Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,280 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Výrastok

    , Autor: Emka196

    Dobrý deň, asi pred tromi rokmi som si v pošve našla výrastok. Nevedela by som o ňom, pretože sa nachádza asi 5-8cm od vchodu pošvy, no začala som užívať hormonálny krúžok a pri jeho zavádzaní som si tento výrastok našla. Navštívila som s ním aj svoju gynekologičku, pred asi dvoma rokmi, no jej reakcia bola asi taká, že najskôr mi výrastok nevedela vôbec nahmatať a tvárila sa, že si vymýšľam, no potom ho konečne nahmatala a jediná jej odozva bola, že sa s tým nikdy nestretla, že to je asi nejaký lymfatický výrastok, že sa mám ozvať ak sa to zmení. Odvtedy som sa k tomuto výrastu čo sa vyšetrenia týka, nevracala, avšak často naňho myslím i na to, že by som rada vedela čo to je, či to nie je niečo vážne a či mi to nebude zavadzať napríklad pri snahe o otehotnenie. Výrastok je pomerne dosť veľký asi 4cm. No väčšina jeho časti sa akoby schováva v tkanive pošvy a vytŕča asi len 1,5cm. Nemá hladký povrch, akoby sa v tom nachádzali i priehlbinky alebo podobne. Vo všeobecnosti nemám takmer žiadne ťažkosti. No za poslednú dobu sa mi cyklus z 28 dní predĺžil na 35 a mám napríklad problém pri zavádzaní tampónu pretože mi výrastok zavadzia. Chcela by som sa spýtať, neviete, čo by sa to v mojej pošve mohlo nachádzať a čo by to mohlo byť? Na dotyk to trochu bolí, ale je to akoby taká tupá bolesť. Zrejme sa to nachádza blízko krčku maternice.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto bez vyšetrenia sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam, ak si Váš obvodný gynekológ nevie dať rady, navštíviť vyššie pracovisko v nemocničnom zariadení.

Podobné otázky

  • Hpv vírus?

    , Autor: Becky

    Dobrý deň. Mám už dlhodobo (5 rokov) gynekologické problémy - výtok a svrbenie, ale aj bolesti krížov a podbruška. Ale mám aj maternicu v rvf a myóm 3cm. Bola som viac krát liečená antimykotikami (aj dlhodobo), antibiotikami, brala som rôzne voľnopredajné probiotiká, čípky, výplachy, nič mi nepomohlo. V poslednej dobe som spozorovala vedľa konečníka nejaký výrastok - už dlhšie mám v tej oblasti svrbenie. Vyzerá to ako bradadavica. Mohlo by ísť o hpv vírus? Cytológiu som mala v poriadku. Ak by išlo o hpv vírus, aký postup by ste mi odporúčali? Ďakujem pekne za prípadnú odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa môže jednať aj o genitálnu bradavicu - kondylóm, ktorú spôsobuje najčastejšie HPV vírus. Bez videnia nálezu sa V8m však takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Je potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť. Ak sa jedná skutočne o kondylómy, dá sa v závislosti od nálezu predpísať liečba, napríklad krém Aldara, prípadne sa dá pristúpiť aj k vypáleniu bradavice. Vhodné je tiež realizovať vyšetrenie na HPV typizáciu. Ak ešte nie ste očkovaná proti HPV, určite toto očkovanie odporúčam, aj keď niečo stojí, má to veľký význam, v každom veku.

  • Výrastok pri vstupe do pošvy

    , Autor: Lenya

    Dobrý deň, som 2 a pol mesiaca od porodu. Gynekologicka kontrola po šestonedeli dopadla v poriadku, aj cytológia. Na sone som mala ešte malinky kúsok, pre ktorý som sa dlhšie čistila. Od kontroly sú to tri týždne, ale našla som si hned pri vstupe do pošvy taký výrastok, hrčku. Momentálne sa objavil aj taky ťahavý výtok ako želatína a trošku aj pálenie. Pohlavný styk je trošku bolestivý.
    Čo by to mohlo byt ?
    Veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez videnia nálezu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Príčin ťažkostí môže byť viacero. Odsledujte si to. Odporúčam pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Lomexin

    , Autor: Iva57

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Pred pár týždňami som mala problém so silnou mykózou a dala som si predpísať gynazol krém, ten mi však veľmi nepomohol a svrbenie stále pretrvávalo. Potom som si dole pri vstupe do pošvy našla také hrbolčeky alebo guličky viac pokope… môj gynekológ mi povedal že mi nezabral poriadne gynazol lebo som si predtým nespravila výplach s Rosalginom a tak mi všetok krém vytiekol a nemal taký účinok. A že tie guličky alebo výrastky sú zdurené slizničky z podráždenia. Predpísal mi Lomexin 2 tablety a než si zavediem prvú tabletu mám si spraviť výplach rosalginom a o 3 dni si dať druhú. Moja otázka je či to nemôžu byť genitalne bradavice alebo herpes … v minulosti som mala totiž pozitívny HPV vírus no dostala som len lieky a nijak zvlášť sa to neriešilo tiež som tam mala myslim nejaký vyrástok. A ak sú to len zdurené slizničky či to zmizne po tejto liečbe. Ďakujem vopred za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez videnia nálezu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorý by Vás v prípade nejasností mal odoslať na vyššie pracovisko do zdravotníckeho zariadenia.

  • vzrast/výrastok z placenty

    , Autor: KučerkaKatka

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa spýtať, včera som mala 1.skríning a na ňom mi ultrazvukom bol vidieť niekde v blízkosti pupočníkovej šnúry taký malý vzrast z placenty, výrastok alebo úpon...neviem ako to nazvať... veľmi sa toho obávam, doktorka mi povedala, že to môže prasknúť a zmiznúť, alebo v horšom prípade by sa mohlo zamotať dieťatko do toho a prestať vyvíjať..ak by to asi podrástlo...Stretli ste sa už s niečím takým, alebo čo by ste mi odporučili? Moja doktorka to zatiaľ nijak nerieši. Ale mňa to veľmi znepokojuje. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu sa Vám neviem objektívne vyjadriť. Musel by som vidieť USG nález. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Generálne bradavice?

    , Autor: MataMata

    Dobry den pan doktor, vcera som si vsimla ze sa mi urobil vyrastok pripomínajúci bradavicu vedľa veľkých pyskov. Pripomína mi tie male bradavicky, alebo výrastky ktoré mavaju ľudia na krku, alebo podpazuší a ja na krku mam take 2 male výrastky uz dávnejšie, ktore si raz do roka chodim davat vypalovat. Len ma zaujima ci sa moze jednat o genetalne bradavice. Je mi jasne ze by ste to museli vidiet a az tak spravne urcit, ale ide o to ze ja som ako 17 rocna tieto bradavice mala pri mojom prvom sexualnom partnerovi. Bolo mi to velmi divne, ze som ich mala, kedze moj prvy partner, tak ako aj ja, predomnou nemal ziadnu inu partnerku s ktorou by mal sexualny styk a absolvoval s nou akekolvek sexualne praktiky. Tieto bradavice som si dala vypalit a od vtedy som uz ziadne nemala. Potom som sa na internete docitala ze som sa ich teda nadobro zbavila, pisal to nejaky slovensky doktor a teda dufamala som ze je to pravda. Teraz mam staleho partnera 4 roky, s ktorym sa pokusame otehotniet. Aktualne som po prvom IVF ktore najprv prebiehalo uspesne, ale v 8 tyzdni sa zial vyvoj zastavil a pred 4 tyzdnami som absolvovala kyretaz. Prave od vcera spinim a prichadza mi prva menstruacia po kyre. Chcem sa teda opytat, mozem mat genetalnu bradavicu, ked som ich pre 16 rokmi mala ale som sa ich zbavila? Ak to je genetalna bradavica, mozem mojho partnera nakazit, kedze po menstruacii budeme mat nechraneny pohlavny styk? Okolo augusta mam naplanovany dalsi vklad embrya, moze mi genetalna bradavica spôsobiť problem pri tehotenstve, alebo nejak zabranit tomu aby sa embryo uchytilo? Este dodam, cytologiu mam vzdy vporiadku, naposledy som bola testovana teraz v maji 2022 a kedze sme v poslednych mesiacoch absolvovali ukony v IVF tak pohlavny styk s mojim partnerom sme mali od polovice marca do dnes asi len 3x. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, genitálne bradavice - kondylómy - spôsobuje najčastejšie HPV vírus. Aj napriek tomu, že ste ich už mali odstraňované, sa môžu objaviť znovu. Cytológia môže byť v poriadku, genitálne bradavice spôsobuje iný typ HPV vírusu, ako typy HPV spôsobujúce zmeny na krčku maternice. Takto sa Vám neozaj neviem objektívne vyjadriť. Je potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrenia potvrdí diagnózu a určí ďalší postup.