Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Polyp

    , Autor: Mirka33

    Dobrý deň,12.8 vo štvrtok som bola na operácii,odstraňovali mi polyp.V ten deň som mala krvácanie len slabé a od soboty stále krvácam podľa mna dosť silno a dnes je už štvrtok.V pondelok som bola u svojho gynekológa a vraj to je v poriadku.Ale už je štvrtok a neprestáva to.Chcem sa opýtať či je to normálne?Mam ísť zase ku svojmu gynekológovi?Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, po zákroku je špinenie do týždňa v poriadku. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Polyp

    , Autor: Gabika07

    Dobrý deň,včera som bola u svojho gyn.koli silnemu krvacaniu,nasiel mi polyp...ihned ma poslal do nemocnice,ze stratim vela krvi...v nemocnici nasli polym 2x2cm...poslali ma vecer domov,ze si mam spravit predoperacne vysetrenia a v priehehu tyzdna prist na zakrok...nic mi nedali na to krvacanue,vraj pri polype je dobre,ze tak krvacam,dnes rano som dostaka teplotu 37.7...je to podla Vas normalne?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, teplota nemusí súvisieť s prítomnosťou polypu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Lieky na zastavenie krvácania Vám nepomôžu, ak je príčinou polyp v maternici, ktorý je potrebné odstrániť a urobiť kyretáž. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov. V prípade silného krvácania, či bolestí navštívte zdravotnícke zariadenie, kde má byť výkon realizovaný a kde o Vás už majú informácie a nálezy.

  • Krvácanie po výbere polypu endometria

    , Autor: Sandorka1

    Dobrý deň pán doktor,
    mám 47 rokov a 21.12. 23 mi vyberali endometrialny polyp, bolo to na 21 deň cyklu. Po výbere som mala asi 2 dni bodanie do brucha a deň krvácanie, to ustalo. Následne 26.12. som začala zase krvácať. V ten istý deň som bola vyšetrená na pohotovosti, krv, aj sono a všetko bolo v poriadku. Krvácanie strednej intenzity pokračovalo, 29. 12. som bola opäť vyšetrená sono (krv nie) a bolo to hodnotené, že asi menzes. Do konca roka krvácanie prestalo. Teraz však 8.1. som začala zase krvácať, trvalo to asi 2 dni a odvtedy také krvavé výtoky. 9.1. som bola u gynekológa bez vyšetrenia a boli mi odporučené nejaké prírodné hormony. Popri tom ma asi týždeň bolia všetky svaly a je mám zimnicu (teploty nemám, boli iba asi prvý týždeň do max 37) a som slabá. Je prosím normálne po 8 dňoch od skončenia menzesu začať zase krvácať? Od júna mi začali výkyvy cyklu, ale nikdy som nemala menzes pred 25 dňom, iba neskôr. Preto sa mi to nezdá, že po 8 dňoch som zase krvácala.
    Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin krvácania môže byť viacero. V tomto veku je to najčastejšie hormonálna nerovnováha. Možností riešenia je viacero, od nasadenia hormonálnej liečby, realizovanie termoablácie až po radikálny operačný výkon. Podľa opisu nevylučujem ani infekciu (chrípka, COVID-19?), ktorá môže mať tiež vplyv na menštruačný cyklus. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť, ani k realizovanému zákroku, ani k momentálnej situácii. Bude to však potrebné riešiť. Vyčkajte na výsledky histológie a následne postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Dlhodobe krvacanie

    , Autor: Emka69

    Dobry den pan Doktor,vzhladom k tomu co ste mi odpisal by som mala este otazku.
    Kedze mam 2cm vysoku slezinu a odporucate zavedenie kamery a kyretaz s poslanim na hystologiu tak mate na mysli ze by to mohlo byt rakovinotvorne?co by sa mohlo zistit hystologickym vysetrenim?
    Je rakovina krcka maternice a rakovina maternice to iste? Pytam sa lebo na ster rakoviny krcka maternici som bola a ten je v poriadku.
    Mam 33 rokov a zijeme v zahranici v Nemecku.asi su tu ine postupy ale v kazdom pripade na zaklade vasho odporucania chcem este pred kyretazou porozpravat s lekarkou podla vasho odporucania.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemyslel som hneď priamo na rakovinu sliznice dutiny maternice, skôr na možnosť polypu v dutine, či polypoidne zmenenej sliznice. Rakovina krčka maternice a rakovina endometria, teda sliznice dutiny maternice sú dve samostatné jednotky. Nejedná sa o to isté. Ak Vám sliznica rastie a neodlučuje sa, treba to skontrolovať a dutinu maternice vyčistiť. Štandardne sa získaný materiál odosiela na histologické vyšetrenie. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, nevidel som nález, ani výsledky vyšetrení, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Výsledky cytologie a dalsi postup

    , Autor: Alezia

    Dobry den, dnes mi prisli vysledky cytologie:
    Ine nenadoroce nalezy: vystupnovane reaktivne zmeny, metaplazia
    Organizmy: Lacto Doterleini

    Zaver:
    Epiteliarne abnormality
    Skvamozne epitelie: atypicke blizsie neurcene ASC-US
    Gladular. epitelie: NILM

    Vyrazne reaktivne zmeny a loziskove abnormne metaplasticke bunky+ naznacena HPV infekcia.

    Odporucanie opak. o 6m, HPV detekcia zo zostatku LBC materialu.

    Mam 36 rokov, porod v r. 2018, prvy krat mi prisli zhorsene vysledky cytologie.

    Prosim vas co znamena naznacena HPV infekcia? Sestricka mi povedala, ze HPV mam v poriadku, ale na listku je napisane naznacena HPV infekcia. Mam staleho partnera uz 15 rokov, posledny rok mavame pohlavny styk velmi sporadicky, pretoze ma casto trapia rozne vytoky, spinenia a bolesti. Taktiez sa mi opakuju polypy, 2x mi uz vyberali, hystologia bola v poriadku, na dalsi vyber idem 15.1.2024.

    Dr mi odporucila nasadit Papilocare, ale ja idem 15.1.2024 na hysteroskopiu, takze by som nedodrzala davkovanie 21 dni. Mam si ho nasadit aj tak, alebo pockat az po hysteroskopii?

    Ake ďalšie vitamíny odporucate? Nasla som Indol, Indol3c, Indonal? Je vhodné si kupit niektore z tychto? Nasadit ich este pred hysteroskopiou?

    Dr mi len odporucila Papilocare a dalsi odber za 6 mesiacov. Nerobi sa aj nejake ine vysetrenie?

    Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ASCUS predstavuje atypické skvamózne bunky neznámeho pôvodu. Diagnóza ASCUS znamená, že abnormality, ktoré sa pozorovali v bunkách krčka maternice sú mierne a ich pôvod nie je známy. Nález ASC-US znamená, že výsledok steru je úplne ľahko abnormálny a riziko prítomnosti závažných prenádorových zmien je veľmi malé. Každopádne sa musí urobiť kontrola - najčastejšie kontrolný cytologický ster, najčastejšie za 3-6 mesiacov. Najčastejšiou príčinou cytologických zmien je HPV infekcia, preto sa odporúča realizovať, či vyšetriť z LBC HPV typizáciu. Ak ste HPV negatívna, je to dosť podstatná informácia. Z týchto okolností nie je nevyhnutné realizovať biologické vyšetrenie. Spontánne upravenie tiež pripadá do úvahy. Vhodné je realizovať si vaginálnu kúru DeflaGynom, prípadne aj Papilocare. Ak máte v pláne jednodňový zákrok, ktorý je až o 18 dní, viete si už dnes aplikovať prvú dávku týchto vaginálnych gélov. Kontrolné onkocytologické vyšetrenie je potrebné skontrolovať o 4 až 6 týždňov. Čo sa týka opakovaných nálezov polypov v dutine maternice, ak sa jedná o polyp na rovnakom mieste, vhodné je realizovať hysteroresektoskopiu.

  • Polyp a myom

    , Autor: TinkaM

    Dobry den, mam 46 rokov a chodim pravidelne kazdy rok na prehliadky. Naposledy v maji 2023 som mala vsetko v poriadku. No zacala som spinit a menzes mi skace hore dole, po vysetreni mi bol zisteny maly myom a taktiez polyp. Lekar mi bral krv na hormony ktore boli ok a potom marker CA125 vysiel 66 a HE4 vysiel 47. V januari idem na operaciu na kyretaz a odstranenie polypu. Mam sa obavat? Lekar ma vystrasil, ze ho znepokojuju tie markery. Dakujem Tina

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané ťažkosti, v zmysle krvácania, či špinenia môže naozaj s veľkou pravdepodobnosťou spôsobovať polyp, takže realizácia jednodňového zákroku hysteroskopie s odstránením polypu a kyretážou je na mieste. Čo sa týka onkomarkerov Ca125, HE4 a patrí tu aj ROMA index, tie sa vyšetrujú pri náleze patológií vaječníka. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, výsledky všetkých vyšetrení, nálezy, ani USG, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám vie najobjektívnejšie vyjadriť.