Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,374 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Antibiotikum

    , Autor:

    Dobr den,

    Som tehotna, dostala som dalacin na baktarie, a bol mi odporucany aj lactofeel gel. Citam letak, ale tak pisu ze pri ATB uzivat. Chcem sa opytat, ak doberem dalacin, mozem hned pouzit lactofeel na dalsich 7 dni? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, po doužívaní ATB pokračujte s aplikáciou LactoFeel.

Podobné otázky

  • Výtok

    , Autor:

    Dobrý deň pán doktor.
    Už neviem na koho sa obrátiť od pôrodu som 6 mesiacov pomaly a každý mesiac mám palenie od spodu a hustý žltý výtok ,sem tam hrudkovity , začervenanie zvonka ktoré začne v zahybe a prenesie sa ako keby aj dnuka a po stranach pri vstupe do pošvy mám ako keby biele bodky tak hrudky na sliznici picha to neskutočné keď sa mi toto objaví ,dobrala som všetko možné od spodu,gynazol,macmiror,clotrimazol a pod s priatelom užívame kondóm bezlatexovy pre istotu ...neholim sa už ,používam čistú vodu od spodu prádlo na 60 detský prášok ...a opakovane sa mi to stále vracia už som zúfalá nemáme s priatelom žiaden sexuálny život po pôrode lebo stále mám nejaké problémy (celé tehu som mykozy nemala až mesiac pred pôrodom raz ) doktor mi bral 2 krát stery čisté našiel sa len lactobacil dnuka prospešný ja už ozaj neviem za.kym ísť ...mala som zápal v krvi predpísané antibiotiká Biseptol pred vyše týždňom nakoľko som šla.aj bakterie v moči kde ale kultivácia nič neukázala neviem či ísť za urológom.osobitne ...a močením necítim problémy ...pálenie sa mi zase vrátilo a doktor mi znova poslal polygynax ...pýtam sa mám užiť 6 dni alebo radšej 12 dní polygynax a čo by bolo potrebné ešte vyšetriť ?pred necelým rokom som prekonala chlamýdie kde mi z krčka bývalá gynekologicka ich našla nakoľko som krvacala po styku ..opakovany ster bol čistý po liečbe a terajší doktor mi bral len klasický ster a povedal že to by mi chlamýdie ukázalo v pošve no nemá sa to brať z krčka ?rozmýšľam aj nad zmenou dok ale u nás je to bieda ...ďakujem pekne a pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, častým užívaním antibiotík a antimykotík (celkových aj lokálnych) dochádza k vzniku a prehlbovaniu bakteriálnej vaginózy. Čo sa týka klasického výteru, ten chlamýdie neukáže. Vhodné je realizovať si vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom a dlhodobejšie si aplikovať vaginálne probiotiká. Problém môže byť aj na strane imunity. Doriešil by som aj rozšírený ster na mykoplazmy a chlamýdie. Čo sa týka Polygynaxu, jedná sa tiež o lokálne antibiotikum, ktoré môže ešte viac prehĺbiť vaginózu. Liečba má byť 12 dňová. Ak však opakovane užívate Polygynax a ťažkosti pretrvávajú, je otázne, či Vám daný preparát pomôže. Takto sa Vám bližšie viac vyjadriť neviem.

  • Bakteriálna vaginóza

    , Autor:

    Dobry den, bola som pred tyzdnom na preventivke a gyn. sa nieco nezdalo, tak mi urobil ster a zistil, ze mam bakterialnu vaginozu. Dostala som Entizol 500 mg. Sucasne beriem uz nejaku dobu antikoncepciu Yadine a menstruujem kazde 2 a 3 mesiace (odkonzultovane s gyn.) Chcela by som sa opytat, ci pred tym ako mi zistil gyn. bakteriu a mala som sex naplno, mohla bakteria nejak ovplyvnit ochranu a ucinok antikoncepcie? Co sa tyka ATB Entizol, su to vaginalne tablety, tak ze ci ovplyvnuju ucinok antikoncepcie? A moja posledna otazka, ci mozem sucasne brat ATB a Gynimun na obnovu vag.mikroflory alebo mam pockat az kym doberiem lieky? Dakujem pekne :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nie, bakteriálna vaginóza, ani užívané antibiotikum nemajú vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie, ktorú užívate. Užívanie vaginálnych probiotík vrelo odporúčam, ale až po doužívaní antibiotickej liečby.

  • Palenie

    , Autor: Ria

    Dobrý deň. Chcela by som poradiť. Po pohl.styku som začala pociťovať slabé pálenie a mierne zacervenanie. Trva to už druhý deň. Pred mesiacom som dobrala atb. Tiež som pociťovala pálenie pri braní atb. Gyn.mi dal jednorazovú tabletu( názov už neviem) a predpísal fungicidin. Neviem čo to je. Môže to byť nejaká infekcia zase alebo čo? Svrbenie ani výtok nepozorujem. Mam skusit brat candibene z lekarne? Kúpila som si ho totiz pre istotu. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, závisí od lokalizácie miesta pálenia po pohlavnom styku, môže to byť spôsobené infekciou ale aj drobnými trhlinkami vzniknutými pri pohlavnom styku, ale dôvodov môže byť samozrejme viac. Závisí od toho, za akým účelom ste antibiotiká užívali. Vaginitída býva sprevádzaná pálením. Fungicidín je voľnopredajné antimykotické antibiotikum, ktoré sa používa na liečbu kvasinkových infekcií, mykóz. Skúsil by som užívanie probiotík, hlavne tých vaginálnch. Sama si nenasadzujte žiadne liečivá, poradte sa so svojím obvodným gynekológom, ktorý Vás a Váš stav pozná najlepšie.

  • Opakovane nalezy

    , Autor: NATALIA

    Dobry den pan doktor.Prosim Vas velmi pekne o Vas nazor.Momentalne beriem uz 4.antb.,ale vsetko bez zmeny.(macmiror,augumentin,sumamed,teraz zinat).Okrem toho dalsie na vkladanie a neustale mam nalez z pochvy enterococc,echerichia,obcas kvasinky a teraz uz aj klebsiela.V minulosti som mala viac krat ureaplazmu,ale ta je teraz negativna.Obcas mavam skutocne vytok a palenie a svrbenie, ale na to mi vzdy zabrali lokalne antb.Problem ale je,ze mi v kontrolnej kultivacii vzdy nieco vychadza.Momentalne ale beriem 3 balenia zinnat,a teraz sa mi vratil vytok a palenie.Mam pocit,ze uz je to z tych antibiotik.Robila som si aj slinny test na candidu a vyzera to,ze sa mi tymto rozvinula.Okrem tohoto vsetkeho mam echerichiu a enterococca aj v moci.Brala som urovaxom,ale bez zmeny. Najviac ma trapi,ze mi kvoli nalezom odkladaju ket transfer,ivf som mala neuspesny(mam 39r.).Ja si ale myslim,ze keby mi robili kultivaciu kedykolvek pred tym,nasli by tam ravnako tieto bakterie.Neviem uz ako z bludneho kruhu von.Moj gynekolog rozprava stale iba o dalsich a dalsich antibiotikach, ale z toho som iba rozcarovana,pretoze viem,ze mi uz nepomahaju.Takisto gynekolog na reprodukcnej klinike je zo mna zufaly.Chce ma poslat na imunologiu,alebo infekcne. Ja sama som uz prestala jest aj cukor,beriem aj probiotika.Pan doktor prosim Vas,poradte mi,ako by ste postupovali vy.Dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pri opakovanej liečbe antibiotikami by som skúsil kombináciu probiotík, aj vaginálne. Pôvod zanesenia baktérií a opakované vaginálne infekcie môžu súvisieť s baktériami v moči. Najskôr by som preliečil uroinfekciu, vyjadiť by sa k tomu mal aj urológ. Skúsil by som aj doplnkovú liečbu Wobenzymom. Imunologické vyšetrenie by tiež nebolo na škodu. Pri užívaní antibiotík sa ničí aj prirodzená flóra v pošve, takže výskyt mykózy je charakteristický pri častom užívaní antibiotík. Z výsledkov kultivácie z pošvy by malo byť zrejmé, na ktoré antibiotikum je baktéria citlivá a dľa toho voliť výber antibiotík.

  • Azatril objasnenie problému

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať bola som u ženského lekára a predpísal mi tabletky Azatril aj pre partnera kazdych 12 hodín jednu tabletku, prosim vas neviete mi poradit naco a o aku bakteriu ide ? ci je prenasatelom partner alebo sa to dá preniest aj ináč ? Pretože som nerozumela doktorovi a chcela by som vediet o tom viac. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    toto antibiotikum obsauje azitromycín, krt. sa používa na liečbu gonokov a chlamýdií a pod.Jedná sa o pohlavne prenosné ochorenia, kt. sa prenášajú pohl.stykom, krvou, a pod.!
    Neviem o aké konkrétn agens sa jedná vo vašom prípade, čiže akú infekciu váš lekár lieči, treba sa spýtať v, keď ste na ambulancii, ja to takto na diaľku naozaj nemôžem vedieť, lebo možností je viac.
    Nabudúce sa spýtajte a keď vám niečo nie je jasné, nechajte si to vysvetliť.
    Prečítajte si tiež príbalový leták liečiva, ak tam sú niektoré info.
    S pozdravom