Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • CA 125

    , Autor: Anita419

    Dobry den, v ramci prevetivy mi z odberu krvi vysli zvysene hodnoty CA125 priblizne 44. Vsetky ostatne gynekol. vysetrenia boli v poriadku (odber sa realizoval kvoli tomu ze som si priplatila "nadstandardny" balicek prevetivy, nebol nan ziaden konkretny dovod/podozrenie na nejake ochorenie). Po polroku som bola na kontrolnom odbere a onkomarker je rovnaky (ani sa nezvysil ani neklesol). Moj gynekolog s tym dalej nic neplanuje robit, neodoslal ma nikam, vraj je to ok ked sa nezvysuje. Prosim je to spravny pristup? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, CA 125 je nešpecifický onkomarker, ktorý môže byť zvýšený z rôznych príčin, príčina nemusí byť vôbec gynekologická. Ak sú všetky výsledky v poriadku a nemáte žiadne ťažkosti, stačí kontrola o 6 mesiacov. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Onko markery

    , Autor: Romanka222

    Dobry den chcem radu ginekolog mne zistil mam cystu vajecnik,pravy mam onko markery visoke ca 125-54,4 neviem neviznam sa vtom lebo som operacie prsnik mala liecbuu oziare chcem onko markery niekde rakovina tvori sa ci je potrebne odstranit cistu dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je zvýšený iba nešpecifický onkomarker CA125 a ostatné onkomarkery (HE4, ROMA index) sú negatívne, je možné, že sa jedná o endometrióznu cystu. Nevidel som však nález, ani nepoznám žiadne bližšie informácie, či okolnosti, preto sa V8m takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne odošle na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia.

  • Vysledky kultivacie

    , Autor: Mafi22

    Dobry den, chcela by som Vas poprosit o radu. Snazim sa otehotniet a u p. gynekologicky mi vysli taketo vysledky. Myslite si ze je potrebna aj antibioticka liecba? DAKUJEM

    AMH (Anti-Mulerov HORMON= 2.13ug/l

    CA 125 vsére. 54.2 kIU/l. (Max.35)

    Prijatý materiál: Výter z posvy

    Kultivácia na M. hominis:
    Nález: Negativny

    Kultivácia na Ureaplasma sp.
    Nález: viac ako 10*4 cfu/ml Ureaplasma sp.
    Stanovenie kvalitatívnej citlivosti na antibiotiká:
    Levofloxacín...........C . Erytromycin.............C
    Moxifloxacín............C . Telitromycin.............C
    Tetracyklín................C

    Diagnostická súprava identifikuje dva druhy rodu Ureaplasma :Ureaplasma urealyticum a Ureaplasma parvum
    C=účinná hladina v sére sa dosiahne pri bežnom dávkovanÍ

    TAMP_ Chl. trachomatis DNA PCR
    negat.

    *Kultivácia aeróbne a anaeróbne

    Mikroskopia - priamy preparát:
    lactobacilus. ............. .neprítomné
    Epitelie. "....... ....... . pozit. ++
    Leukocyty - PM......... pozit. ++
    G+koky......... ....... pozit. ++

    Aeróbna kultivácia:
    Nález: Alfahemolytické streptokoky

    Kultivácia na kvasinky:
    Nález: Negativny

    Kultivácia na laktobacily:
    Nález: Negatívny
    Kultivácia na G.vaginalis
    Nález: Negativny
    Kultivácia na N. gonorrhoeae
    Nález: Negativny
    Anaeróbna kultivácia:
    Nález: Negativny

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je dôležité vedieť, či máte pozitívne vyklutivovanú ureaplazma parvum alebo ureaplazma urealyticum a tiež záleží od toho, či máte ťažkosti alebo nie. Ureaplazmu má každý tretí človek, väčšina ani o nej nevie pretože nemá žiadne ťažkosti. Máte tak isto zvýšený nešpecifický onkomarker CA 125. Nepoznám však žiadne ďalšie informácie, ani USG nález, preto sa Vám neviem takto bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná a má k dispozícii všetky výsledky vyšetrení, ako aj nálezy a najobjektívnejšie sa Vám vie vyjadriť.

  • Dlhodobé gynekologické problémy

    , Autor: Becky

    Dobrý deň. Mám 33 rokov a už 4 roky mám vkuse gynekologické problémy - hlienovitý výtok, bolesti, pálenie, špinenie mimo menštruácie. Ako 10 ročnej mi praskol apendix, 2x ma operovali pretože po 7 dňoch po 1. operácií som dostala septický šok. Zrejme kvôli tomu a následným zrastom v malej panve sa mi nepodarilo otehotnieť. S tým som sa už zmierila, avšak pred 4 rokmi som začala mať uvedené problémy. Najprv mi bolo povedané, že mi to spôsobuje cysta na vaječníku. Podstúpila som operáciu, kde mi vyoperovali cystu, jeden vajíčkovod a na druhom mi robili neostómiu. Problémy však pretrvávali, po roku a pol som dostala horúčky a veľké bolesti. Výsledkom bola ďalšia operácia - mala som ileus, zápal pobrušnice, hnisavú cystu a extrémne veľa zrastov - operácia trvala cca 5 hodìn. Zobrali mi jeden vaječník a zostávajúci vajíčkovod - už mám len maternicu a jeden vaječník. Avšak moje problémy sa tým neskončili, stále mám výtok, pálenie, špinenie mimo ms, bolesti podbruška a krížov. Žiadna lokálna ale ani celková liečba mi na to nepomáha, za posledné roky sok vybrala viac atb ako za celý život. Mala som ísť aj do kúpeľov, ale nakoľko stále mám ten výtok a pálenie, som tam nebola. V apríli mám ísť ešte na MRI malej panvy. Inak zápalové parametre z krvi, Ca 125, krvný obraz - mám všetko v norme. Momentálne nepracujem - keď som sa aj o to snažila, bolo to veľmi vyčerpávajúce, pretože mi vadí chlad a aj ťažšia fyzická námaha. Vždy sa mi potom zhoršia bolesti. Mojou otázkou je či si myslíte, že na základe mojich ťažkostí by mi mohla byť uznaná aspoň čiastočná invalidita?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin pálenia a štípania môže byť viacero. Ak Vám ešte neboli realizované stery na chlamýdie, mykoplazmy, ureaplazmy a trichomonas vaginalis, doplnil by som ešte to. Môže sa u Vás jednať aj o tzv. bakteriálnu vaginózu, kedy je vplyvom opakovaných a častých užívaní antibiotík porušená pošvová mikroflóra. Skúsiť si môžete realizovať kúru vaginálnymi probiotikami, ktoré môžete užívať aj dlhodobejšie. Čo sa týka prípadného tehotenstva, pomôcť by Vám mohli v centre asistovanej reprodukcie. Čo sa týka prípadnej invalidity, nepoznám všetky okolnosti, ani priebehy operačných výkonov a neprináleží mi vyjadrovať sa k tomu.

  • Ct nalez

    , Autor: Sisi2212

    Pan doktor este doplnim otazku, ano he4 mam brane, aj roma index to je v poriadku, tym padom by ten ca125 hodnota 38 nemalo byt nieco vazne? A co hovorite na ten nalez na maternici? Uterus normálneho tvaru, výraznejšie heterogénne sýtenie fundu a tela s hypodenzitam, to moze znamenat aj nieco vazne taketo heterogenne loziska? Podla popisu alebo bezny nalez? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, norma Ca 125 u zdravých žien je do 35 kIU/l. Hodnota 38 kIU/l je iba mierne zvýšená. Ak sú spomínané onkomarkery v norme, podľa mňa sa nemusíte obávať. Onkomarker Ca 125 je často zvýšený v prípadoch endometriózy. K spomínaným heterogénnym ložiskám s hypodenziami sa Vám takto neviem vyjadriť. Môže sa jednať o adenomyózu, ale aj o kalcifikáty v stene maternice. Nevidel som USG gynekologický nález a nepoznám ani ďalšie informácie, či ešte menštruujete, aký je Váš vek, … Neviem sa Vám takto viac objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • cysta

    , Autor: Nika11594

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Mám nájdenú na jednom vaječníku cistu vo veľkosti 28 krát 26 mm. Mávam dosť veľké bolesti aj vzhľadom na to že tá cista je veľmi malá. Bolesti ako bodavá bolesť aj na dotyk, citlivosť na strane vaječníka pri zatlačení. Pred ovuláciou sú tie bolesti výraznejšie. Pociťujem aj tlak v bruchu , konecniku a taktiež bolesť v krížoch.Absolvovala som aj na sono brucha, tiež vyšetrenie pri chirurgovi , znova kontrolné sono +vyšetrenie konečníka.Všetko bolo v poriadku až na tú cystu ku ktorej mi povedal že tie bolesti môžu byť aj z toho.V stredu mám ísť na ultrazvukové vyšetrenie. Ďakujem za odpoveď :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, o cyste sa dá hovoriť pri útvare väčšom ako 3 cm. Aj keď nepoznám všetky bližšie okolnosti, výsledky vyšetrení a ďalšie potrebné informácie, nemyslím si, že bolesti sú spôsobené cystickým útvarom. Príčin bolestí a ťažkostí môže byť viacero. Môže sa jednať aj o endometriózu. Je vhodné doplniť aj vyšetrenie krvi na onkomarker CA 125. V prípade pretrvávania ťažkostí je vhodné zvážiť diagnostickú laparoskopiu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.