Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,013 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Očkovanie

    , Autor: Amalka1234

    Dobrý deň pán doktor, potrebovala by som radu.
    12.4.mi môj gynekológ pichol depo proveru, kvôli silnému krvacaniu, hlavne kvôli myomom aby ne rástli.
    V pondelok mam ísť na očkovanie pfizerom, prosím Vás môžem ísť ak mám v sebe tu injekciu s postupným uvoľňovaním?
    Ďakujem krásne za odpoved
    Janka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nevidím dôvod, aby ste nemohli byť očkovaná, od podania injekcie ubehne už viac ako 7 týždňov.

Podobné otázky

  • CIN3/CIS

    , Autor: Aslavka

    Dobrý deň, aktuálny histologický výsledok po konizácii:

    rozumiem tomu tak, že bol uz karcinogénny nález ale bol odstránený celý. Je v tomto prípade potrebná hysterektómia? Dakujem, chapem to spravne,ze pokial je odstranený, tak je liečba uspešna?

    1. Konizát"
    Horná pera: exocervix vrstevnatý plochý epitel bez dysplázie
    TZ a endocervix: epitel so známkami HSIL v podobe ťažkej dysplázie CIN3/CIS priamo nezasahujúcej do resekčého okraja. Horizontálny rozsah cca 5mm.
    Dolná pera:
    exocervix vstevnatý plochý bez dysplázie
    TZ a endocervix: epitel so známkami HSIL v podobe ťažkej dysplázie CIN3/CIS priamo nezasahujúcej do resekčého okraja. Chronická aktívna cervicitída intenzity ťažkého stupňa. Horizontálny rozsah cca 2mm.
    Materiál bol preverený imunohistologickými metodikami p16, Ki67
    2. Kyret CU- istmická sliznica
    3. Kyret CK. korporálne endometrioum v pokročilej sekrécii

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, ste prakticky vyliečená. Keďže resekčné okraje boli čisté a na krčku nezostali žiadne ďalšie zmenené bunky, nie je potrebná žiadna ďalšia liečba. Keďže však nepoznám žiadne bližšie výsledky vyšetrení, ani nálezy, či okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Určite však odporúčam očkovanie proti HPV.

  • Zla cytologia

    , Autor: Hemera

    Dakujem za rychlu odpoved. Nalez z roku 2022 a 2023 bol LOW Grade skvamoroz. Intraep.lezia PAP III Vraj ju informovali mailom. Neviem kde sa stala chyba,ale dnes po tel.rozhovore so setrickou mi povedala,ze ku kontaktovali mailom a dcera to vraj ignorovala. Ona ma len 24 ...asi to cele nepochopila,niekde v komunikacii nastala chyba ...

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, LSIL je prvý stupeň bunkových zmien, ktoré sa ešte vedia aj upraviť a vyhojiť do normálu. Ak nález LSIL pretrváva už dva roky, na jednej strane je dobré, že sa nález nezhoršuje. Určite je potrebné realizovať HPV typizáciu a kontrolný ster na onkocytologické vyšetrenie. Vhodné je tiež realizovať si kúru vaginálnymi gélmi, napríklad Deflagynom alebo RegreSILom. Určite tiež odporúčam očkovanie proti HPV. Dcéra by mala stav konzultovať s jej obvodným gynekológom, ktorý sa jej bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Očkovanie HPV

    , Autor: Alenka15

    Dobrý deň,
    pri preventivnej prehliadke mi vyšlo HPV pozitívne a cytológia negatívna. Typyzácia ukázala kmeň HPV 31. Lekár mi odporúčil očkovanie avšak dočítala som sa, že očkovanie je účinné len proti kmeňom, proti ktorým telo doteraz nebolo vystavené. Má teda očkovanie zmysel aj v tomto prípade? Resp. má zmysel proti ostatným kmeňom, ale ak už nejaký mám bude to účinné? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, očkovanie proti HPV má zmysel vždy. Aj keď ste pozitívna proti typu 31, nie ste ešte pozitívna proti všetkým najrizikovejším HPV typom, ktoré priamo majú vplyv na vznik karcinómu krčka maternice. Určite sa nechajte očkovať vakcínou Gardasil 9. Bude Vás to celé stáť okolo 450€, nakoľko jedna dávka stojí cca 145€ a na doživotné úplné očkovanie sú potrebné 3 dávky, ale investujete do svojho zdravia a určite to stojí za to.

  • biopsia

    , Autor: Michaelka V

    dobry den,
    vysledok biopsie makro popis:
    CLB24007088 B1 10 % formalin HE , Ki-67-DAKO,p16 auto
    mikro popis:
    v oblasti TZ zachytene dva mikrouseky dysplastickeho dlazdic. epitelu s lahkou az stredne tazkou dysplaziou dlazdic. epitelu, LG-SIL/CINI a HG-SIL/CIN II (p16+,ki67 proliferacna aktivita do 2/3 hrubky dlazdic.epitelu
    endocervikány epitel bez atypii
    odporucili by ste konizaciu?dakujem krasne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu sa nedá jednoznačne vyjadriť stanovisko ku konizácii. Záleží od viacerých okolností, výsledkov predchádzajúcich vyšetrení, … Nepoznám ani výsledky HPV typizácie. Určite je potrebné skontrolovať onkocytologický ster o 6 mesiacov. Podľa výsledku sa určí ďalší postup. Nevylučujem, že bude potrebné v budúcnosti konizáciu realizovať. Určite odporúčam očkovanie proti HPV. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Histologia

    , Autor: LucSa

    Dobrý deň prosím vás , dá sa z toho vyčítať či som pozitívna na HPV vírus ? Ďakujem

    KOB24003831 B1 10% formalít HE , ki-67-DAKO, p16 auto
    Materiál v 2 kusoch spolu veľkosti cca 6x4 mm.

    Cervikalna sliznica krytá viacvrstvovym dlazdicovym epitelom s prejavmi HSIL

    MKCH_1. D06.1
    M_Snomed. M-8077/2

    Prosím aj o objasnenie tohto nálezu ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nález bioptického vyšetrenia nehovorí o HPV pozitivite. Podľa záveru máte ťažký stupeň bunkových zmien krčka maternice. Diagnoza D06.1 znamená CIS, čo je karcinóm in situ, teda znenené bunky už vykazujú známky lokálne ohraničeného karcinómu. Je u Vás nutné realizovať konizáciu krčka maternice. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov. Váš obvodný gynekológ Vás odošle do zdravotníckeho zariadenia, kde Vám vykonajú operačný výkon. Po realizovaní konizácie bude potrebné vyčkať na výsledky histologického vyšetrenia a pri negatívnych resekčnych okrajoch budete “vyliečená”. Určite odporúčam očkovanie proti HPV - Gardasil 9. Hláste sa u Vášho obvodného gynekológa.