Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,013 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • PCO

    , Autor: lola555511

    Dobrý deň, bola som na kontrole u svojho gynekologa a videla som kartu kde bolo pisane: S: neprav. menzes, TVS: uterus v AVF. prim. veľkosti, E 2mm, homogenne, E/M ostra, myometrium bez lozisk. zmien, CK symetricky, stroma homogenna, ovaria bilat. mierne zváčšené s početnými drobnými folikulmi 5-8mm, cd bez voln. tk., Z: PCO bilat., Rp: Duphaston..... a teraz ked som bola u lekara kvoli tomu ze po 3 mes duphastonu sa mi zase vratila nepraviselna menstruacia s vynechanim, tak mi povedal ze pco sa mu potvrdilo ale nema s tym co spravil, odporucul mi dost redukovat vahu a tym by sa to mohlo upravit plus chcel pokracovat v duphastone ale byvalo mi z neho zle tak som vravela nech nieco ine najde ale dako sa mu ine lieky nepozdavali a teda nakoniec sme sa dohodli na hormonalnej antikoncepcii KarHleight. Povedal ze by to teda mohlo byt s nou lepsie aspon pravidelna menstruacia a sanca je ze sa to za par rokov upravi a nebude sa uz nic riesit plus povedal ze aj tak teraz deti neplanujem a ak by som sa rodhodla a cysty by stale pretrvavali tak by sa potom zmenila liecba na inu. Bolo mi povedane ze o 3 mesiace kvoli hatk mam prist na krv a uvidime ako na nu zareagujem. Trochu sa obavam kedze aj v duphastone bola laktoza a aj v tejto hatk je laktoza, ci to nemoze robit problemy kvoli mojej intolerancii, alebo duphaston mi proste nesadol ako liek. Čo si myslite o tomto postupe? Postupovali by ste podobne?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, uvedený postup je pomerne štandardný. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa. Ak by sa začali prejavovať príznaky laktózovej intolerancie, bude potrebné informovať lekár a a preparát zmeniť.

Podobné otázky

  • Krvácanie PCOS

    , Autor: Bibi.Verne

    Dobrý deň pán doktor,
    chcela by som sa opýtať, môj gynekológ má podozrenie na syndróm PCOS, momentálne ešte čakám na endokrinologické vyšetrenie aby sa toto podozrenie potvrdilo/vyvrátilo. Mám 31 rokov, pohlavný styk som zatiaľ nemala, gynekológ spravil usg vyšetrenie jeden vaječník ok, druhý nebolo vidieť. Mala som zvýšený TEST 1,76, AMH 9,92; TSH v norme, PROG znížený 0,2. Podľa jeho slov menštruáciu najbližší mesiac nedostanem, termín som mala mať 18.2. Avšak začala som intenzívne športovať (beh, turistika), nasledujúci deň po aktivite som zistila jemné špinenie pri utretí (čerstvá krv+hnedý hlienovitý výtok). Rada by som sa opýtala, či je to normálne pri tejto dg., či to mám riešiť so svojím gynekológom, keďže na vyšetrenie mám prísť až s výsledkami z endokrinológie.
    Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, diagnóza PCO sy. sa naozaj iba na základe USG vyšetrenia stanoviť nedá. Na základe opisu však nevidím výsledky FSH a LH, ktoré sú v tomto kľúčové. Zvýšený testosterón ešte automaticky neznamená PCO sy. Čo sa týka špinenia, na menštruačný cyklus má vplyv viacero faktorov, najčastejšie stres, zmena životného štýlu, cvičenie, celkovo zmena pohybového režimu, ... Ak špinenie nepretrváva dlhodobo a nie je silné, je potrebné stav odsledovať. Keďže však nepoznám všetky výsledky vyšetrení, USG nálezy, všetky informácie a okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Samozrejme, v prípade pretrvávania, či zhoršenia ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • meškanie menštruácie

    , Autor: Aneta12

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. 31.12. som mala posledný deň menštruácie, 1.1. som musela užila escapelle, tabletku po. Týždeň nato som začala špiniť, prešlo to do veľmi slabého krvácania, trvalo to cca týždeň. Menštruácia mi dodnes neprišla 19.2., čiže mešká okolo 3 týždňov. Mám hormonálnu disbalanciu, cysty na vaječníku (PCOS), liečbu antikoncpeciou som ešte nezačala. Tehotenské testy vyšli negatívne. Mohla mi tabletka narušiť cyklus? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, jedným z najčastejších vedľajších účinkov preparátov núdzovej antikoncepcie je znepravidelnenie menštruačného cyklu. Za predpokladu včasného a správneho užitia tabletky núdzovej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá. odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • PCOS

    , Autor: Simona1994

    Dobrý deň, chcela som sa informovať ako postupovať. Pred niekoľkými rokmi mi bolo diagnostikované u môjho gynekologa aj v centre asistovanej reprodukcie PCOS. Bez liekov nemám vôbec menštruáciu, veľmi veľa som pribrala (za 5rokov som pribrala zo 65kg na 106kg) nedarí sa mi schudnúť, mam psychické problémy (depresie,panické ataky, už je to ale lepšie, neužívam už ani lieky našťastie), dosť zarastám na tvari, brucho hlavne, ruky, nohy. Podstúpila som IVF, od pôrodu som mala len raz menštruáciu, čo sú už 3roky. Neužívam žiadne lieky, gynekológ mi chcel dať antikoncepciu, ale neurobil mi ani krvný obraz, takže som lieky nezačala užívať, rozmýšľam o zmene lekára, ktorému by som dôverovala. Moja otázka znie, či je podľa vás dobré, aby som si dala vnutromaternicové teliesko hormonálne, myslíte, že by mi to pomohlo aspoň trochu na moje problémy? V tehotenstve sa mi urobili kŕčové žily, som po operácii ale cievny systém mam vraj stále oslabený, aj koli nadváhe, nevylučujú sa kŕčové žily a antikoncepcia? Prosím ak by ste mi vedeli poradiť ako postupovať aby sa môj zdravotný stav zlepšil, bola by som Vám neuveriteľne vďačná. Hormonálny obraz mi robili cca pred dvoma rokmi, mala som zvýšený testosterón. Prosím Vás o radu ako postupovať, o info, či existuje aj iny spôsob liečby ako antikoncepcia, a aj o info, či nie je škodlivé a či nevadí, že nemám menštruáciu, mám trochu strach nakoľko stará mama mala rakovinu (neviem presne čoho, či maternici alebo vaječníkov)
    Veľmi pekne ďakujem za radu. ❤️

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, to, že nemáte dlhodobejšie menštruáciu nevidím ako problém. Vzhľadom k okolnostiam to je aj pochopiteľné. Treba si však uvedomiť, že celý menštruačný, ako aj ovulačný cyklus sú založené na hormónoch a zmenách ich hladín, takže čokoľvek, čo by sa chcelo upravovať, či meniť, by muselo byť na báze hormonálnej liečby. Vo väčšine prípadov je najlepšou možnosťou liečby práve hormonálna liečba, v podobe hormonálnej antikoncepcie. Pred každým nasadením hormonálnej antikoncepcie, či už vo forme tabliet alebo vaginálneho antikoncepčného krúžku, či vnútromaternicového telieska je potrebné realizovať odber krvi na krvný obraz, koagulačné parametre a pečeňové testy. Navyše, ak máte pozitívnu rodinnú gynekologickú anamnézu, je potrebné tiež na to myslieť a byť obozretný. Nepoznám však žiadne výsledky vyšetrení, ani ďalšie informácie, či okolnosti, preto je veľmi ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť.

  • PCOS

    , Autor: Bnzs

    Dobrý deň! Mám na Vás takú otázku, že či sa môže vekom zhoršovať PCOS? Mám 21 rokov a diagnostikovali mi túto chorobu. V budúcnosti (o 4-5 rokov) by som plánovala otehotnieť, ale bojím sa, že bude to ťažšie ako by to bolo teraz. Je to možné?
    Ďakujem za odpoveď!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, syndróm polycystických vaječníkov nie je jedno ochorenie, ale skupina ochorení, ktorej jediným spoločným znakom je nadprodukcia androgénov, teda mužských pohlavných hormónov. PCOS sa môže vplyvom rôznych faktorov a okolností zhoršovať, ale aj zmierňovať. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani výsledky vyšetrení, na základe ktorých Vám bol stanovený PCO sy. (iba základe USG sa PCO syndróm nediagnostikuje), preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. V dnešnej dobe sú pomerne široké možnosti liečby sterility z rôznych príčin.

  • Spinenie

    , Autor: Dianka223

    Dobrý deň. Mám PCOS. Menstruacia naposledy v júli (duphaston,clostylbegyt). Tento týždeň som začala mat bolesti ako pred menštruáciou ale prišlo len špinenie/ ružový výtok bez zapachu. Iné bolesti nemám. Lekárke sa neviem dovolat, pýtam sa len preto či mám mat obavy alebo ešte mám počkať. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa jednať o počínajúcu menštruáciu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa a v prípade nejasností alebo ťažkostí ho navštívte.