Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,318 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Mr

    , Autor: Ciknori

    Dobrí deň chcela bisom vediem mala som menštruáciu dňa 13.9.2021 a vidím už 15 tého vložku som. Malé skoro čistú a svrti deň už pro moceni ma palilo aj svrbenie som mala môžte mi poradiť diakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pravdepodobne sa u Vás rozvíja vaginálna infekcia. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Skúsiť si môžete aplikovať Canesten krém. Pri pretrvávaní ťažkostí odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Cysta na ľavom vaječníku

    , Autor: Ani38

    Ja to chápem, ale bojím sa, aby to nebol nejaký karcinóm vaječníka. Preto sa pýtam na názor..
    Ďakujem

    Dobrý deň, tak teoreticky to môže byť aj endometrióza. Výsledok ROMA indexu nemáte extrémne vysoký, aj keď už je v pásme mimo normu. Nepoviem Vám však nič iné ako to, čo som Vám už písal. Je potrebné poznať viaceré výsledky a nálezy, ktoré nepoznám, takže sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ja Vás chápem, ale neviem takto vyjadriť svoj názor. Stanovenie diagnózy sa opiera najmä o výsledky zobrazovacích vyšetrení a onkomarkerov. Nemyslím si však, že sa jedná o karcinóm vaječníka. Aj podľa popisu MRI si myslím, je to pravdepodobne zakrvácané žlté teliesko. Keďže Váš obvodný gynekológ má k dispozícii všetky výsledky vyšetrení, ako aj nálezy, vie sa Vám najobjektívnejšie vyjadriť. V prípade, že sa mu nebude niečo pozdávať, odošle Vás na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia.

  • Cysta

    , Autor: Donuty22

    Dobrý deň, bola mi nájdená cysta na ľavom vaječníku v priemere 57 mm, po magnetickej rezonancii zistili, že sa jedná o hemoragickú ovárialnu cystu. Môj gynekológ sa aj na základe tohto výsledku z MR stále domnieva, že sa jedná o endometrióznu cystu. Mohli na MR zle určiť druh cysty? Môže sa sama ešte vstrebať? Už mám od nálezu 4. cyklus. Po zistení mi bral krv na onkomarkery, výsledok mierne zvýšené potom už krv nebral ani vyšetrenie nerobil iba po 3 mesiacoch kontrola, kde nevedel o akú sa jedná tak som mala ísť na magnetickú rezonanciu. Odporúča chirurgické odstránenie aj vybratie vaječníka. Vedeli by ste mi ešte nejako poradiť? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od viacerých okolností. Či máte ťažkosti, bolesti a podobne, koľko máte rokov, aké sú výsledky Ca125, ako sa mení nález, či sa cysta zväčšuje, je rovnaká, zmenšuje sa. Ak na MRI potvrdili hemoragickú cystu a nemáte ťažkosti, teoreticky s môže vstrebať, či prasknúť. Niekedy to však trvá aj niekoľko mesiacov. 6 cm cysta však môže pretrvávať aj mesiace. Ak sa jedná o endometrióznu cystu, nezmizne Vám a bude to potrebné riešiť. Keďže som však nevidel nález, USG ani MRI, ani nepoznám žiadne bližšie výsledky vyšetrení, hodnoty onkomarkerov, ani ďalšie okolnosti a nálezy, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť.

  • Mri

    , Autor: lucka-151

    Dobrý deň p.doktpr poprosím Vás dnes som bola na mri ,poprosila by som Vás o vysvetlenie ,citologiu som mala v poriadku

    Záver: intramurálna lézia cervixu uteru vľavo, v.s. endocervikálny myóm.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu máte myóm krčka maternice. Alebo je v stene maternice v ľavej časti krčka, alebo je v krčku krčka. Pre jednoznačné objasnenie bude potrebné realizovať hysteroskopické vyšetrenie, prípadne hysteroresektoskopické vyšetrenie na odstránenie myómu. Záleží aj od toho, či máte ťažkosti alebo nie.

  • Konizacia

    , Autor: kika2009

    Pan doktor takze to uz bolo nie ze 5 minut pred 12tou ale uz som isla neskoro??
    Co ak neskor sa mi prejavi znovu zly vysledok a nebude stacit ani rekonizacia a neskor ani amputacia maternice? Zena zomrie na rakovinu krcka? Mozno sa Vam to zda prilis morbidne , ale ak dobre rozumiem Vás aj ked vsetko amputuju aj tak HPV tam zostava...
    Mohli by ste mi napisat Vase skusenosti s tymto vysledkom? Vracia sa to pacientkam ked sa zaockuju proti HPV?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, mali ste šťastie v nešťastí. Ak bol realizovaný potrebný zákrok a boli odstránené všetky choré bunky, nemusíte sa znepokojovať. To, že ste HPV pozitívna je jedna vec. Váš organizmus už má proti istým typom, proti ktorým ste pozitívna, vytvorené protilátky. Určite však odporúčam očkovanie proti HPV! Určite je potrebné pravidelné sledovanie a v prípade, že by sa nález zhoršoval, určí sa ďalší postup. Možnosti sú.

  • Zmrazenie ranky - výtok

    , Autor: Alabi

    Dobry den, prosim Vas, pred par dnami mi moja gynekologicka zmrazila ranku na krcku maternice. Zo zaciatku som mala vodnaty vytok no bol priehladny, teraz po par dnoch je miestami do ruzova, nieje to krv, ale ako spinenie, proste ruzovy vodnaty vytok. Je to v poriadku? Je to tym ze sa ta ranka hojí? No este sa spytam ci to moze suvisiet s tym, ze beriem nepretrzite antikoncepciu bez prestavky na odporucanie mojej dr.
    Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin špinenia môže byť viacero. Nevylučujem ani vplyv hormonálnej antikoncepcie. Špinenie však môže byť spôsobené aj hojením po zmrazení erózie na krčku maternice. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.