Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,013 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Problém

    , Autor: Kika_d2

    Dobrý deň. Bola som včera na preventívnom vyšetrení u gynekológa. S priateľom sa o bábo nesnažíme ale ani sa nebránime. Pri prehliadke sa ma doktor spýtal, či som si robila test (mešká mi 2.deň) robila som a bol negatívny. Povedal, že vidí tam niečo čo by mohol byť náznak tehotenstva. (bola to čierna machulka) no môže to byť aj začínajúca menštruácia. Chcem sa spýtať, ak by sa fakt jednalo o tehotenstvo a už na ultrazvuku zazrel čiernu machulku, testy by nemali byť jasne pozitívne?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie nevyhnutne. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie práve pre riziko falošnej negativity testu.

Podobné otázky

  • poďakovanie+ otázka

    , Autor: Berenika

    Dobrý deň p. doktor, ďakujem za rýchlu odpoveď k otázke neutíchajúci zápal. Poprosím ešte ak sa dá o upresnenie- v mori by som sa kúpať mohla?
    Ovestin mi odporúčajú kvôli klimaktériu, celkovo je tento zápal zdôvodňovaný tým, že som viac rokov v predčasnom klimaktériu a mám poškodené sliznice atrofiou. Ako by som si mohla zlepšiť stav slizníc v klimaktériu? Po operácii v 39 rokoch som bola 6 rokov úplne v poriadku čo sa týka zápalov, vypuklo mi to po covide. Najhorší ja stav vonkajšieho genitálu, pošvu si gynoflorom dokážem udržať. Mac miror je lokálne antibiotikum? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj morská voda môže spôsobiť ťažkosti. V pošve je normálne kyslé pH. Morská voda je slaná, je to zásada, ktorá veľmi rýchlo vie zneutralizovať pH v pošve, ako aj ho zozásadiť a vytvorí tak podmienky pre množenie "zlých" baktérií v pošve, ktoré sa tam aj tak bežne vyskytujú, no sú pod kontrolou laktobacilov a kyslého pH, ktoré vytvárajú a tak nedôjde k ich premnoženiu a vzniku ťažkostí. Vhodné je u Vás uvažovať aj o laserovej terapii pošvy, čo je šetrná a bezbolestná metóda omladenia sliznice pošvy s cieľom zlepšiť vlhkosť a obranyschopnosť sliznice. Je určená pre pacientky s častými vaginálnymi kandidózami, s vaginálnou atrofiou, suchosťou a pálením, ktoré sú v období menopauzy pomerne častým problémom. Macmiror je kombinované antibiotikum-antimykotikum. Je to prakticky antiinfektívum a antiseptikum. Vo forme vaginálnych globúl lokálne, vo forme tabliet podávaných ústami celkové.

  • chronický zápal

    , Autor: Berenika

    Dobrý deň p. doktor, poprosím o informáciu. Pred 7 rokmi ako 39 ročnej mi kvôli ťažkej endometrióze boli odstránené vaječníky(resp. čo z nich zostalo) aj maternica. Endometriózu som mala 13 rokov, ani jedno tehotenstvo, čo sa mi pošťastilo mi stav nezachránilo. Následné klimaktérium nebolo príjemné ale oproti endom. som to zvládala . Užívam fytoestrogény. Nastala určitá atrofia pošvy ale aj to sa dalo vyriešiť, zápaly ma netrápili, mohla som sa kúpať, cestovať...
    V r.2022 sme v rodine mali covid. Ja som neochorela ale začali ma veľmi bolieť miesta kde som mala vaječníky a maternicu, asi týždeň. Následne mi začala bolesť pošvy, vypadávali zelené kúsky, vyšetrenie zistilo zl. stafylokok masívne aj zápal pošvového pahýľu. Vybrala som macmiror a augmenín+vag. probiotiká. Nikdy predtým som žiadne zápal nemala.
    Nastalo peklo. Pálenie, pichanie v pošve, po 2 týždňoch od liečby zase ecoli masívne, zinat. Po ďalších 2 týždňoch zase ecoli masívne. Dali mi ovestin, že sa mám občas natrieť. Aj vonkajší genitál. Bolo mi po ňom veľmi zle, bolesti hlavy, nevoľnosť ale vydržala som, brala som ho cca 1x týždenne asi 3 mesiace,. ATB som už neužívala, dokonca som sa kúpala v bazéne. V lete som bola na dovolenke, kde som začala pociťovať strašné bolesti klitorisu. Genitál som mala červený, pálilo to akoby zaparenina.,hlavne oblasť pod malými pyskami. Zobrali mi ster z pošvy(klitoris nie) vyšlo ecoli, gardnerella. ATB mi následne dávali každé 2-3 týždne, vždy to vydržalo tak týždeň a príznaky sa vrátili. A ešte horšie. Ovestin akoby to ešte zhoršoval.
    Najhoršie je, že mám odvtedy zasiahnutý vonkajší genitál už 2 roky. Klitoris neustále boli, až kožná zistila, že sa mi v ňom abnormálne tvorí smegma, obrovské množstvá kt. mi odstraňovali.Po roku som si vyžiadala ster z klitorisu, nález klebsiela. Skrátim to-neustály zápal genitálu, pošvy- pálenie, rezanie, bolesť hlavne konca klitorisu, pod malými pyskami. Výtok nemám ale ani žiadne zvlhčenie pošvy. V steroch neustále ecoli, enterokoky, proteus, hemoragický enterokok na klitorise, a teraz na preventívke prvý krát aj candida. Konečne nemám celkové atb ale macmiror tbl. a masť. Momentálne po dobraní pálenie celého vonkajšieho genitálu a vchodu do pošvy - tri dni po skončení liečby.
    Užívam rok gynoflor 2x týždene, ten mi aj chvíľu zaberal. Nemôžem už dva roky sedieť pretože mám postihnutú celú oblasť od klitorisu, malé pysky a oblasť okolo močovej rúry. U imunologičky všetko v poriadku. Začala som doslova chradnúť, nemôžem intímne žiť, cestovať, s problémami pracujem. Nikto mi nevie pomôcť, hygienu dodržujem, skúsila som čo sa dalo, čipky, silver, peny, krémy...vždy iba týždeň dva pomôžu. Teraz mám Beliema krém + gel a gynoflor. Prepáčte za dlhý príspevok, nevedela som to lepšie skrátiť. Ak by ste ma vedeli nasmerovať čo by mi pomohlo bola by som rada. Už sa mi nikto nechce venovať. Lekárka povedala nech si dám čo uznám za vhodné. Mohla by som skúsiť znova Ovestin do pošvy aj na vonkajší genitál? V septembri som však mala výtok z prsníka, všetky vyšetrenia boli negatívne, prestal. Ak si dám masť na kandidózu a nemala by som candidu, nezhorším si stav? Ďakujem za trpezlivosť pri čítaní.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa u Vás jedná o bakteriálnu vaginózu. Skúste úplne vynechať kúpanie, iba sa sprchujte. Rovnako tak nenavševujte žiadne wellness, ani bazény, či kúpaliská. Opakované užívanie antibiotík, najmä celkových, stav len zhorší. Vhodné je pokračovať v dlhodobej aplikácií vaginálnych, ale aj perorálnych probiotík, vhodné by bolo užívanie aj vitamínových doplnkov a preparátov na podporu imunity, keďže si myslím, že v tom má podiel aj imunita, aj keď výsledky u imunológa boli negatívne. Beliema krém, či gél je tiež vhodný. Cestou imunoalergológa by sa dala realizovať skusmo aj autohemoterapia, nie je to však celkom otázka pre mňa. Ovestin je hormonálny krém, ktorý môže spôsobiť viacero vedľajších účinkov. Lokálna aplikácia Canesten krému, či Candibene Vám neuškodí. Treba však v prvom rade upraviť pH v pošve, ako aj vaginálnu mikroflóru. V pošve sa bežne vyskytujú baktérie, od Gardnerelly až po E.coli, pošva nie je "sterilný" orgán. Vplyvom porušenej vaginálnej mikroflóry dôjde k premnoženiu baktérií a tým dochádza ku vzniku problémov. Na trhu je veľmi veľa preparátov na podporu imunity s obsahom laktobacilov. Skúste sa informovať v lekárni.

  • Bakteriálna infekcia

    , Autor: Tam

    Dobrý deň,
    Pán doktor prosím Vás, môže vaginálna bakteriálna infekcia (mala som ju skôr ako som otehotnela) prerásť tak, že by po nejakom čase mohla spôsobiť potrat alebo problémy ak som v 3tt? Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže pošva nie je sterilný orgán, ale obsahuje baktérie, bežná vaginálna infekcia potrat nespôsobí. Avšak dlhodobo neliečená infekcia, či celkovo zanedbaná starostlivosť môže spôsobiť predčasné dozrievanie krčka, jeho otváranie a tým aj potrat. Nie však v 3. týždni tehotenstva.

  • Problémy s menštruáciou - Vyvolávačka

    , Autor: Mackaaa

    Mám otázku 8.3. som bola u svojho gynekológa s tým,že som mala bolesti v podbrušku. Neprišla mi ani menštruácia meškala cca 13 dní. Vyšetril ma a našiel 3cm cystu na vaječníku, ktorá mi spôsobuje bolesti a pravdepodobne oddialila menštruáciu. No dnes (o dva dni po vyvolávačke) sme mali s partnerom nechránený sex s tým, že ejakuloval dovnútra . Chcem sa spýtať, či je možné otehotnieť ? Je možné, že vyvolávačka tehotenstvo podporí? Ďakujem .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá, aj napriek okolnostiam. Áno, aj keď sa podá injekcia na vyvolanie menštruácie v čase, kedy je už žena tehotná, nedôjde k potratu, ale práve naopak, do istej miery sa "podporí" tehotenstvo. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Zápal maternice, vaginálny zápal

    , Autor: Yvett98

    Dobrý deň,
    chcela by som sa spýtať skôr teoreticky, nakoľko nepopisujem žiaden konkrétny problém, tak mi prosím Vás prepáčte ak tu takáto otázka nepatrí, ale do akej miery môže vaginálny zápal alebo zápal maternice spôsobiť komplikácie alebo potrat na začiatku tehotenstva ak by po zistení tehotnosti boli nasadené antibiotiká? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zápal v pošve nemusí mať žiadny vplyv na tehotenstvo, no za istých okolností môže mať neblahé následky na tehotenstvo a spôsobiť napríkad predčasný odtok plodovej vody, či predčasné dozrievanie krčka maternice a jeho otváranie, čo by mohlo viesť k potratu alebo predčasnému pôrodu. Čo sa týka užitia antibiotík v tehotenstve, keďže z bioetických dôvodov nie sú realizované testy na tehotných ženách, veľmi veľa preparátov má preto v príbalovom letáku uvádzané, že sa nemajú užívať počas tehotenstva. V I. trimestri sa nemajú, pokiaľ je to nevyhnutné, žiadne antibiotiká, ani lokálne. Po 16. týždni je to už bezpečnejšie. Automaticky to však neznamená, že keď užijete antibiotiká, napríklad aj v čase, keď ešte ani neviete o tehotenstve, dôjde k potratu alebo negatívnemu vplyvu na tehotenstvo.