Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • chlamydie

    , Autor: lulumo

    Ďakujem za odpoveď, mala som na mysli skor otázku, či už nieje neskoro na liečbu, keďže neviem kedy som to prekonala. Može sa stať že už mam nejaké zmeny na pohlavných orgánoch a pripadne ako by sa to dalo zistit co najskor? Menštruáciu mávam pravidelnú, občas ma podbuško pobolieva ale nikdy to nieje nič strašné a netrva to dlho, preto som to ani nikdy neriešila, myslela som ze to je spojené s cyklom a až teraz mi došlo, že to može byť od chlamydii.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, niekedy môžu infekcie prebiehať bez ťažkostí. Je vždy lepšie preliečenie neskôr, ako nikdy. Nemusíte mať obavy.

Podobné otázky

  • Suchost pošvy???

    , Autor: Ejvn

    Dobrý deň, potrebovala by som poradiť… 4/23 zavedená mirena, 12/23 svrbenie pálenie výtok, - samoliecba canesten Čapík+masť, neskor 3 tablety clotrimazol, kedze nic nepomohlo volala som svojmu gynekológovi ale neprepojili ma takze len sestricka mi naordinovala výplachy a fungicídín, o dva dni na to som skončila u gynekológa, ten mi bez vyteru nasadil polygynax… po nom som na 3-tí deň skončila na pohotovosti už v takom stave ze som nemohla ani chodit… tam nasadené antimykotika 3 tablety kazde 3 dni a masť macmirror a vyplachy rosalginom… po liečbe ktora zabrala ťažkosti boli uz len minimálne bola kontrola u gynekológa: vyter a do výsledku nasadené probiotiká kupene u neho natural factors multi acidofilus zo spodu 5 dni, vysledok vyteru masívne escherichia coli… nasadene antibiotika ciphin na 5 dni… polovica januara 24, kontrolný vyter v poriadku aj prehliadka u gynekológa, ale znova som pociťovala pálenie, svrbenie a diskomfort len z vonku nie vo vnutri… vraj to moze byt suchostou posvy, ale viac to nerozoberal… dr tvrdí ze mam užívať len dlhodobo probiotiká, 2 x do tyzdna zo spodu, ale tie užívam uz vyše dvoch mesiacov a ziadna zmena… sex som nemala uz 2 mesiace… momentálne mam az mierne opuchnuté a cervene pysky a zvonku obcas akoby az popálenú kozu ked sa jej dotknem alebo ani neviem ako to opísať… obcas pol dna je to v poriadku nic závratne ale vecer sa vzdy po celom dni až doškrabem a som tam kde nechcem… stale dookola to iste… kupila som si vagisan hydrokrem, ktorý natieram z vonku 3-ti den, ale mam pocit ze je to horsie, opuchnuté a začervenané a viac to svrbí ci až Páli… doteraz to až take zlé nebolo…
    1. Viete mi prosim vas nieco odporučiť???
    2. Sú tie probiotiká spoľahlivé a postačujúce?
    3. Moze to byť mirenou?

    Dakujem za odpoveďou…

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa Vám po aplikácii Vaginálnu zhoršil stav, ukončite aplikáciu. Príčin Vašich ťažkostí však môže byť viacero. Podľa opisu ste v poslednej dobe užívali viacero antibiotík, či už celkových alebo lokálnych. Môže sa u Vás jednať aj o bakteriálnu vaginózu z poruchy vaginálnej mikroflóry. Časté vaginálne výplachy tiež nie sú ideálne. Najvhodnejšie je si pred začiatkom vaginálmej liečby jednorázovo realizovať vaginálny výplach a následne si realizovať aspoň 14 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami, ktorých je v lekárňach veľké množstvo. Vyskúšať môžete Gynimun Rapid, aplikovať si denne, najlepšie večer pred spaním. Nemyslím si, že Mirena má s tým niečo spoločné. Z vonku si skúste natierať Canesten krém. Pri pretrvávaní ťažkostí bude vhodné doplniť ďalšie stery na Chlamýdie, Ureaplazmy a Mykoplazmy. Nevidel som však nález, ani nepoznám všetky okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Mykoplazma

    , Autor: Daniela S

    Dobrý deň, partnerovi zistili mykoplazmy.Ja mam opakovane problémy s tým že mám krv v moči,môže to byť spôsobené tým?Musím sa preliečiť aj ja ak má partner zistené mykoplazmy?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri liečbe mykoplaziem musia byť preliečení obaja partneri, teda aj vy. Inak si budete infekciu medzi sebou prenášať. Váš obvodný gynekológ Vám môže realizovať výter z krčka maternice na STD, teda na chlamýdie, mykoplazmy a ureaplazmy.

  • Opakované infekcie, zápaly

    , Autor: Lena123

    Dobrý deň pán doktor,
    mohla som dostať z Enterococcus faecalis zápal močových ciest?
    Mám opakované zápaly, mykóza,vagintitida.
    Mám zápal tenkého čreva,gastritida.Probiotiká užívam,imunita je oslabená,môže to mať na tie zápaly vplyv? Odporúčate mi brat Wobenzym? Stále mam vaginalne svrbenie, pálenie. Gynekológ ma vždy prelieči,no vždy sa to opäť vráti. Poslal ma ku kožnej. Na alergologií som bola, dali mi broncho vaxom na imunitu,vobec nezbral.
    Momentálne užívam gynoflor probiotiká, keďže som dobrala CIPROFLOXACIN. No stále je to vo vagíne biele,bez zápachu, svrbí to aj pri chôdzi.
    Čo mi odporúčate pán doktor na tie zápaly,už asi 3 rok sa ich nemôžem zbaviť. Hygienu dodržiavam, antikoncepciu neužívam. Myslela som si vždy,že to mám zo sexu,ale som bez už pol roka a vždy sa niečo objaví. Či som bez pohlavného styku alebo nie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa u Vás jednať aj o tzv. bakteriálnu vaginózu. Skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom, skúsiť si môžete aplikovať Canesten krém zvonku a Canesten tabletky do pošvy a následne dolhodobejšie vaginálne probiotiká. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí bude vhodné realizovať rozšírené mikrobiologické vyšetrenie na chlamýdie, mykoplazmy, ureapalzmy. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Roky trvajúci výtok

    , Autor: Anetos

    Dobrý deň. Mám 33 rokov a od dospievania trpím nadmerným výtokom. Bez pálenia, svrbenia, či iných problémov. Samozrejme, vyskytujú sa sem-tam aj zápaly, ale to je v poriadku. Môj gynekológ mi za tie roky predpísal už snáď všetky možné antibiotiká, pol roka som užívala aj vaginálne probiotiká, no jediná zmena ktorá sa udiala je, že je toho výtoku o niečo menej. Kultivácie, cytológie a všetky možné odbery mám vždy v poriadku. V minulosti som bola liečená na chlamýdie, no výtok začal omnoho skôr. Som nútená deň aj noc používať intímky a je to dosť nepohodlnné a "obmedzujúce". Rada by som sa opýtala, či ste sa s niečim podobným už stretli, alebo mi viete poradiť, ako sa toho výtoku natrvalo zbaviť. Ďakujem a prajem príjemný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin nadmerného výtoku môže byť viacero. Treba však povedať, že nie každý výtok je patologický. Aj laktobacily, teda “dobré baktérie”, sa vedia v pošve premnožiť a následne sa to prejaví mliečnym kyslastým výtokom. Skúsiť si môžete realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom. Ak sú všetky výsledky vyšetrení (štandardná kultivácia, rozšírené kultivačné vyšetrenie, vyšetrenie na ureaplazmy, mykoplazmy, chlamýdie a trichomonas vaginalis, vaginálny nález, nález na krčku maternice negatívne, ako aj výsledky onkocytológie boli v poriadku, dá sa uvažovať aj o vaginálnej aplikácii lasera. Takto je však veľmi ťažké sa bližšie objektívne vyjadriť.

  • Nepohodlie

    , Autor: katarina511

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Už viac krát som mala zápal močových ciest, doktorka mi však pre nepohodlie tam dole kázala uzivat aj kanesten. Opäť sa mi to vrátilo. Nechodím močiť často ale ten pocit na močenie mám stále. Pri močení má to nepáli ani nereze ale keď sedím tak mám taký pocit pálenia a neviem si s tým dať rady, gynekologicka stále hovorí že je to urologicke ale urologicka že gynekologické. Neviete Mi povedať o čo by sa mohlo jednať? Väčšinou sa mi vždy vracia pocit plného mechúra dva dni po každom styku. Nemôže to súvisieť aj s tým? Alebo s tesným oblečením? Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nevylučujem, že sa u Vás môže jednať aj o bakteriálnu vaginózu, takto je však ťažké sa bližšie objektívne vyjadriť. Skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne aspoň 10 - 12 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami, ktoré je najlepšie do pošvy aplikovať večer pred spaním. Pri pretrvávaní ťažkostí bude potrebné realizovať výtery na chlamýdie, mykoplazmy a ureaplazmy, či ťažkosti nespôsobuje niečo z nich.