Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Dana

    , Autor: Anuska

    Dobri den prajem
    Mala by som otazku na vas .
    Vcera som bola u gynekologa a zaviedol mi Danu a je to normalne nemusim sa bat ak ma boli od vcera brucho
    Aj v pod brusi?
    A ako dlho zvikne po Dane boliet brucho?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pobolievanie v podbrušku sa po zavedení vnútromaternicového telieska môže vyskytovať, rovnako tak aj špinenie. Je to však individuálne u každej ženy. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnotiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Klebsiella pneumoniae a Enteroccocus faecalis

    , Autor: Nikol12345

    Dobrý deň pán doktor, v moči mi zistili dve baktérie - Klebsiella pneumoniae a Enterococcus faecalis. V pošve mám Klebsiellu pneumoniae. Už mám štvrte antibiotiká a neviem sa tej Klebsiella zbaviť, mávam aj problémy pri močení. Je možné, že si to môžeme s partnerom prenášať aj pri pohlavnom styku? Je potrebné aby išiel na vyšetrenie k urologovi? Je vôbec riešenie dávať do seba také množstvo antibiotik? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa jedná o urologický problém, je to otázka pre urológa. Nie za každých okolností je potrebné opakovane užívať antibiotiká, ktoré môžu spôsobiť ako vedľajší účinok vaginálnu infekciu vplyvom potlačenia pošvovej mikroflóry. Ak ste už boli opakovane preliečovaná antibiotikami a nález v moči pretrváva, vzhľadom k tonu, že máte klinické ťažkosti, je potrebné sa zamyslieť nad príčinou pretrvávania infekcie. Či je Dana antibiotická liečba citlivá, či nie je prítomná rezistencia na dané antibiotiká. Predpokladám aj oslabenie imunitného systému. Okrem antibiotickej liečby sú aj iné možnosti. Napríklad sa dá z kultivácie urobiť autovakcína. Vhodné je aj upraviť jedálniček, konzumovať veľa surovej zeleniny a ovocia, piť 100% brusnicový džús, užívať klasické probiotiká, hlavne Lactobacillus acidophilus a Bifidobacterium bifidum, vaginálne probiotiká obsahujúce Lactobacillus vaginalis (Döderlein), kyselinu listovú, B-complex. Niekedy je vhodná lokálna liečba vaginálnymi antibiotikami Macmiror, inokedy je vhodné preliečiť celkovo systémovými antibiotikami. Závisí to aj od výsledkov citlivosti danej baktérie na antibiotiká z výsledkov kultivácie. Keďže nepoznám ďalšie bližšie informácie, výsledky vyšetrení, či nálezov, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť.

  • pokračovanie

    , Autor: bandr

    Dobrý deň, ďakujem. Zatiaľ vykonám, čo ste mi odporučili a ďalej už len trpezlivo počkám na skončenie dovolenky p.doktorky. Každopádne znepokojuje ma aj zmena farby dole, stmavnutie. Svrbenie až tak nepociťujem, len pálenie a to netuším či nemôžem byť náhodou aj dole poprechládaná, keďže mám momentálne aj nádchu. Ale znervózňuje ma, že som sa tam dole zmenila, neviem či je to tým, že hormonálne zmeny, že som si prešla zákrokom, vôbec netuším...no takúto tmavú farbu som nikdy nemala.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin zmeny sfarbenia kože v oblasti vonkajších genitálií môže byť viacero, nemusí sa však jednať o patológiu. Najčastejšie sa jedná o hormonálne zmeny. Ak ste aktuálne po ukončenom tehotenstve, došlo k zmene hormonálnych hladín, čo môže byť príčinou zmeny sfarbenia vulvy, najčastejšie stmavnutím do hneda. Toho by som sa neobával. Ak ste prechladená, a teda máte poklesnutú imunitu, mohlo dôjsť aj k zmene mikrobiálnej pošvovej flóry, čo môže spôsobovať pálenie. Aplikujte si už spomenuté vaginálne probiotiká, mohlo by sa to po ich aplikácii upraviť.

  • Bolesť

    , Autor: PR

    Dobrý večer, pán doktor, mala by som na vás otázku. Posledne 3 mesiace som si odsledovala, že vždy pár dní pred menštruáciou, mávam bolesti močového mechúra a bolesti spodnej časti. Najskôr som si myslela, že som poprechladaná, ale opakuje sa mi to uz 3 mesiac a to presne 3 dní pred menštruáciu. Vedeli by ste mi poradiť čo by to mohlo spôsobovať? Či je to nejako zapríčinené s menštruáciou?
    Vopred ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin môže byt viacero. Môže sa u Vás jednať aj o PMS, teda predmenštruačný syndróm, ktorý má pomerne veľa žien. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • bolesť pri styku

    , Autor: Ľubica92

    Dobrý deň prajem,
    pred mám 30 rokov a pred pár rokmi som začala intímne , aktívne žiť. Asi po pol roku mi začali problémy pri styku- neskutočná bolesť hneď na začiatku, pálenie, bolenie podbruška... Išla som na gynekológiu, tam mi pán doktor predpísal ATB s tým, že mám kvasinkovú infekciu. Takto som asi 3 rôzne ATB vybrala a problém neutíchal. Zmenila som gynekológa, nový pán doktor mi tvrdil, že mi bola daná nesprávna liečba a dal mi liečivo na predpis, ktoré som si vkladala do pošvy. Problém nejako neutíchal, mala som bolesti pri močení, pálenie. Na urológii však všetko v poriadku dopadlo, spravili mi vyšetrenie moča, cystoskopiu. Povedali mi, že momentálne sa nachádzam v období, ktorým trpely ženy v minulosti, pri zvýšenej sexxuálnej aktivite. Že telo si zvykne...a že po každom styku budem musieť si dávať 1 ks ATB... na gynekológii sú výsledky pri preventívnej prehliadke tiež vždy v poriadku... no vždy pri kontrole viem spomenúť, že dyskomfort stále pociťujem- keď sedím jemné také pálenie, no najmä- čo takmer neustále pociťujem je akoby suchosť pošvy.... na gynekológii mi pán doktor spravil hormonálny skríning, kde zistil, že mám zníženú hladinu estrogénu. Užívala som asi rok tabletky na tento problém. Po roku som mala dobré výsledky, tak mi doktor oznámil, že už nemusím pokračovať v tejto liečbe, že som v poriadku... No, túto suchosť vagíny stále akoby pociťujem, mám bolesť pri styku...neviem v čom je problém. Už mi je to to trápne stále hovoriť na gynekológii, keďže všetko sa javí, že je v poriadku... Prosím, kde by mohol byť problém? Ďakujem za spätnú väzbu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Začal by som realizáciou milrobiologických sterov na chlamýdie, mykoplazmy, ureaplazmy a trichomonas vaginalis. Ak budú všetky tieto vyšetrenia negatívne, problém môže byť mechanický. Po styku môže dôjsť k vzniku drobných trhliniek v oblasti pošvového vstupu, ako aj samotnej pošve. Skúsiť si môžete aplikovať Cicatridina krém a vaginálne čapíky. Raz za dva až tri mesiace je vhodné si urobiť desaťdňovú kúru vaginálnymi probiotikami. Takto sa Vám ne idem viac a bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, nie je to trápne. Ak máte ťažkosti, treba o tom hovoriť a riešiť to.

  • Poďakovanie a odpoveď k príspevku

    , Autor: Zlatahviezda

    34+4
    Dnes kontrola. Nakoľko som bola prepustená z nemocnice.
    Stav krčku:
    Serkláž:
    Hrdlo 1 cm, špička prsta, klenby mierne (palpačne, utz sa nerobil)
    vyplnené.Pl.voda zachovala.normotonus
    Uz:A+,P+,p.p.hlavička, NH placenta A.,mat 2. RI.a.umb:0,61, EFW 2290g
    CTG: norma
    Odporúčanie: pokračovať v kľudovom režime a liečbe.

    Liečba - magnezium 2-2-2
    Utrogestan - 1-0-1
    Salbutamol - 1-0-1
    Isoptine - 1-0-1.

    Prvé dieťa narodené 35+3 hospi v 27+3 krčok 0,7 a pravidelne kontrakcie.

    Čo poviete na tento postup pri druhom dieťati?
    Nemala by som ležať v nemocnici?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij
    Dobrý deň, ak máte t.č. v liečbe iba lieky v tabletkovej forme, nález neprogreduje, je stabilizovaný a výsledky vyšetrení boli vrámci možností v poriadku, nie vždy je nevyhnutná hospitalizácia. Ste už v 35. týždni tehotenstva. Nepoznám však všetky informácie, ani okolnosti, či Vám bola podaná kortikoidná príprava pľúcnej zrelosti, okolnosti cerclage, ..., preto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach je najvhodnejšie pýtať sa vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť.




    Áno pan doktor kortikoidy mám pichnutie od 27+1 nakoľko hrozil pôrod, keďže sa o dva týždne náhle krčok skrátil. Serklaz bola robená na základe prvého tehotenstva (7mm krčok od 27tt s kontrakciami sme vydržali do 35tt)
    Preto sa primár rozhodol neriskovať a urobiť serklaz pri druhom tehotenstve nakoľko problémy s krčkom nastali po prekonaní Covid 19. (Kašeľ, teploty a podobne) krčok sa mi skracuje od 20tt - najprv do 25mm, po serklazi 31mm, od 27tt - 22, a od 30tt - 14mm.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za týchto okolností je veľká pravdepodobnosť, že aj keby sa pôrod rozbehol, novorodenec bude mať dobrú popôrodnú adaptáciu. Ste už v bežiacom 35. týždni tehotenstva. Po ukončenom 36. týždni tehotenstva sa už nebude jednať o predčasný pôrod.