Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,243 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Entizol

    , Autor: AnnB234

    Dobrý deň prajem..mam bakteriálnu vaginozu a lekár mi odporučil užiť jednorazovu davku 2 g.... Nie je to veľa? Hrozia nejaké nežiaduce účinky? Ci lepsie iné dávkovanie? Musí sa so mnou preliečiť aj partner? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri predpísaní Entizolu 250mg sa na liečbu bakteriálnej vaginózy môžu aplikovať 4 tablety ako jednorazová dávka, čo predstavuje 1g. 2g sa mi zdá veľa. Partner sa preliečiť nemusí. Odporúčam po doužívaní antibiotík realizovať kúru vaginálnymi probiotikami. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Kultivácie

    , Autor: Mimi2711

    Dobrý deň,
    Už vyše pol roka sa liečim na rôzne typy ochorení vždy keď sa niečo preliečiť opäť sa objaví niečo nové dá sa prosím nejaká iná forma liečby okrem ATB podstúpiť alebo či sú tieto výsledky v poriadku a či je potrebné užívanie ATB?

    Mikroskopia - priamy preparát:
    Epitelie......................pozit..+ G- paličky...................pozit..++
    Leukocyty - PMN.............neprítomné G+koky dvojice................pozit..+
    lactobacillus...............neprítomné Gram labilné paličky.........pozit..++
    Mobiluncus sp.................pozit..+ Kľúčové bunky.................prítomné

    Aeróbna kultivácia:
    Nález: Bifidobacterium bifidum

    Nález: Corynebacterium sp.

    Nález: Staphylococcus sp. - koaguláza neg.

    Kultivácia na kvasinky:
    Nález: Negatívny

    Kultivácia na laktobacily:
    Nález: Negatívny

    Kultivácia na G.vaginalis:
    Nález: Gardnerella vaginalis
    Dostala som ATB entizol a gynoflor.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jedná sa u Vás o tzv. bakteriálnu vaginózu. Po doužívaní antibiotík a doužívaní Gynofloru si aplikujte dlhodobo vaginálne probiotiká. Rovnako tak odporúčam do budúcna po každej prípadnej návšteve wellness, sauny, vírivky, bazéna, či mora aplikovať si preventívne vaginálne probtioká, najlepšie večer pred spaním.

  • Zapal maternice

    , Autor: Vanessitta

    Dobry deň,
    Chcela by som sa opytať. Dnes mi bol zisteny začinajuci zapal maternice, na kolko ma trapili problemy podbruška a kratka menštruacia. Nasadili mi Entizol 500. Ale z partnerom sa snažime o babo , može to mat nejaky vplyv? A možme sa dalej snažiť alebo čakať? Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže nepoznám žiadne bližšie výsledky vyšetrení, nálezy, ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak však máte predpísané antibiotiká kvôli zápalu, najskôr je potrebné zápal preliečiť a až následne sa snažiť otehotnieť.

  • Antibiotika a pro/prebiotika pri klostridii a vaginalnych problemoch

    , Autor: Elice

    Dobry den, prosim o radu pri kombinovani atb. a probiotik. Na klostridium difficile uzivam od vcera Entizol 500g/2x denne. K tomu mam probioticke tabletky Enterol. Dnes mam silne palenie a bolest s pichanim vo vagine a pocit na castejsie mocenie. Prosim, ake probioticke/prebioticke vaginalne cipky uzivat k vyssie uvedenemu, aby mi potiaze vymizli a neboli v rozpore s nastavenou liecbou. Dakujem velmi pekne za odpoved. Elena

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, určite si odporúčam počas užívania antibiotík realizovať, okrem užívania štandardných probiotík, aj kúru vaginálnymi probiotikami, ktorých je na trhu veľké množstvo. Nemám vyslovene nejaký obľúbený preparát. Skúsiť môžete vaginálne probiotiká GynImun, ktoré je najlepšie si vkladať večer pred spaním počas celej dĺžky antibiotickej liečby, ako aj aspoň desať dní po jej skončení. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • gynekologicke problemy

    , Autor: Lena865

    Dobry den, na gynekologickom vysetreni mi bola zistena Gardnella Vaginalis, doktor mi predpisal entizol, avsak, ze mam vybrat iba 3 tabletky, ze to staci (ze ked zeny beru viac, maju potom problemy so svrbenim a pod.) chcem sa preto opytat, ci nie je potrebne dobrat cele balenie a ci sa tato bakteria musi liecit vylucne antibiotikami, ci nestacia napr. vaginalne probiotika a pod., kedze aj antibiotikami sa narusa ph...dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Gardnerella vaginalis je bežnou súčasťou vaginálnej flóry, pri premnožení však spôsobuje bakteriálnu vaginózu, pri ktorej sa prirodzené baktérie pošvy premnožia a spôsobia nerovnováhu. Záleží aj od klinických príznakov, či ťažkostí. Ak nemáte ťažkosti a nie ste ani rizikovým pacientom, nie je úplne nevyhnutné užívať antibiotickú liečbu, prípadne ak sa už s ňou začne, je vhodnejšie realizovať celú liečbu. Po dobratí liečby je však vhodné realizovať si kúru vaginálnymi probiotikami. Opakovaným užívaním antibiotík dochádza len k prehlbovaniu vaginálneho mikrobiálneho dysbalancu. Skúste si realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom a aplikujte si v kúrach vaginálne probiotiká. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie ani okolnosti, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • baktérie a ureaplazma

    , Autor: Zuzka7

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať, ako postupovať. Po pretrvávajúcich problémoch v intímnej oblasti mi boli zistené nejaké baktérie a boli mi predpísané vag. tablety Entizol na 10 dní, Polygynax na 10 dní a súbežne perorálne Entizol na 7 dní. Chcem sa opýtať, ako by som mala po liečbe postupovať? Respektíve, bojím sa, aby som si týmito všetkými liekmi nerozhádzala vaginálnu flóru. Mám doma Gynazol vag, krém a Gynimun vag. probiotiká. Mohla by som si po liečbe aplikovať Gynazol, nechať pôsobiť 4 dni a následne aspoň 10 dní aplikovať Gynimun? Alebo aký postup by ste mi odporučili?

    Taktiež mi bola zistená ureaplazma a podľa citlivosti na ATB: erytromycín C, telitromycín C, tetracyklín C, moxifloxacín C, levofloxacín C,
    mi bol predpísaný Ofloxin na 20 dní. Chcem sa opýtať, boli mi predpísané správne ATB, nakoľko konkrétne toto liečivo testované nebolo, tak, či sa jedná o niečo príbuzné alebo došlo k chybe pri predpisovaní lieku? Poslednou mojou otázkou je, či mám Ofloxin začať užívať po perorálnych tabletách Entizol, teda súbežne s liečbou baktérií, alebo by som mala počkať a užívať ho až po tejto liečbe spolu s probiotikami?

    Vopred veľmi pekne ďakujem za Vaše cenné rady a prajem Vám príjemný zvyšok dňa.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe opisu mi nie je jasné, aké baktérie boli zistené z výteru z pošvy, takže sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť, predpísané Vám však bolo pomerne veľké množstvo preparátov, čomu celkom nerozumiem. Čo sa týka nálezu ureaplazmy, ureplazmu má každý tretí človek. U väčšiny ľudí však nerobí žiadne ťažkosti. Ofloxin patrí medzi fluirochinolóny a používa sa pomerne často aj na liečbu ureaplazmy. Preliečený by mal byť aj partner. Kúra vaginálnymi probiotikami je určite na mieste.