Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,299 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • HPV

    , Autor:

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať. S priateľom som bola viac ako pol roka a zistili mi HPV, vytvorili sa mi kondylómy. Mám nasadenú liečbu. No chcela by som sa spýtať či túto infekciu budem mat v tele aj po vylieceni. Ak budem mať v budúcnosti iného partnera je možné to naň nejako preniesť, či môžem normálne fungovať. Nikdy predtým som sa s týmto nestretla ani o tom nepočula.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, aj po prekonaní infekcie je možné partnera v budúcnosti nakaziť. Existuje niekoľko stoviek HPV vírusov. U muža, ktorý je infikovaný, sa však nemusia objaviť žiadne príznaky, väčšinou je iba prenášač. S partnerom po preliečení môžete normálne fungovať. Odporúčam Vám očkovanie proti HPV.

Podobné otázky

  • Očkovanie krčku maternice

    , Autor:

    Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať, ohľadom očkovania proti krčku maternice. Sex som už mala a dopočula som sa, že to je možné len ak je žena panna. Takže nie je možné, keby som sa dala teraz zaočkovať aby to vyšlo? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, očkovanie proti HPV je možné kedykoľvek a prakticky v ktoromkoľvek veku. Je pravda, že očkovanie je najvhodnejšie v období, keď ešte dievča/žena nežije pohlavným životom, ale očkovať sa môžete dať aj teraz. Určite očkovanie odporúčam.

  • ASCUS

    , Autor:

    Dobrý deň, uz dvakrát mi vyšla cytológia ASCUS, HPV je negatívne. Bola som na kolposkopii kde my zistli LGL dysplaziu cerv. uteri. kontrolna cyto o 6 mesiacov. Je možné aby sa tento nález sám upravil? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ASCUS predstavuje atypické skvamózne bunky neznámeho pôvodu. Diagnóza ASCUS znamená, že abnormality, ktoré sa pozorovali v bunkách krčka maternice sú mierne a ich pôvod nie je známy. Nález ASC-US znamená, že výsledok steru je úplne ľahko abnormálny a riziko prítomnosti závažných prenádorových zmien je veľmi malé. Každopádne sa musí urobiť kontrola - najčastejšie kontrolný cytologický ster, najčastejšie za 3-6 mesiacov. Vhodné zvažovať podrobnejšie vyšetrenie krčka maternice LBC, HPV testovanie, biopsia. Spontánne upravenie tiež pripadá do úvahy.

  • Deflagyn - užívanie

    , Autor:

    Dobrý deň, v októbri 2020 mi v rámci preventívnej prehliadky boli odobraté stery z krčka maternice, ktoré neboli v poriadku (low grade - skvamózna intraepitelová lézia), preto som začala používať deflagyn. Po 3 baleniach mi lekár spravil kolposkopické vyšetrenie, ktoré bolo v poriadku avšak kontrolné stery boli opäť s rovnakým výsledkom (low grade). Následne mi spravil biopsiu. Po výsledkoch z biopsie, mi lekár odporučil znovu používať 1 - 3 balenia deflagyu a kontrolu o 4 mesiace, nakoľko výsledky sú "na sledovanie". Chcem sa spýtať či je v poriadku užívať deflagyn dlhodobejšie, naviac ak výsledky po jeho užívaní boli rovnaké, prípadne či existujú aj iné efektívnejšie spôsoby liečby, nakoľko túto situáciu nechcem podceniť, ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, môžete spomínaný preparát užívať aj dlhodobejšie. Ak sú prítomné len minimálne zmeny, teda LSIL, je potrebné pravidelné sledovanie, najčastejšie po 6 mesiacoch. Vhodné je aj očkovanie proti HPV. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Hpv?

    , Autor:

    Dobry den mam otazku, tento tyzden som si vsimla ze pri sexe a pri moceni mam palivu bolest a potom som si vsimla pri vchode do posvy male vyrastky asi 2 ktore su bolestive ked som pozrela google podobaju sa na HPV, mam problemy s inunitou pred tyzdnom som dojedla isoprinosine od imunologa, pravidelne chodim na gynokologicke prehliadky a nikdy ziadny problem som nemala mam staleho partnera. Naposledy som bola v auguste vsetko v poriadku. Moj partner mal kedysi laserove osetrenie penisu takze hpv by nemal mat alebo je mozne ze to recidivuje? . Neviem kazdopadne dakujem za odpoved. Mne robili vytery a nikdy hpv nezistili a ani som nemala problemy. Mala som pred mesiacom operaciu klbu a robili mi testy na vsetky pohlavne choroby hepatitidu vsetko negativne aj krve testy v poriadku.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak sa jedná o kondylómy, pôvodcom je HPV vírus. Recidíva je pomerne častá. Aj napriek chirurgickému ošetreniu môže dôjsť k nakazeniu sa pri pohlavnom styku. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Ster na hpv

    , Autor:

    Dobry den. Dokaze sa zistit pritomnost hpv virusu sposobujuceho kondylomy pri klasickom stere z krcka maternice na preventivnej prehliadke? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, na dôkaz HPV spôsobujúceho kondylómy (hlavne typ 6 a 11) sa musí realizovať vyšetrenie na HPV typizáciu. Všeobecné vyšetrenie vie iba potvrdiť alebo vyvrátiť prítomnosť HPV.