Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,967 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Očkovanie

    , Autor:

    Dobrý deň pán doktor, potrebovala by som radu.
    12.4.mi môj gynekológ pichol depo proveru, kvôli silnému krvacaniu, hlavne kvôli myomom aby ne rástli.
    V pondelok mam ísť na očkovanie pfizerom, prosím Vás môžem ísť ak mám v sebe tu injekciu s postupným uvoľňovaním?
    Ďakujem krásne za odpoved
    Janka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nevidím dôvod, aby ste nemohli byť očkovaná, od podania injekcie ubehne už viac ako 7 týždňov.

Podobné otázky

  • Očkovanie proti rakovine krčka maternice

    , Autor:

    Dobrý deň,
    zaujíma ma Váš názor, či má význam očkovať proti rakovine krčka maternice. Dcéra bude mať 31 rokov a už rok chodí každé 4 mesiace na cytológiu, ktorú má medzi 2-3. Tiež jej pred rokom zistili HPV rizikové. Chodí do súkromnej ambulancie, kde 1 lekár chce robiť konizáciu krčka a druhý odporúča že zase prísť o 4 mesiace na kontrolné odbery a podľa toho opäť zisťovať HPV. Dcéra ešte nerodila. Tiež je rozdielnosť názorov na očkovanie - že u nej keďže už má infekciu HPV to nemá zmysel a iný lekár to odporúča.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, bez poznania bližších informácií, okolností a hlavne výsledkov vyšetrení sa Vám neviem takto bližšie objektívne vyjadriť. Očkovanie má určite zmysel vždy. Záleží tiež od toho, ktoré typy HPV sú pozitívne. Existuje cez 400 druhov HPV vírusov, ktoré sú nízkorizikové, strednerizikové a vysokorizikové. Aj tie vysokorizikové sa ešte delia. Nález CIN II. - CIN III. je dôvodom na konizáciu, navyše ak je prítomná aj HPV pozitivita.

  • Očkovanie pri užívaní duphastonu

    , Autor:

    Dobrý deň pán doktor,
    mám 36 rokov, zvýšené dimery 0.7 od pôrodu a užívam duphaston 15. - 21. deň cyklu kvôli silnejšiemu menštruačnému krvácaniu. Môžem sa nechať v tomto prípade zaočkovať? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Duphaston nemá vplyv na očkovanie, rovnako tak očkovanie nemá vplyv na Duphaston.

  • Očkovanie krčku maternice

    , Autor:

    Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať, ohľadom očkovania proti krčku maternice. Sex som už mala a dopočula som sa, že to je možné len ak je žena panna. Takže nie je možné, keby som sa dala teraz zaočkovať aby to vyšlo? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, očkovanie proti HPV je možné kedykoľvek a prakticky v ktoromkoľvek veku. Je pravda, že očkovanie je najvhodnejšie v období, keď ešte dievča/žena nežije pohlavným životom, ale očkovať sa môžete dať aj teraz. Určite očkovanie odporúčam.

  • Očkovanie a tehotenstvo

    , Autor:

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či mi viete poradiť,, dať sa zaočkovať proti Covidu? Keď mám problémy s vaječníkmy a môže sa stať že nebudem vedieť otehotnieť? Alebo počkať radšej pokiaľ budem tehotná?
    Ďakujem za spätnú odpoveď
    Prajem pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nepoznám síce žiadne bližšie informácie, ani okolnosti Vašich ťažkostí s vaječníkmi, ale myslím si, že očkovať sa môžete dať.

  • Deflagyn - užívanie

    , Autor:

    Dobrý deň, v októbri 2020 mi v rámci preventívnej prehliadky boli odobraté stery z krčka maternice, ktoré neboli v poriadku (low grade - skvamózna intraepitelová lézia), preto som začala používať deflagyn. Po 3 baleniach mi lekár spravil kolposkopické vyšetrenie, ktoré bolo v poriadku avšak kontrolné stery boli opäť s rovnakým výsledkom (low grade). Následne mi spravil biopsiu. Po výsledkoch z biopsie, mi lekár odporučil znovu používať 1 - 3 balenia deflagyu a kontrolu o 4 mesiace, nakoľko výsledky sú "na sledovanie". Chcem sa spýtať či je v poriadku užívať deflagyn dlhodobejšie, naviac ak výsledky po jeho užívaní boli rovnaké, prípadne či existujú aj iné efektívnejšie spôsoby liečby, nakoľko túto situáciu nechcem podceniť, ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, môžete spomínaný preparát užívať aj dlhodobejšie. Ak sú prítomné len minimálne zmeny, teda LSIL, je potrebné pravidelné sledovanie, najčastejšie po 6 mesiacoch. Vhodné je aj očkovanie proti HPV. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.