Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,280 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • riešenie

    , Autor: nikan

    dobrý deň pán doktor.Mám problémy s trávením už vyše roka, absolvovala som kolono, gastroskopiu,sono, pri poslednom špeciálnom sone mi bolo zistené, že maternicu mám uloženú aj s jedným vaječníkom úplne v pravo, pod ňou je časť čreva a síce som si myslela celý čas, že ma bolí prechod medzi tenkým a hrubým črevom, mi bolo ale povedané, že ma bolí maternica.....u gynekologa bolo všetko ok vnútorne,ale potvrdil uloženie úplne napravo, odporučil mi buď laparoskopiu alebo antikoncepciu, nakoľko vraj maternica môže dráždiť okolité orgány-črevá ...s tou antikoncepciou nie som moc stotožnená.....aký máte prosím na to názor, čo by ste poradil vy? ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, okolnosti, výsledky vyšetrení, či nálezy zobrazovacích vyšetrení, neviem sa Vám objektívne bližšie vyjadriť. Môže sa však u Vás jednať o endometriózu a v malej panve sú prítomné početné zrasty, maternica môže byť vytiahnutá na jednu stranu a môže byť prirastená aj k črevu, čo by Vám mohlo spôsobovať ťažkosti. Ak sa nezistila žiadna konkrétna príčina ťažkostí a nestanovila sa diagnóza, môže sa urobiť diagnostická laparoskopia, kde sa zistí príčina ťažkostí a prípadne podľa nálezu sa urobí výkon.

Podobné otázky

  • Konizácia

    , Autor: Mravce

    Dobrý deň prajem, v januári 2022 som mala zlé výsledky cytológie (L sil ). Podstúpila som kolposkopiu, biopsiu a následne ešte jednu cytológiu, kde už boli výsledky H síl. V máji som bola na konizácii, výsledky z nej boli v poriadku. V auguste mi môj gynekológ zobral cytológiu, opäť vyšiel L sil. V októbri na onkogynekológii ten istý výsledok a pán doktor navrhol buď hneď opakovať konizáciu alebo počkať ešte do januára. Ak budú v januári opäť zlé/horšie výsledky tak konizácia. Ja sa pohrávam s myšlienkou, či by nebolo vhodnejšie vybrať rovno pre istotu aj maternicu? Toto sú pre mňa pomerne náročné mesiace/rok, kedy mám prakticky neustále horšie výsledky.. Mám 39 rokov, dve deti a viac určite neplánujeme. Môžem poprosiť o Váš názor?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností sa dá uvažovať aj o radikálnom riešení - odstránení maternice s ponechaním vaječníkov. Ak by sa zopakoval nález HSIL a súhlasili/žiadali by ste radikálne riešenie, bola by to cesta. Neboli by ste prvá ani posledná. Pri náleze LSIL je však podľa mňa zbytočné odstraňovať maternicu. Aj keď nepoznám žiadne bližšie výsledky vyšetrení, nálezy, okolnosti, či informácie, určite odporúčam očkovanie proti HPV. Do kontrolného cytosteru (kde odporúčam realizáciu LBC), si realizujte kúru DeflaGynom. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Konizácia

    , Autor: Kristína2019

    Dobry den prajem, pred mesiacom som podstupila konizaciu, vysledky mi vysli nasledovne:

    1.Exocervix - fragmentovaný - bez potreby orientácie
    2. Endocervix
    3. kyret CK
    4. papilloma dermis vulvae

    Klinická diagnóza :
    Laesia port. vag. cerv. uteri - ASCUS-HSIL, HPV 33 pozit

    Záver :
    1.- kompletne spracovaný a zrezaný materiál
    - dva fragmenty cervikálnej sliznice v časti kryté metaplastickým dlaždicovým epitelom so známkami HSIL vo forme CIN3/CIS
    - IHCH vyšetrenie HPV (p16) pozit.
    - proliferačná aktivita (Ki67) pozit. v celej hrúbke epitelu
    - v edematóznej stróme je chronický aktívny zápal a kongescia ciev

    2.- kompletne spracovaný materiál
    - dva fragmenty endocervikálnej sliznice s chronickým nešpecifickým zápalom a kongesciou ciev
    - bez prekurzorových zmien

    3..- kompletne spracovaný a zrezaný materiál
    - fragmenty endocervikálnej sliznice len celkom ojedinele s hyperpláziou rezervných buniek
    - bez prekurzorových zmien

    4. - kompletne spracovaný odberovo alterovaný materiál
    - ide o benígnu skvamóznu keratózu

    Bolo mi povedane, ze vysledky si vyzaduju uz iba cytologicke kontroly. Prosím Vás mozem byt kludá ,odstranili mi vsetko "zle" ? Vysledku rozumiem, len tam v 3. pisu ze : fragmenty endocervikálnej sliznice len celkom ojedinele s hyperpláziou rezervných buniek. Tak este mi tam zostali rakovinove bunky?? Mozem Vas poprosit o odpoved co najskor? Dakujem pekne vopred za pomoc.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hyperplázia je patologický označenie pre zmnoženie jedného alebo viacerých typov buniek. Samotná hyperplázia nie je problémom, dôležité však je, či sú prítomné atypie alebo je hyperplázia bez atypií. Ak nie sú prítomné atypie, nie je potrebné ďalšie operačné riešenie. Vzhľadom k celkovému nálezu však do úvahy prichádza viacero možností. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, či okolnosti, vek, či už máte deti alebo ich ešte plánujete, nepoznám ani všetky výsledky doterajších vyšetrení a nálezov, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať vyšetrujúcich lekárov, ktorí majú k dispozícii všetky výsledky a poznajú aj všetky informácie a okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť k Vášmu stavu, ako aj k možnostiam ďalšieho postupu.

  • Klebsiella pneumoniae a Enteroccocus faecalis

    , Autor: Nikol12345

    Dobrý deň pán doktor, v moči mi zistili dve baktérie - Klebsiella pneumoniae a Enterococcus faecalis. V pošve mám Klebsiellu pneumoniae. Už mám štvrte antibiotiká a neviem sa tej Klebsiella zbaviť, mávam aj problémy pri močení. Je možné, že si to môžeme s partnerom prenášať aj pri pohlavnom styku? Je potrebné aby išiel na vyšetrenie k urologovi? Je vôbec riešenie dávať do seba také množstvo antibiotik? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa jedná o urologický problém, je to otázka pre urológa. Nie za každých okolností je potrebné opakovane užívať antibiotiká, ktoré môžu spôsobiť ako vedľajší účinok vaginálnu infekciu vplyvom potlačenia pošvovej mikroflóry. Ak ste už boli opakovane preliečovaná antibiotikami a nález v moči pretrváva, vzhľadom k tonu, že máte klinické ťažkosti, je potrebné sa zamyslieť nad príčinou pretrvávania infekcie. Či je Dana antibiotická liečba citlivá, či nie je prítomná rezistencia na dané antibiotiká. Predpokladám aj oslabenie imunitného systému. Okrem antibiotickej liečby sú aj iné možnosti. Napríklad sa dá z kultivácie urobiť autovakcína. Vhodné je aj upraviť jedálniček, konzumovať veľa surovej zeleniny a ovocia, piť 100% brusnicový džús, užívať klasické probiotiká, hlavne Lactobacillus acidophilus a Bifidobacterium bifidum, vaginálne probiotiká obsahujúce Lactobacillus vaginalis (Döderlein), kyselinu listovú, B-complex. Niekedy je vhodná lokálna liečba vaginálnymi antibiotikami Macmiror, inokedy je vhodné preliečiť celkovo systémovými antibiotikami. Závisí to aj od výsledkov citlivosti danej baktérie na antibiotiká z výsledkov kultivácie. Keďže nepoznám ďalšie bližšie informácie, výsledky vyšetrení, či nálezov, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť.

  • Vysoká sliznica mat.

    , Autor: Radošina

    Dobrý deň, mám 55 rokov a už rok nemám menštr. 11.5. som bola na preventivnej pr.Moja gynekologička mi povedala,že mám polyp a vysokú sliznicu maternice a dostala som injekciu na spustenie menštr. Po injekcii som mala 14 dní bolesti celého tela aj chodiť bol problém. Na 15 deň som dostala menštr. Bolo to potrebné takto vyvolávať menštr.? Mám súhlasiť s dalšou hormonálnou liečbou ,kiretažou keď už som mala konečne pokoj s menštruáciou a keď som preživala 5 rokov dozadu peklo žiadne riešenie nebolo len vydržať ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste v období perimenopauzy, obvodný gynekológ Vám chcel pomôcť vyhnúť sa kyretáži a tak Vám bola menštruácia vyvolaná. Ak bude nález polypu v dutine maternice, ako aj vyššia sliznica, pretrvávať aj po skončení menštruácie, bude potrebné realizovať hysteroskopiu s frakcionovanou kyretážou.

  • Interpretacia pet/ct

    , Autor: Sisi2212

    Dobry den pan doktor co hovorite na tento vysledok pet/ct? Bola som na kontrole, kvoli zvyseniu a kolisaniu markera scca. Pred 5 rokmi som mala ca cervixu - rohivatejuci epidermoidny karcinom, riesenie radikalnou konizaciou, figo 1a1. Dnes sa ku mne dostal vysledok, ale teda je tam vela lekarskych slov a preto vas prosim o interpretaciu, posobi na vas nieco znepokojivo?
    Porovnané s nálezom PET/CT s FDG z 13.5.2022
    Nález:
    V oblasti hlavy a krku:
    Zvýšená akumulácia FDG v obalsti tonzíl, SUVmax 6,17 vpravo a 5,22 vlavo- v CT len zlahka zvýraznené, vpravO aj s kalcifikátom- v.s. reaktívne. Inak fyziologická biodistribúcia FDG.
    V CT obraze: inak bez pozoruhodností
    V oblasti hrudníka: Fyziologická biodistribúcia FDG.
    V CT obraze: v oblasti hrudnej apertúry v sk. VII hypodenzná štruktúra- možná LU do 9,6 mm v kr. osi - stac. proti 05/22, zvážitt USG sledovanie, stac. prítomné rezid. tkanivo thymu, v mediatsine a v hiloch bez LAP, V axilách stac. Zmnozene ale nezv.
    LU.
    V parenchýme plúc perzistujú ojed. drobné nešpecif. noduly periférne, početnejšie vpravO, vlavo jeden v S9 kaudálne sa zdá byt. minimálne zvýraznený proti 05/22 - jedná sa ale o rozhýbaný terén, nález je najskôr arteficiálny- zvážit kontrolu v kratšom čase, inak stac. Denzné tkanivo prs. žliaz bilat.
    V oblasti brucha a panVy : Fyziologická biodistribúcia FDG.
    V CT obraze: pečeň- lavý lalok preshauje cez lav. MDC líniu, inak nezv,. bez nových ložísk. Ost. parenchym. orgány bez ložísk.
    V hornom retroperitoneu / poprti tr. coeliacus stac. LỬ do 8 mm, infraren paraaort. vlavo LỤ do 7,2 mm (naposledy 6,6 mm v kr. osi - t.č. bez signif. zmien), v mezentériu stac. zmnožené LU
    V MP- uterus 70x97x41 mm, uterus nehomogénny, s hypodenznými areami hlavne periférne- funkčne?, st.p. pravostrannej ADE, vlavo V adnexe dva cystoid. štruktúry s nepravidelnou stenou velk. do 15 a 17 mm (cysty corpus luteum?), malý
    ascites- funkčné zmeny?- ad gyn. vyš.
    Vpravo popri AIE zretelnà hraničná a mierne nehomog. LU do 10 mm vkr, osi - bez signif. zmien velk. proti 05/2022, inak bez LAP.
    Skelet: fyziologicka biodistribucia FDG. V CT obraze: bez nových ložísk.
    Zaver:
    Bez nálezu makroskopických lézií evokujúcich progresiu základného ochorenia vxkazujucu zvýšený glukózový metalbolizmus. Ostatné v texte.

    Ďakujem vam :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu nález vyzerá byť bez výraznejších zmien oproti predchádzajúcemu vyšetreniu. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.