BI-RADS 0 znamená, že je potrebné následné vyšetrenie alebo porovnanie predchádzajúcej mamografie. Odporúčané bolo ešte realizovanie USG prsníka, ktoré sa štandardne vrámci prevencie realizuje. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Akcia srdiečka

    , Autor: Diana2710

    Dobrý večer pán doktor chcela by som sa informovat ohľadom dcéri je v 11 tyždni tehotenstva boli sme na sono v 8 týždni a srdiečko bylo, dnes me boli zase na sono ale nám povedali že akciu srdiečka nevidia. Je ešte tá možnosť že by jej spravili neaký iní ultrazvuk alebo niečo iné aby počuli srdiečko? Nechcemesa len tak vzdať ak je neaka ešte iná možnosť čo ak mu srdiečko bije prosím vás o radu. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak v 11. týždni tehotenstva nie je prítomná akcia srdca plodu, aj napriek tomu, že dcéra nemá žiadne ťažkosti, jedná sa o zamlčaný potrat. Akcia srdca v tomto týždni tehotenstva je viditeľná a počuteľná aj na menej kvalitných USG prístrojoch. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Hrčka v prsníku

    , Autor: adka25

    Dobrý deň chcem sa opýtať. Vo februári som bola na sone prsníkov pretože ma pobolieval pravý prsník. Zistili mi v pravom prsníku cystu ktorá má 8mm. Doktor mi nakázal prísť o pol roka na kontrolu. Tak som sa objednala na august.
    Len posledné dva týždne cítim taký divný pocit v prsníku aj sa mi zdá že je nejaký väčší (je pravda že ho mám od puberty väčší tak teraz neviem či to mám zo stresu a namyslam si to ) a nahmatala som si v okolí bradavky hrčku. Bola som u svojho gynekológa ten mi to pozrel a keď som sa ho pýtala že či to vyzerá na niečo vážne tak povedal že nie , ale že nech idem radšej na sono. Keď som mu povedala že som objednana až o dva mesiace že či sa nemám objednať skôr tak povedal že stačí v auguste. A predpísal mi agnucaston. Veľmi sa bojím nedokážem normálne fungovať stále na to myslím. Mohli v prsníku nastať nejaké výrazne zmeny od posledného sona ?
    Ďakujem za odpoveď
    Dovidenia

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak máte obavy, objednajte sa na USG prsníkov na skorší termín. Budete kľudnejšia. Ak ste mali v prsníku iba spomínanú 8 mm cystu a ostatný nález bol v poriadku, podľa mňa sa nemusíte obávať.

  • Hpv

    , Autor: Lula17

    Dobrý deň pán doktor, bola som u lekárky z dôvodu problému s mocenim. Pri kontrole mi urobila rovno preventívnu prehliadku , sono, a cytologické vyšetrenie.všetko bolo v poriadku ale prišli výsledky z kultivacie ureoplazma a potom cytológia a tam vyšiel pozitívny výsledok na HPv. Odporučila mi očkovanie mám 30r. Ockovat sa dám ale najskôr musím preliecit ureu dala mi antibiotiká Fromilid 500 čítala som že nemusia zabrať a liečba bude neúspešná lieky mám aj pre priateľa. Moja otázka nasadila dr liečbu správne ? A čo sa týka hpv dá sa vyliečiť pokial na krčku niesu zidne zmeny kázala mi posilniť imunitu pracujem v prostredí medzi deťmi takze imunitu mám zlu… čo by ste vy odporúčali brat keďže tých volnopredajnych liekov na imunitu je veľmi veľký vyber neviem podľa čoho vyberat . Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ureaplazma je pomerne často vyskytujúce sa pohlavne prenosné ochorenie, ktoré však nemusí spôsobovať žiadne ťažkosti a môžete si ho predávať medzi sebou s partnerom. Preto je potrebné preliečiť aj partnera. Čo sa týka HPV, očkovanie určite odporúčam. HPV infekcia môže prísť a odísť, napríklad ako chrípka, a nemusí zanechať zmeny na krčku. To, že máte pozitivitu HPV ešte neznamená automaticky zmeny na krčku. Treba však povedať, že HPV 16 a HPV 18 sú najrizikovejšie typy vo vzťahu ku zmenám na krčku maternice až tvorbe karcinómu krčka. Ak máte ozaj oslabenú imunitu, za zváženie stojí imunologické vyšetrenie. V lekárni je množstvo voľnopredajných preparátov, doplnkov výživy, či vitamínov.

  • Výtok

    , Autor: Luna123

    Dobrý deň , chcela by som Vás poprosiť o radu, nakoľko som už zúfalá. Už vyše roka sa mi objavuje zelený výtok, niekedy je ho viac, inokedy len trochu uvidím na papieri po toalete. Bola som už na niekoľkých kultiváciach, cytologiach, všetko negatívne, vyše roka som sa liečila na hpv, ktoré mi už dvakrát nebolo potvrdené a liečim sa už iba regresilom na najslabšiu displaziu krčka. Je možné že mám na krčku zápal z predošlých nedoliečených problémov? Predtým ako mi začali tieto problémy som bola tehotná a predtym som brala pár dní ATB ale zistila som že som tehotná tak som ich nedobrala, a odvtedy sa stále trápim a doktorka mi nevie pomôcť, vraj som úplne zdravá a výtok nevidí. Je možné že by nevidela zápal pri sonografii alebo z kultivácie? Bojím sa aby sa to nezhoršovalo, nakoľko plánujem druhé dieťa. Aké probiotiká do pošvy odporúčate? Rosalginom si občas robím výplachy. Ďakujem pekne za Vašu odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, doplnil by som ešte rozšírené mikrobiologické vyšetrenia na chlamýdie, mykoplazmy, ureaplazmy a trichomonas. Pri pozitivite sa nasadí potrebná antibiotická liečba. Čo sa týka vaginálnych výplachov, raz za čas si nie je na škodu vaginálny výplach realizovať. Častým realizovaním výplachov si však môžete zaniesť infekciu, či spôsobiť nerovnováhu vaginálnej mikroflóry. Vaginálnych probiotík je na trhu viacero. Lepšie Vám poradia v lekárni, nemám "obľúbený" preparát. Kúru vaginálnymi probiotikami však odporúčam realizovať aspoň desať dní.