Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Kyretáž

    , Autor: Prelka12

    Pán doktor, je nutná kyretáž kvôli vysokej sliznici v maternici? Pred menštruáciou nameraná 20 mm a to 25. deň cyklu. Menštruácia po takto na meranej sliznici následne 3 dni normálne krvácanie, dva dni slabé špinenie. Nedá sa to riešiť liekmi? Mám autistického syna. Nemôžem si dovoliť pri ňom po zákroku oddychovať, je to starostlivosť 24 hodín denne. Pred pôrodom som mala znížený progesterón. Dlhodobo som užívala duphaston. Terajší gynekológ moju hormonálnu nerovnováhu nerieši. Trpím pco, cyklus je 31-34 dňový. Užívam indonal aj inofolic a to mi pomáha v predchádzaní cýst. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, dôležité sú aj okolnosti ako aj vek, kontrolné USG po menštruácii, ... Na základe jednej hodnoty výšky sliznice, a ešte pred menštruáciou, je tažké sa takto objektívne vyjadriť. Ak by však výška sliznice pretrvávala, je vhodné ju zhistologizovať kyretážou s hysteroskopiou. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Menstruacia po konizacii

    , Autor: Katuuska22

    Dobrý deň,
    Pred tyzdnom som absolvovala zákrok - konizaciu. Po prepustení som nekrvacala, dokonca ani nešpinila. Dnes, 7 deň po zákroku, som začala krvácať. Dátum dalsej menstruacie bol predpokladaný až za 10 dni. Je mozne že menstruacia prišla o 10 dni skôr?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, možností je viacero. Záleží tiež od toho, akou formou Vám bola konizácia realizovaná a či Vám bola okrem konizácie realizovaná aj kyretáž. Je tiež možné, že sa menštruácia dostavila aj skôr. Takto sa V8m neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Polyp

    , Autor: Gabika07

    Dobrý deň,včera som bola u svojho gyn.koli silnemu krvacaniu,nasiel mi polyp...ihned ma poslal do nemocnice,ze stratim vela krvi...v nemocnici nasli polym 2x2cm...poslali ma vecer domov,ze si mam spravit predoperacne vysetrenia a v priehehu tyzdna prist na zakrok...nic mi nedali na to krvacanue,vraj pri polype je dobre,ze tak krvacam,dnes rano som dostaka teplotu 37.7...je to podla Vas normalne?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, teplota nemusí súvisieť s prítomnosťou polypu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Lieky na zastavenie krvácania Vám nepomôžu, ak je príčinou polyp v maternici, ktorý je potrebné odstrániť a urobiť kyretáž. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov. V prípade silného krvácania, či bolestí navštívte zdravotnícke zariadenie, kde má byť výkon realizovaný a kde o Vás už majú informácie a nálezy.

  • Kyretaz

    , Autor: Bukinka

    Dobrý deň, 2 týždne som krvácala, urobili mi kyretaz,po nej slabo,no 4,5,6, deň krvacam dosť silno a bolesti ako pri menštruácii, histologiu mám v poriadku,až na dg.endometriaza bez atopii,mám zhrubnutú st.maternice.Da sa to vyliečiť,alebo má stále budú posielať na kyretaz?Je normálne krvácať po správne vykonanej kyretazi? A prečo poisťovňa neprepláca jedine železo, ktoré mi pomáha(Sideral folic)?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, k intenzite krvácania, ani k okolnostiam zákroku sa Vám takto neviem vyjadriť. Ak sa Vám to však nezdá, navštívte Vášho obvodného gynekológa. Opakované kyretáže, ako ani dlhodobé užívanie železa nemajú zmysel. Vyskúšať by sa mohla realizovať termoablácia endometria (spálenie sliznice dutiny maternice). Preplácanie, či doplácanie za preparáty nie je otázka na mňa. Keďže nepoznám žiadne konkrétne nálezy, výsledky vyšetrení, USG, všetky informácie ani okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne odošle do zdravotníckeho zariadenia za účelom určenia ďalšieho postupu.

  • Pred operáciou

    , Autor: Žaneta123

    Ne oboznámili má zničim ako keby sa niečo vyskytlo len neviem ako som terás natom že či má budú môcť operovať keď mám menštruáciu či nie keď v stredu má byť vykonana kyretaz

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, najvhodnejšie je sa v prípade nejasností informovať priamo v danom zdravotníckom zariadení, kde má byť zákrok realizovaný. Záleží tiež od toho, s akých dôvodov má byť zákrok realizovaný.

  • Pred operáciou

    , Autor: Žaneta123

    Dobrý večer za tri dni mam ísť na operáciu kyretažu neviem či má zoberú na operáciu keď moja menštruácia trvá 5 dní na túto operáciu som čakala dnes je nedeľa a v stredu mám ísť už interné mám vybavené neviem či mám ísť ráno na ARO alebo volať primarovi

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, ani okolnosti plánovaného zákroku, neviem sa Vám takto bližšie vyjadriť. Predpokladám však, že Vám boli poskytnuté predoperačné pokyny a boli ste oboznámená s tým, že v prípade, že niečo nevychádza, prípadne sa niečo skomplikuje, máte informovať zdravotnícke zariadenie, kde má byť výkon realizovaný.