Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,108 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Endometrioza

    , Autor: Ona

    Dobrý deň. Mám 45 rokov a od puberty mávam výrazne bolestivu menštruáciu.
    Po pôrode v 22 rokoch bolesti prešli ale postupne sa mi bolestiva menstruacia začala vracať. Veľa som si čítala o endometrioze ale môj gynekolog to nikdy neriešil.
    Teraz som podstúpila kyretáž pre časté špinenie a vytoky. Histologia bola v poriadku.
    Prosím Vás, pri kyrete by mi zistili endometriozu, keby som ju mala? Ďakujem

Podobné otázky

  • Cysta na ľavom vaječníku

    , Autor: Ani38

    Ja to chápem, ale bojím sa, aby to nebol nejaký karcinóm vaječníka. Preto sa pýtam na názor..
    Ďakujem

    Dobrý deň, tak teoreticky to môže byť aj endometrióza. Výsledok ROMA indexu nemáte extrémne vysoký, aj keď už je v pásme mimo normu. Nepoviem Vám však nič iné ako to, čo som Vám už písal. Je potrebné poznať viaceré výsledky a nálezy, ktoré nepoznám, takže sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ja Vás chápem, ale neviem takto vyjadriť svoj názor. Stanovenie diagnózy sa opiera najmä o výsledky zobrazovacích vyšetrení a onkomarkerov. Nemyslím si však, že sa jedná o karcinóm vaječníka. Aj podľa popisu MRI si myslím, je to pravdepodobne zakrvácané žlté teliesko. Keďže Váš obvodný gynekológ má k dispozícii všetky výsledky vyšetrení, ako aj nálezy, vie sa Vám najobjektívnejšie vyjadriť. V prípade, že sa mu nebude niečo pozdávať, odošle Vás na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia.

  • Cysta na ľavom vaječníku

    , Autor: Ani38

    Ďakujem za Vašu odpoveď. Nižšie ju pripínam, aby ste vedeli, o ktorú sa jedná. Ešte mám otázku. Môže to byť aj endometrióza? Ja keď som pozerala o Roma indexe na internete, tam je písané vysoké riziko karcinómu vaječníka pri 11.4%. Preto sa toho veľmi obávam.
    Ďakujem

    Dobrý deň, možností môže byť viacero. Folikuly sú bežnou súčasťou vaječníka. Niekedy však nedôjde k prasknutiu dominantného folikulu a vznikne tzv. folikulárna cysta. Tá však može časom aj prasknúť alebo sa vstrebať. Záleží od viacerých okolností, či máte ťažkosti alebo nie a ako sa mení veľkosť popisovaného cystického útvaru. Čo sa týka onkomarkerov, dôležitý je nie len výsledok ROMA indexu, ktorý máte na hranici pozitivity, keďže norma je do 11.3%, ale aj HE4 a Ca125. Keďže som však nevidel nález, ani nepoznám všetky výsledky vyšetrení a informácie, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tak teoreticky to môže byť aj endometrióza. Výsledok ROMA indexu nemáte extrémne vysoký, aj keď už je v pásme mimo normu. Nepoviem Vám však nič iné ako to, čo som Vám už písal. Je potrebné poznať viaceré výsledky a nálezy, ktoré nepoznám, takže sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Visanne

    , Autor: Volk

    Dobrý deň, chcela by som sa Vás opýtať. Môžem užívať spolu lieky visanne a Indonal Forte. (Môja diagnóza endometrioza, cysta vajecnikov, fibroadenóm prsnikov). Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaný hormonálny preparát a voľnopredajný doplnok výživy si navzájom nebránia v účinku. Môžete ich užívať súčasne.

  • Endometrioza

    , Autor: andrea-133

    Dobrý deň,dcéra bola už 2 krát operovana..ťažký stupeň endom.cysta 7cm .zrasty panvy a rekta.podstupila liečbu reseligo 6 mesiacov.po 2 operácii 4maja bolo všetko čisté. Včera jej lekár oznámil ze ma znova endo cystu 37mm.je zúfalá.dufali sme že bude aspoň rok pokoj.dal jej zas na 6 mesiacov endovel.nie je podľa vás nebezpečné zas zastaviť menzes a brat podľa mňa to isté ako reseligo za tak kratky čas?ma 22 rokov ešte deti neplánuje.je niečo čím by mohla tu chorobu stabilizovať napr.akupukuntura alebo niečo.to už bude celý život brat hormony?ak cysta znova narastie tak bude musieť podstúpiť zas lsk...je z toho úplne zúfalá.nieje na Slovensku nejaké centrum kde sa týmto zaoberajú a mohli by pomôcť?ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, endometrióza je ochorenie, ktoré sa nedá vyliečiť, iba tlmiť. Existujú prakticky iba dve možnosti liečby. Tehotenstvo alebo hormonálna liečba Visanne, či Endovelle. Za daných okolností, keď ešte dcéra neplánuje tehotenstvo, prakticky iná, ako hormonálna liečba tlmenia, kedy sú tlmené aj vaječníky a je predpoklad, že ďalšie endometriózne cysty, ložiská a zrasty nebudú vznikať, nie je. Endometriózou sa na Slovensku zaoberajú viacerí lekari, napr. MUDr. Tibor Bielik, ktorý sa venuje ťažkým stupňom endometriózy.

  • Ryeqo - endometrioza

    , Autor: Mimi181

    Dobrý deň, chcela by som sa Vás opýtať na skúsenosti a liekom Ryeqo na liečbu endometriózy..keďže u mňa nezaberá ani Visanne, ani antikoncepcia, lekár mi nasadil tento preparát. Mám však strach sa púšťať znova do hormonálnej liečby..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaný preparát sa používa na liečbu stredne závažných až závažných príznakov myómov maternice u dospelých žien, nie na liečbu endometriózy. Na liečbu endometriózy sa primárne používa preparát Visanne, či Endovelle, prípadne sa dá ešte uvažovať nad hormonálnym vnútromaternicovým telieskom. Inak, ako hormonálnou liečbou sa endometrióza tlmiť nedá. Endometrióza, ako taká, sa vyliečiť nedá. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.