Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
13,007 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Sono

    , Autor: Michaela

    Dobrý večer, chcela by som sa opýtať, či musím ísť na kyretaz, keď som po spontannom potrate a endometrium v oblasti fundu je do 6mm, nepravidelnej echogenity a inde 3,2mm. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak nekrvácate silnou intenzitou, na USG nie je popisovaný cievny tok a nemáte iné ťažkosti, kyretáž nie je nutná, ale odsledujte si to. Kontrolný USG by mal byť realizovaný po 14 dňoch od potratu alebo po prvej menštruácii.

Podobné otázky

  • Biely výtok z prsníka

    , Autor:

    Dobrý deň, na podprsenke som si včera našla drobnú mliečno bielu bodku . Predtym sa mi to nikdy nestalo. Mám tesne pred MS - je u mna pravidelne prítomná aj bolesť prsníkov pred Ms ako súčasť PMS. Som bezdetna a nikdy som nedojcila. Na sono prsníkov som bola pred 9 mesiacmi (vsetko bolo ok, asi pred 2 rokmi som mala rozšírené mliekovody, potom mikrocysty, teraz uz to bolo v poriadku) a na preventivku u gynekológa som bola pred mesiacom - prehmatal mi prsia (vsetko bolo ok). Iné problémy nemam. Je dôvod na obavy? Mam 33 rokov. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nemusí sa automaticky jednať o patológiu. U mnohých žien sa vyskytuje výtok z bradaviek, pocit plnosti pŕs, či bolesť prsníkov tesne pred menštruáciou. Príčin môže byť viacero, napríklad infekcia prsníka, absces, endokrinná porucha, nadmerná stimuláciu bradaviek, zápal žliazok v okolí prsníka, nádorové ochorenie prsníka. Výtok z bradaviek môže byť jedným z nežiaducich účinkov hormonálnej terapie, antipsychotík, antidepresív, užívania feniklu, sedatív a liekov ovplyvňujúcich krvný tlak. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne odošle na USG prsníkov.

  • Špinenie po menzese

    , Autor:

    Dobrý deň, pred rokom mi vyšla horšia cytologia - 1. predrak.stav + prítomnosť všetkých vysokorizikových typov hpv. V januári sa nález zlepšil , no hpv pretrváva . Pred 3 týždňami som bola na preventivke - sono úplne ok a cytoster tiež vyšiel v priadku , akurát este čakám na výsledky prítomnosti hpv, ale našťastie bez predrak.zmien. Takze vsetko sa javilo ok. Uz 4 roky riešim spinenie 5 dni pred menzesom. Lekarka o tom vie. V pondelok mi skončil menzes a dnes som na 10.dni cyklu a ostal mi bezovo - hnedý výtok. Slabý - pár kvapiek denne. Necítim žiadne bolesti . Momentálne mam Kovid (napriek tomu, ze som ockovana) a užívam cefixim / antibiotiká peroralne. Prosím Vás , co môže byt príčinou toho spinenia, ked sono aj cytologia boli ok? Mohla sa mi za 2,5 tyzdna vytvoriť cysta? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, na menštruačný cyklus má vplyv viacero faktorov a okolností. U Vás môže zohrávať úlohu stres, infekcia, užívané antibiotiká, možný posun ovulácie a špinenie môže byť ovulačné,... ťažko sa takto vyjadriť. Odsledujte si to.

  • Bolesť v podbrušku, vyrážky a svrbenie

    , Autor:

    Dobrý deň, mám opakovane ten istý problém. Približne na 17-20 deň cyklu mám silné bolesti v podbrušku (rovnako ako pri ovulácii, ktorú ale zvyknem mať normálne na cca 14. DC). Deň na to bolesť postupne ustáva, ale začnem mať silnejší výtok (bez sfarbenia a zápachu) a pridá sa svrbenie a malé pysky a okolie je posiate malými červenými bodkami a niekedy cítim aj mierny opuch. Ten priebeh je stále presne taký istý, tak keď pocítim tú silnú bolesť a je to pár dní po ovulácii, už viem čo ma čaká. Stáva sa mi to aj 3-4 krát do roka. Bola som s tým problémom párkrát u gynekológa, ale v podstate mi nijak nepomôže. Výter je vždy v poriadku, sono tiež a jemu to pripadá len ako silná ovulácia. No mne je to veľmi nepríjemné, lieky na mykózu nezaberajú a väčšinou sa to vyrieši až tým, že dostanem menštruáciu, tak to počas nej zmizne. Z čoho to podľa Vás môže byť? Aké vyšetrenie by som mohla ešte absolvovať? A je možné že to je z ovulácie? Alebo je možné, že mám občas ovuláciu dvakrát počas jedného cyklu a vtedy sa objavia tie problémy? Ďakujem pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, podľa opisu je pravdepodobné, že ťažkosti sú spôsobené hormonálnymi výkyvmi, ktoré majú kožný prejav. Zaujímavé je, že sa to u Vás vyskytuje sporadicky. Ovulačný a menštruačný cyklus sú dva samostatné cykly, ktoré na seba nadväzujú. Môže sa však stať, že prejdú dva ovulačné cykly počas jedného menštruačného, je to málo pravdepodobné, ale vylúčiť sa to nedá. Skúsiť môžete aplikáciu voľnopredajných intímnych gélov, či krémov. Za úvahu by mohlo stáť užívanie hormonálnej antikoncepcie.

  • Hodnota NT

    , Autor: Bubulina

    Dobrý deň Pán doktor, prosím Vás, v 12+0 tt, som bola u môjho lekára na prvú poradňu, kde mi meral aj NB a NT.NB bola prítomná. NT mám zapísaný v knižke údaj 1,4.Ešte v ten istý deň som absolvovala aj morf.sono , kde NT mám uvedené 0,5 mm. Je to prosím v poriadku? Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak Váš obvodný gynekológ nemá oprávnenie FMF vykonávať prvotrimestrálne USG vyšetrenie a lekár, u ktorého bolo špecializované USG vyšetrenie realizované, toto oprávnenie má, riaďte sa výsledkami tohto lekára.

  • Zamlknutý potrat v 8. Tt tehotenstva

    , Autor:

    Dobrý deň prosím vás môžte mi povedať či smie doktor urobiť kyretaž bez narkózy teda zaživa. ? Som po zamlknutom potrate . V 8 tt sa prestalo vyvíjať . Do poradne som šla až o 3 týždne v domienke , že je všetko v poriadku. Žiaľ.. 8.7. my robili kyretaž v narkoze. Keďže mi ju doktor urobil zle a ostali mi tam veľké zvyšky plodového vajca tak mi 14.7. robili zvovu kyretaž v narkoze. Potom 19.7 som šla k lekarke na kontrolu zas to bolo vyčistené zle tak znovu 20.7. som šla do nemocnice s tým že mi doktor ktorý mi robil čistenie prvý krát urobil sono a hneď kyretaž bez ničoho . Hneď po zákroku som šla domov bolo mi zle nevoľno zimnica ledva som prišla domov celá ubolená. Ešte počas zákroku keď som povedala že to bolí odpovedal že to bolieť nemôže . Celý deň som sa z postele nedostala. Robí sa to takto bežne? Budem rada ak by ste mi podali čo najviac informácií. Myslím, že to správne nebolo a chcem podať na doktora sťažnosť no neviem či obstojím. Som z toho už zúfalá na bábätko som sa už veľmi tešila už len to že som oň prišla bola pre mňa veľká rana a vôbec som ani netušila že budem čeliť ešte aj týmto veciam. O týždeň idem na kontrolu ešte stále sú tam zvyšky. Krvácam len slabo tmavú krv. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, na našej klinike sa realizuje zákrok v celkovej narkóze priamo pod USG kontrolou alebo bez nej. Následne pacientka prichádza na kontrolné USG najskôr o 14 - 21 dní od výkonu. Skôr realizovať USG nemá zmysel, pretože výsledky môžu byť falošne pozitívne, pretože maternica potrebuje čas, aby sa dočistila a stiahla. Zo zákona máte právo podať sťažnosť. Nepoznám žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, výsledky vyšetrení, či USG nálezov a nie som ani posudkový lekár. Neprináleží sa mi k tomu bližšie vyjadrovať.