Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • cmv

    , Autor: Kacenka9

    Dobrý deň,
    všeobecný lekár mi zistil pozitívny cmv a odporúčal mi momentálne neotehotnieť. Keďže sa chceme pokúšať o bábätko, koľko by sme mali počkať kým bude výsledok negatívny, resp. máme čakať aj nejakú dobu po negatívnom výsledku, aby som neovplyvnila plod? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predpokladám, že Vám bol navrhnutý aj kontrolný odber. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie a okolnosti, neviem sa bližšie vyjadriť. Je dôležité rozlíšiť, či sa jedná o pozitívne protilátky proti CMV, ktoré poukazujú na prekonanú infekciu, alebo sa jedná o aktívnu infekciu. Ak sa jedná (podľa Vášho opisu) o prebiehajúcu CMV infekciu, odporúča sa odložiť otehotnenie kým hodnoty IgM nepoklesnú k nemerateľnej úrovni a CMV IgG index avidity nedosiahne prijateľné percento. Takéto výsledky by znamenali, že primárna infekcia odoznela a že riziko prenosu CMV infekcie na plod je minimálne. Tento proces môže trvať cca 6-12 mesiacov.

Podobné otázky

  • Cmv virus

    , Autor: Katka 1811

    Dakujem pekne za Vasu skoru odpoved ohladne cmv virusu... Este otazka ak tie iste hodnoty z 1.trimestra pretrvávajú v 3.trinestri tak je to v poriadku ano?? Stale je to prekonane pred tehotenstvom a nemusim mat obavy?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hodnoty IgG CMV už budete mať stále pozitívne. Áno, nič sa nemení.

  • Cmv virus

    , Autor: Katka 1811

    Dobry den zaujimali by ma vysledky tíchto hodnot ci to bolo prekonane pred tehotenstvom.

    S_anti-CMV igM negat.
    S_anti-CMV IgG >250,0 + <6,0 kAU/l
    S_index avidity CMV - IgG 0,773 vysoka
    Je to v poriadku? Je to prekonane pred tehotenstvom a nema to ziaden vplyv na vyvoj dietata? Identicke vysledky mam aj v 3.trimestri

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, presne tak, IgG znamená prekonanú infekciu CMV, IgM akútnu prebiehajúcu. Vysoká avidita protilátok IgG voči CMV je dobrý indikátor prekonanej infekcie, reinfekcie alebo reaktivácie v minulosti, o ktorej ste ani nemuseli vedieť. S veľkou pravdepodobnosťou je dieťa chránené protilátkami.

  • cytomegalovirus, herpes virus, rubeola

    , Autor: adriana321

    Dobry den,
    po 2 potratoch mi boli zistene hranicne IgM hodnoty na HSV a na rubeolu a slaba pozitivita na CMV, pricom protilatky IgG na vsetky tieto 3 infekcie boli niekolkonasobne pozitivne oproti hranici. Mate skusenosti s tym, ze taketo nalezy sa liecia ? Lebo momentalne si myslim,ze takyto nalez (vysoke IgG protilatky a hranicna pozitivita IgM latok) nie je dovodom nepokusat sa znova o dieta. Alebo by ste pri takomto naleze este cakali, ci sa vysledky nezlepsia ? Mam za sebou uz 4 menstruacie od potratu v druhom trimestri a po 6. menstruacii by sme sa chceli snazit znova o dieta. ťMyslite si ze je to chyba ?
    dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň ,
    IgG protilátky poukazujú na prekonanú infekciu v minulosti. Ig M protilátky ak sú hraničné odporučila by som opakovaný odber.