Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,382 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • PCOS

    , Autor:

    píšem Vám ohľadom zdravotných problémov. V januári 2020 som vysadila antikoncepciu Daylette. Menštruáciu som mávala každý druhý mesiac ale potom nastal zlom a poslednú menštruáciu som mala 24.6.2020. Dňa 5.10.2020 som bola na vyšetrení u gynekologičky s výsledkom: Predpísala mi Duphaston na vyvolanie menštruacie. Menštruácia mi prišla dňa 17.10.2020. Včera som bola na odber krvi pre vyšetrenie hormonálneho profilu. Posielam výsledok od doktorky:
    Výsledky laboratórnych testov zo dňa 19.10.2020 : S-TSH : 4.68 mIU/l [0.35-5.10] , S-Anti-Müllerian hormón : 18.56 ng/ml [0.576-8.13] , S- Anti Mullerian hormon v pmol : 132.52 pmol/l , S-Luteinizačný hormón : 14.97 IU/l [1.90-12.50] , S-FSH : 6.68 IU/l [2.5-10.2] , S-Estradiol : 268.3 pmol/l [70.0-517.0] , S-Testosterón : 2.16 nmol/l [0.4-2.1] dobrý deŇ . posielam výsledky , zvýšené hodnoti poukazuju pravdepodobne na syndrom poylcystických vaječníkov / endokrinná porucha - pri ktorej dochadza k zvýšenej produkcii užskeho hormonu testosteronu - preto aj akne... vhodne by bolo endokrinolog vyš , sono brucha ešte raz sono gynekologicke tesne po menzes ak sa nič iné nezistí a neplanujete tehotnosť , najjednoduchšie sa tlmi pomocou antikoncepcie a antiandrogennimi vlastnosťami / daylette napr - ako ste aj mali.../
    Po menštruáci som absolvovala sonograficke vyšetrenie, ked sa potvrdili cysty vo vaječníkoch. Je nevyhnutne uzivanie antikoncepcie - chcela by som sa jej vyhnut niesu ine metody ???? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, keďže sa jedná o hormonálnu poruchu, najvhodnejšia a najefektívnejšia je hormónová liečba. Rovnako odporúčam aj endokrinologické vyšetrenie.

Podobné otázky

  • Pcod

    , Autor:

    Dobry den. Chcela by som sa spytat na par otazok 3 juna som objednana do centra asistovanej reprodukcie na konzultaciu. Mam dost silne PCOS bez akejkolvek menatruacie. Uzivam len antikoncepaiu belara ale ani po nej menzes nemavam.nadmerne ochlpenie ,vysoky testosteron a cukrovku. Myslite si ze je mozne sa s takymi problemami dopracovat k tehotenstvu? ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, na túto otázku Vám budú vedieť zodpovedať v centre asistovanej reprodukcie na základe výsledkov odberov. Ja sa Vám takto bez poznania akýchkoľvek výsledkov vyšetrení, informácii, či okolností neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Môže ísť o tehotenstvo?

    , Autor:

    Dobrý večer,
    Chcela by som Vas poprosiť o radu. Trpím PCOS (menzes mam kazdé 2-3 mesiace). Na poslednej prehliadke u gynekologa mi zrovna dorastal folikul. S manzelom sme skúsili šťastie, ALE.... dnes mám 13-ty deň od ovulácie. Už vyše týždňa mám citlivé prsia a bradavky (pomaly sa ich nemožno dotknúť). Posledné 2-3 dni ma bolí podbruško (kŕče, tupá bolesť až idem do predklonu). Dnes (na 13-sty deň) som si robila tehotenský test, ktorý vyšiel negatívny. Neviem si dať rady čo sa môže diať. Okrem tých pŕs a bolestí nemám žiadny iný príznak.
    Viete mi skúsiť poradiť čo sa môže diať?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, môže sa jednať aj o PMS. Vylúčiť tehotenstvo sa však za daných okolností nedá. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pre zistenie príčiny ťažkostí, prípadne pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • PCO/PCOS???

    , Autor: lola555511

    Dobrý deň,
    Mam na Vas otazku, mne vraj doktor povedal ze mam pcos ale len podla sona vajecnikov a nizkej sliznici v maternici bolo mi to divne ale hormonalny profil nerobil nic, dal mi duphaston a teda ze malo by to byt ok a aj bolo kymnsom mala lieky a ako ich uz nemam som sa dostala do toho isteho stavu, slaba menstruacia a teraz 3ti mesiac bez liekov mi meska 25dni resp mozem povedat ze vynechala zase... viem od kamaratky ktora ma pcos - inz. Rezistencia, ake to proste je a ona je na injekciach, jej doktorka vravela ze dieta do 25 max ze potom uz asi nebude mozne dost ma s tym problem, zazila uz aj kyretaz... ano chapem kazdy to ma inak a ani takto sa to neda dobre posudit ale vzbudilo to vo mne dost strach co sa bude diat dalej... ide o to hlavne ze sa mi to cele vratilo aj po tom ako som mala Duphaston a liecba s nim nebolo nic prijemne, som doma uz dlhu dobu a nemozem jest ani nic s laktozou kedze priblizne sucastne s pcos mi bola zostena aj intolerancia a teda kopu veci nejem kazdy druhy den sa snazim sportovat hybat sa, davam si velky pozor na stravu a nedokazem schudnut aj ked mi to lekar kazal ale proste to nejde... mam len 21 rokov a okolie na mna hrozne tlaci ze niesom vychudnuta a toto zistenie je celkom zlozite na mna aj na psychiku... planujem ist na protilatky na covid a zvazujem ze ked uz budu brat krv tam (aspon na 1x ihla v ruke) tak si zaplatim aj hormonalny profil ked to lekar nespravil (alebo je moznost dohodnut sa s nim aby mi vypisal ziadanku tam kde si dam robit protilatky??) Pripadne ak nie tak ako samoplatca si mozem vybrat a zvazovala som urcite testosteron, LH, FSH, progesteron, (estradiol?) (este je nijaky iny dolezity? Napr. Prolaktin ale ten dako mi neprisiel az taky) pretoze zeny s PCO nemaju nijak ziadne priznaky iba nahodne sa na to prichadza a vacsinou to zmizne, ale pri PCOS su aj taketo zmeny ako nepravidelna/vynechana menstruacia, to ze nemozem schudnut, aj citim sa mi vlasy dost padaju aj ked nie je to este dake silne... a este otazka ako postupovat dalej ist za nim ked mi teraz 25 dni meska, co moze lekar spravit?, myslite ze zase by siahol po Duphastone alebo niecom inom bez laktozy ak take je? Chcela by som vediet Vas nazor na moju sitiaciu a co to moze byt ci by to naozaj mohlo byt PCOS alebo skorej PCO a ktore hormony by bolo najlepsie spravit ak uz teda budem, lebo urcite si budem davat robit vramci svojho zdravia a ze mi na nom zalezi... a nijaka mozna slaba vizia do buducna??
    Ano ano je toho vela a asi zlozite napisane ale dufam ze ma chapete a dufam ze ma chapete a ze dostanem odpoved aku cakam, Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, iba na základe USG vyšetrenia sa nedá hovoriť o PCO syndróme (PCOS), takže je možné, že PCOS vôbec nemáte. Pri zodpovedajúcom USG náleze sa môže uvažovať nad PCO. Hormonálny profil sa realizuje cestou obvodného gynekológa, ktorý ak má podozrenie, dá toto vyšetrenie urobiť. Záleží aj od toho, či máte nejaký gynekologický problém, alebo nie. Určite sa neporovnávajte s kamarátkami, každá žena má iné problémy, iné pridružené diagnózy, realizované rôzne ďalšie vyšetrenia a ak to nie je potrebné, liečba sa nenasadzuje. Odber na COVID-19 vôbec nemiešajte s inými odbermi. Nerobí sa to takto. Stres, zmena životného štýlu, zvýšená pohybová aktivita majú veľký vplyv na menštruačný cyklus. Dôležité je tiež vylúčiť tehotenstvo.

  • PCOS

    , Autor: lola555511

    Dobrý deň, pre PCOS mi bol predpisaný duphaston na 3 mesiace na zlepsenie stavu a po 3 mesiacoch sa lekar vyjadril ze mám počkať a pripadne sa vratime zase k duphastonu. Lenze po mesiaci co som ho uzivala som mala bolesti hlavy, brucha aj podbruska hlavne vajecnikov. Myslela som si ze je to hlavne z hormonov. No moje zistenie dopadlo tak ze sa mi potvrdila laktozova intolerancia a duphaston prave ma v sebe laktozu. Chcem sa opýtať ci existuje realne nijaka iná alternatíva na pcos, ktora by neobsahovala laktozu. Mojmu lekarovi som to zatial este neoznamila, preto sa pytam ci existuje aj ine alebo to proste budem musiet pretrpiet?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, sú aj iné preparáty a možnosti liečby, ako je liečba Duphastonom, záleží aj od okolností, či plánujete otehotnieť, či nie, aké máte ťažkosti, ... O intolerancii informujte Vášho obvodného gynekológa, ktorý najlepšie pozná všetky Vaše výsledky a určí ďalší postup.

  • PCOS

    , Autor: lola555511

    Dobrý deň, lekár mi po sono vyšetrení povedal že mám PCOS - (niečo za tým - asi na b - na čo si už nespomeniem). No pytal sa na ma to či jem veľa sladkého. Prišla som s tým, že za posledny cca rok mi 3x vynechala menštruácia, a bývala som hrozne nafuknutá počas menštruácie (skoro ako tehotná, tlačia ma vtedy všetky nohavice). Celé sono zhodnotil tak, že mám veľmi nízku sliznicu (1-2mm, pričom normalne v mojej faze cyklu by som mala mať 7-8mm) a každý vaječník mal aspoň 10 cyst. Na liečbu tohto povedal, že to bude duphaston na 3 mesiace a malo by to byť v poriadku, ak nie povedal že sa dalej bude pokračovať v užívaní. Chcem sa spýtať, či sa mi to môže vrátiť, či sa mám niečoho obávať (neplodnost...). Je to už vlastne na celý život dg. aj keby som zrovna nemala cysty?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, jednoznačne sa len pomocou USG stanoviť PCO syndróm nedá. PCO syndróm nesie so sebou problémy v zmysle poruchy cyklu, poruchy ovulácie a tým aj problému otehotnieť. Dajú sa zmierniť príznaky a upraviť stav, úpravou hladín hormónov. Potrebné sú pravidelné prehliadky, vyšetrenie hormónov a USG. Keďže som nevidel nález a nepoznám všetky výsledky vyšetrení, neviem sa Vám bližšie vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.