Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Po spontannom potrate

    , Autor: Akinom

    Dobrý deň,
    Pravdepodobne v 6tt mi lekár nepotvrdil tehotenstvo, nakoľko v maternici nič nenašiel. Kvôli slabému špineniu mal podozrenie na potrat alebo mimomaternicové tehotenstvo. Hcg bolo na úrovni 401. O pár dní som začala krvácať, hcg bolo 171. Krvacala som intenzívne týždeň. Na kontrole bolo všetko v poriadku, len hcg ešte 23. Aktuálne stále pociťujem tlak a pichanie v podbrušku v ľavej časti s pocitom, že sa ten tlak a pichanie stupňuje. Môže ísť stále o prípadne MMT pri tej hodnote hcg? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu a dynamiky beta HCG sa jednalo s najväčšou pravdepodobnosťou o spontánny potrat. Beta HCG však treba odsledovať až do nuly. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Pobolievanie v podbrusku

    , Autor: Kacerik23

    Dobry den, som druhy cyklus po spontannom potrate. Po prvej periode som bola skontrolovana vaginalnym ultrazvukom nakolko sa chceme nadalej pokusat o babo. Dostali sme zelenu. Maternica bola vycistena, vajecniky v poriadku aj endometrium podla normy. Objavili sa mi dva male myomi, jeden na prednej a druhy na zadnej stene maternice o velkosti 6mm a 1cm. Gynekolog potvrdil, ze by nemali mat vplyv na otehotnenie. Co ma vsak znepokojuje je, ze od potratu citim bolest vo vajecnikoch vzdy den az dva pred ovulaciou. Tiez mi bolo povedane, ze je to v poriadku. Tento cyklus ma vsak zacalo pobolievat na lavej strane podbruska, obcas aj na pravej a to som 3 den po ovulacii ( potvrdena testom, bazalnou teplotou) Je to akoby kratka rezava natahovacia bolest, nie prilis silna. Vytok je bez zapachu, den po ovulacii bol velmi kremovy ale uz to ustupilo. Mohol by mi tieto problemy sposobovat jeden z tych myomov? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, myómy spomínanej veľkosti Vám nemôžu spôsobovať žiadne so spomínaných ťažkostí. Skôr sa jedná o ovulačnú bolesť. Odsledujte si to.

  • Po potrate

    , Autor: Bebe712

    Dobrý večer!
    Som po spontánnom potrate. Začala som 13.5. krvácať ale až 15.5.som potratila. Krvácala som zhruba 9 dní. O 25 dní som dostala menzes dosť silný klasika 5 dní, ale odvtedy prešlo len 5 dní a ja začínam po troche znova krvácať. Respektíve vždy keď idem na toaletu a uzriem sa je tam krv. Môžem mať zasa tak skoro ciklus??? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto je sa veľmi ťažké vyjadriť. Príčin krvácania môže byť viacero. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Menštruácia po spontánnom potrate

    , Autor: Wikushka

    Srdečne Vás zdravím, pán doktor.
    25. marca sa mi spustil spontánny potrat v 8. tt, už predtým boli nie dobré výsledky, očakávali sme to. Prvý potrat som prekonala v roku 2017 po prvom dieťatku a teraz potrat po druhom dieťatku. Podarilo sa nám teraz vďaka Billingsovej metóde otehotnieť hneď na prvý krát, no skončilo to teda potratom. Potrat samotný prebiehal na moje prekvapenie postupne, nemala som návaly krvácania, ani také bolesti a trvalo to 10 dní. 21. apríla sa mi spustila nezvykle silná menštruácia, krvácala som 5 dní veľmi silno, ďalšie tri dni silno a potom zo dňa na deň krvácanie prestalo. Po treťom dni som písala svojmu gynekológovi vcelku so strachom, čo mám robiť, nakoľko bol víkend, tak sa mi neozval a neozval sa mi doteraz...
    Cítila som sa veľmi slabá a točila sa mi hlava, po pár dňoch som si na odporúčanie známej, ktorá má skúsenosti, nasadila vitamín K, pastiersku kapsičku proti krvácavosti a tiež ibalgin. Pomohlo to hneď na ďalší deň. Odvtedy pijem čaj z alchemilky, od krvácania mám ale každodenné hnedé špinenie so sporadickými tlakovými bolesťami v podbrušku.. Počas menštruácie šli s krvou von aj tkanivá po potrate. Neviem však, nakoľko je takýto priebeh v norme, za necelé dva týždne očakávam opäť menštruáciu a obávam sa, čo príde.
    Čisteniu v nemocnici by som sa rada vyhla, prosím Vás, čo by som mala robiť v prípade ďalšieho silného krvácania? Od tehotenstva mám ešte doma utrogestan, čítala som, že v prípade silného krvácania sa môže podať progesterón na zníženie krvácavosti, je to však informácia z nie lekárskeho zdroja. Ako by som si mohla pomôcť? Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď na komplikovanú otázku a prajem všetko dobré.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, niekedy sa vyčisteniu dutiny maternice nedá vyhnúť. Je zbytočné trápiť organizmus krvácaním, ktoré spôsobuje anemizáciu a s tým spojené ťažkosti a aj tak nie je isté, že sa maternica na isto dočistí sama. Pri ťažkostiach odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Sono

    , Autor:

    Dobrý večer, chcela by som sa opýtať, či musím ísť na kyretaz, keď som po spontannom potrate a endometrium v oblasti fundu je do 6mm, nepravidelnej echogenity a inde 3,2mm. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nekrvácate silnou intenzitou, na USG nie je popisovaný cievny tok a nemáte iné ťažkosti, kyretáž nie je nutná, ale odsledujte si to. Kontrolný USG by mal byť realizovaný po 14 dňoch od potratu alebo po prvej menštruácii.

  • skrvácanie po potrate

    , Autor: odbornik6

    Dorbý deň,mám jednu otázočku, som po spontánom potrate,a chcela by som sa opýtať ako dlho bude trvať krvácanie,je to ako po pôrode 6týždnov,alebo inak?Keď som potratila tak mi nerobili kyretáž,iba ma nechávaju vyčistiť sa,teraz je to asi 4 den po potrate

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    krvácanie po spontánnom potrate je veľmi individuálne, závisí aj od toho, v ktorom týždni ste potratili. Keď ste neboli "čistená" resp. nebola robená inštrumentálna revízia alebo kyretáž krvácanie zväčša trvá 14 dní, prípadne do ďalšej menštruácie.