Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,461 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hpv 16

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, v karte mam zápis o prítomnosti HPV 16 vírusu, asi v roku 2020. V tom období som mala cystu s vysokými hodnotami onkomarkerov. Cysta nakoniec praskla. Je možné že sa to HPV 16 týkalo tej cysty? Ide len o to, že som o tom HPV vôbec nevedela iba o cyste. Vediem pohlavný život a som teda prenašacom tohto vírusu. Nemala by ma o tom lekárka informovať? Nemôžem teda viesť pohlavný život kym bude vírus prítomný? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, pozitivita na HPV nemá nič spoločné s cystou na vaječníku. Ak ste HPV 16 pozitívna, daný vírus má s najväčšou pravdepodobnosťou aj Váš partner. Muži však skoro nikdy nemajú žiadne ťažkosti sa prejavy, no u žien sa to najčastejšie prejavuje bunkovými zmenami krčka maternice. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, výsledky preventívny prehliadok, teda onkocytologických sterov krčka maternice, ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám tatko neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam však očkovanie proti HPV. Konzultujte to s Vašim obvodným gynekológom, ktorého sa v prípade ťažkostí alebo nejasností nebojte pýtať a informovať sa.

Podobné otázky

  • ASCUS,HPV,Myomy,Chlamydie,zapaly

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrz den.Zaujima ma Vas odborny nazor-Mam 31 rokov, 3 deti,po tretom porode v roku 2019 stale sa opakujuce myomy(nijak neliecene).Bolestivy pohlavny styk,menstruaciu pravidelnu ale slabu a trva 3,niekedy 4dni, ale je velmi bolestiva.Tieto problemy trvaju skoro rok.V novembri minuleho roka pri cytologii zisteny ASCUS,hpv 16 pozitiv.20.5. znova hpv16 pozit. robena lbc cytologia.Cakam vysledok- odporucanie/liecba/cokolvek-ziadna.Minuly rok som sa pytala na ockovanie-ze sa ockuju len tinedzerky.Dnes odpoved ta ista ale ak chcem mozem sa dat.Pred rokom a pol chlamydie,plus pravidelne(raz za tri mesiace cca pluzgiere a male ranky na pyskoch.Niekedy zvacsena Bor. zlaza tak,ze mam problem sa pohybovat-toto trva tak dva dni a prestane.Moja otazka- dat sa zaockovat a ako si mozem nejakou volne predajnov liecbou pomoct?Ako sa zbavit tychto problemov-gynekologicka sama povedala ze is sama nevie co s tymi myomami-raz tam je ,na dalsom vysetreni uz nie a takto dokola

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, očkovať sa môžete prakticky kedykoľvek. Očkovanie u Vás určite odporúčam. Čo sa týka liečby, je potrebné u Vás realizovať kontrolnú onkocytológiu o 4 až 6 mesiacov od poslednej. Dovtedy si realizuje kúru vaginálnymi gélmi, napríklad DeflaGynom, RegreSilom alebo Papilocare. Čo sa týka myómov, tie nemiznú. Ak Vám raz bol zistený myóm, môže sa vplyvom liečby zmenšiť, no nezmizne. Čo sa týka Bartholiniho žľazy, je potrebné to odsledovať. V prípade, že sa ťažkosti budú opakovať, bude potrebné uvažovať o jej vybratí. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak nie ste spokojná s prístupom Vášho obvodného gynekológa, máte právo ho zmeniť.

  • Podpora imunity

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa poradiť či môžem počas kojenia užívať vitamíny na podporu imunity presnejšie sulforafan? Presnejšie na poslednej cytologii mi vyšiel výsledok dysplázia krčka maternice CIN I, a teraz na hrudi sa mi vyhodili kopec malých vyrastkov ako zvyšná koža vraj je to spôsobené HPV vírusom, dávnejšie som mala pozitívne HPV 16, 18, takže je to možné že mám oslabenú imunitu a znovu to vypuklo chcem sa spýtať, ktoré vitamíny odporúčate? Za vašu odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, odporúčam očkovanie proti HPV, realizáciu vaginálneho gélu napríklad DeflaGynom. Na trhu je viacero voľnopredajných doplnkov výživy, ako aj vitamínových preparátov, ktoré neustále pribúdajú. Najlepšie sa Vám budú vedieť vyjadriť a poradiť Vám v lekárni.

  • Info.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, chcem sa informovať bolo mi zistené pri citlivej cytologii dysplazia krčka maternice CIN I, chcem sa spýtať ak kojím ci môžem užívať niečo na podporu imunity indonal a tiež kúru napr. Papilocare...dávnejšie som mala pozitívne HPV 16, 18. Písala som vám už skôr ohľadom preliecenia odporúčal ste nejakú kúru rozhodla som sa pre papilocare..kontrola o 6m. Indonal mi v minulosti možno pomohol mala som potom negatívne hpv...len neviem ci môžem aj teraz pocas kojenia užívať. Za vašu skorú odpoveď ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, Papillocare, ako aj DeflaGyn je možné používať aj počas kojenia. Jedná sa o lokálnu kúru, ktorá nemá vplyv na kojenie. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, absolvujte kontrolné cytologické vyšetrenie podľa odporúčaní.

  • Dysplázia krčka maternice CIN1

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa spýtať či viete poradiť nejaké doplnkové vit., počas preventívnej prehliadky u gyn. Som si dala urobiť citlivejšiu cytológiu a vyšiel mi výsledok CIN1 odporúčaná kontrola o 6 mesiacov, počas kontroly nebolo vidno žiadnu zmenu, ale dala som si dobrovoľne urobiť tú cytologiu, keďže dávnejšie som mala HPV 16,18 pozitívne, časom negatívne... mohlo by sa HPV opakovať? Nemenila som partnera ... nechápem preco to vzniká, od zaciatku mam toho isteho... potom som otehotnela, teraz dojčím 15m. Chcem sa spýtať, či viete odporučiť nejaké vitamíny na posilnenie imunity, ktoré by mohli pomôcť? Užívam femibion 3. Za vašu skorú odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, HPV infekcia sa môže opakovať. Tým, že ste už prišli do kontaktu s HPV typmi 16 a 18, má už Váš organizmus vytvorené protilátky proti týmto dvom najrizikovejším typom HPV. Skúsiť si môžete realizovať vaginálne kúry Regresilom, Deflagynom, či Papilocare. Následne je potrebné realizovať kontrolnú onkocytológiu s odstupom 4 - 6 mesiacov od tej poslednej. CIN I (LSIL) je iba prvým stupňom predrakovinového štádia. Stav sa môže upraviť do normálu, prípadne môže pretrvávať alebo sa zhoršiť. Následne by bolo potrebné realizovať ďalšie kroky. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nález ASC-H (Atypical Squamous Cells - cannot exclude HSIL) predstavuje zmeny na bunkách krčka maternice, ale stále ešte nie je podozrenie z cytologického náteru na predrakovinový stav, čiže nejedná sa ešte o prekanzerózu. V prípade, že ste HR HPV (High Risk HPV - vysokorizikové typy ľudského papilomavírusu) pozitívna, je vyššie riziko malígnej transformácie v budúcnosti, nie však nevyhnutne a s istotou. Je nevyhnutné realizovať expertné kolposkopické vyšetrenie, ktoré máte plánované, a podľa jeho záverov sa určí ďalší postup. V prípade negatívneho kolposkopického vyšetrenia je určite nutné realizovať kontrolné cytologické vyšetrenie o 4 - 6 mesiacov. V prípade pozitívneho nálezu v zmysle HSIL je nutné následne realizovať konizáciu. Taktiež odporúčam očkovanie proti HPV, aj keď už ste pozitívna proti dvom najrizikovejším typom HPV 16 a 18, ešte stále Vás očkovanie môže chrániť proti ďalším siedmim typom. Doplnil by som ešte vyšetrenie markerov Ki67 a p16. Ureaplazma bunkové zmeny krčka maternice nespôsobuje, častokrát je normálnou súčasťou pošvovej mikroflóry. Vinníkom je pravdepodobne spomínaný HPV vírus. Realizujte vyšetrenia podľa odporúčaní, vyčkajte na výsledky vyšetrení a postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť, nakoľko poznajú všetky výsledky vyšetrení a informácie.