Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ct nalez

    , Autor: Sisi2212

    Pan doktor este doplnim otazku, ano he4 mam brane, aj roma index to je v poriadku, tym padom by ten ca125 hodnota 38 nemalo byt nieco vazne? A co hovorite na ten nalez na maternici? Uterus normálneho tvaru, výraznejšie heterogénne sýtenie fundu a tela s hypodenzitam, to moze znamenat aj nieco vazne taketo heterogenne loziska? Podla popisu alebo bezny nalez? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, norma Ca 125 u zdravých žien je do 35 kIU/l. Hodnota 38 kIU/l je iba mierne zvýšená. Ak sú spomínané onkomarkery v norme, podľa mňa sa nemusíte obávať. Onkomarker Ca 125 je často zvýšený v prípadoch endometriózy. K spomínaným heterogénnym ložiskám s hypodenziami sa Vám takto neviem vyjadriť. Môže sa jednať o adenomyózu, ale aj o kalcifikáty v stene maternice. Nevidel som USG gynekologický nález a nepoznám ani ďalšie informácie, či ešte menštruujete, aký je Váš vek, … Neviem sa Vám takto viac objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

Podobné otázky

  • Ct nalez na maternici

    , Autor: Sisi2212

    Dobry den pan doktor, bola som na CT kvôli zvýšenému ca125, konkrétne na 38. Popis na CT ukázal toto: Uterus normálneho tvaru, výraznejšie heterogénne sýtenie fundu a tela s hypodenzitami, pravé ovárium nediferencujem, ľavé ovárium prominentné s folikul. cystami a cystické ložisko charakteru žltého telieska.

    Treba to nejako riešiť? Mala som 5 rokov dozadu ca krcka maternice, figo 1a1, riesene chirurgicky, moze takyto nalez znamenat nieco onkologicke? Z takehoto popisu?

    Ďakujem za vysvetlenie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe popisu CT to vyzerá na žlté teliesko, ktoré je normálnym nálezom na vaječníkoch. Neviem sa Vám však iba na základe toho bližšie objektívne vyjadriť. Vhodné je doplniť gynekologické vaginálne USG vyšetrenie, prípadne doplniť aj onkomarkery HE4 a ROMA index. Predpokladám však, že ste pravidelne sledovaná na onkológii, ako aj Vašim obvodným gynekológom a lekári, ktorí Vás vyšetrujú, poznajú všetky výsledky vyšetrení, nálezy, ako aj okolnosti, preto sa Vám vedia lepšie a bližšie objektívne vyjadriť.

  • Bolesť v pravom podbrušku

    , Autor: Žužu32

    Dobrý deň, dlhodobo ma trápi bolesť v pravom podbrušku a v slabinách, podľa dr. je všetko v poriadku.. Podľa CT (kt.
    bolo doplnené neurológom ) mám zväčšený pravý vaječník + vynechal mi cyklus (doteraz pravidelný ale vždy spojený s krvácaním uprostred cyklu)
    Môžu mať bolesti v boku priamy súvis zo zväčšením vaječníka? Alebo je to vplyvom polypcystyckých ovarií?
    Žiadne ďalšie vyšetrenia doplnené nemám, zatial, info na googli radšej nehľadám, radšej sa informujem takto, keďže k mojej dr sa dostanem až o dva týždne.
    Vďaka za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu sa Vám takto neviem objektívne vyjadriť. Samozrejme, bolesti v pravom podbrušku môžu súvisieť s prípadnou patológiou na pravom vaječníku. Ak je vedľajším nálezom CT nález na vaječníku, je potrebné realizovať aj vaginálne palpačné vyšetrenie, ako aj gynekologické USG vyšetrenie, prípadne realizovať vyšetrenie krvi na vybrané onkomarkery. Na základe výsledkov sa následne určí ďalší postup.