Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
13,760 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Operácia

    , Autor: Henrieta26

    Dobrý deň, mám plánovanú operáciu TLH na 7.10.2020 a dnes mi moja gynekologička na základe výsledkov z výteru predpísala Fluomizin
    Ja nepociťujem žiadne ťažkosti, ale ona chce, aby to preliečila a prišla na opakované testovanie. Teraz neviem, či to neohrozí operáciu. Môžem brať Fluomizin do 5. 10. a 7.10. ísť na operáciu? Za odpoveď Vám vopred veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, po preliečení môžete byť operovaná. Väčšinou ide o nález E.Coli alebo inej baktérie z výteru z pošvy.

Podobné otázky

  • Laparoskopicka operácia

    , Autor: Michaela89

    Dobrý večer.
    Podstúpila som laparoskopicku operáciu a odstránili mi vajcovod kvôli mmt. Je to štvrtý deň od operácie a ja som začala oveľa viac krvácať pričom vychádzajú aj nejaké kusy. Cítim zvláštny tlak v podbrušku.
    Je to takto v poriadku? Alebo mam za lekárom?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, tým, že došlo k odstráneniu vajíčkovodu s embryom, došlo prakticky k potratu a k poklesu beta HCG, čo sa prejavilo aj na maternici krvácaním zo spádu hormónov. Odsledujte si to. Samozrejme, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Polyp

    , Autor: odstránený používateľ

    Dobry den. Dakujem za skoru odpoved. Este by som sa chcela spitat ze ci by som nemohla brat nejake vitaminy? Co by ste mi odporucili po hysteroskopii a kyretazi polypu? A pohlavny stik po tomto zakroku kedy by ste odporucali? Ako som spominala operacia bola 26.11. Mojho dr. Som sa zabudla opitat. Nemam ziadne tazkosti. A prvu menstruaciu po operacii len ocakavam. Dakujem vam velmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkostí, nie je nutné užívať žiadne špeciálne vitamíny. Neviete to do budúcna ovplyvniť. Pohlavný styk je vhodné obmedziť aspoň 2 týždne od zákroku. Menštruácia po výkone by sa mala dostaviť po 4. - 6. týždňoch.

  • Tumor Ovária

    , Autor: Melagova

    Dobrý deň, v októbri mi diagnostikovali Tumor ľavého Ovária solídne cystický veľkosti 8x10cm a s drobným dermoidom na pravom ováriu, krv na markery len jedna hodnota trošku zvýšená -k tomu všetkému aj kvasinka.
    Operácia mala byť 1.12. ale kvôli kovid situácii operáciu zrušili.
    Žiaľ mi nevedia dať momentálne druhý termín operácie, odhadovaný je až niekedy v marci.
    Chcem sa prosím opýtať
    1. môžem mať sex do operácie, nie je tam riziko bolesti?
    2. Je možné, že tento cystický tumor je prevažne nezhubný ? Pretože mi to gyn. Napísal do spisu aj keď nebola operácia a hystologia. Nemôže sa tumor za ten čas ešte viac zväčšiť?
    -pytam sa pretože ma to dosť znepokojuje , vzhľadom k tomu , že netuším kedy tá operácia bude
    Ďakujem krásne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, keďže sa jedná o tumor vaječníka nejasnej povahy, ktorý sa môže aj zväčšovať, preto sa za týchto okolností môže považovať ako subakútny stav a byť zahrnutý do operatívy. V súčasnej situácii je to však ťažké, záleží aj od pracoviska a momentálnej epidemiologickej situácie v danom zdravotníckom zariadení. Pohlavný styk mať môžete, ak Vám to nebude nepríjemné, či bolestivé. Nepoznám bližšie informácie, ani okolnosti nálezu, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Laparoskopia vaječníka

    , Autor: Mcpolcic

    Dobrý večer mam otázku mam ísť na laparoskopiu vajecnika pravého v popise je: uterus v RVF, v priemernej veľkosti, corpus A-P 48,4mm, hladkých kontúr, endometrium 9,2mm,adnexa vľavo negat, práve ovarium bpn, susp. Sactosalpinx s priemerom hypoechog. Útvarov do 3cm. Je situácia covidu a neviem ci je nutná operácia alebo je možný odklad. Prosím o odpoveď. ĎAKUJEM krásne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, priority si určuje každé pracovisko s ohľadom na možnosti, či už kapacity, personálne, ... Ak sa nachádza patológia na adnexách, malo by sa to riešiť, závisí od viacerých okolností, napríklad, ak nie je vylúčené, že sa jedná o funkčnú záležitosť (hormonálnu), môže sa nález skontrolovať po nasledujúcej menštruácii, či po niekoľkých menštruáciách. Ak Vám bolo odporúčané operačné riešenie a na danom pracovisku s tým nemajú problém, ani v súčasnej dobe, nevidím dôvod, prečo by ste nemali byť operovaná. Konečné rozhodnutie je však na Vás.

  • Hlienovity vytok a neustale svrbenie

    , Autor: Becky

    Dobrý deň. Dlhodobo mám problémy so svrbením v pošve a hlienovitým výtokom po menštruácií, ktorý je zmiešaný s krvou. Viac krát som bola preliečená rôznymi atb (doxyhexal, amoksiklav, dalacin), entizolom, gyno-pevarylom, canestenom, probiotikami ale nič na to nezaberá. Mám aj pobolievanie v podbrušku, krížoch a slabinách a pred menštruáciou mávam aj 2-3 dni kŕče, čo som pred ako mi začali tieto problémy nemávala. Neviem už čo robiť, operovať ma už veľmi nechcú pretože mám strašne veľa zrastov a mám operované aj črevá. Čo by mohlo byť príčinou mojich problémov? Mám trvať na operácií? Je možné, že sa zistí pri nej príčina mojich problémov? Už ma raz operovali, pred necelými 2 rokomi, na nič sa neprišlo, odstránili mi cystu a jeden vajíčkovod, na druhom urobili neostomiu a fimbrioplastiku ale ja mám stále ten istý problém už skoro 3 roky. Ďakujem za prípadnú odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, príčin Vašich ťažkostí môže byť viacero. Môžete sa u Vás jednať o endometriózu. Určite by som u Vás realizoval aj rozšírené kultivačné vyšetrenie na chlamýdie a mykoplazmy. Keďže nepoznám peroperačný nález, ani dôvod predchádzajúcich gynekologických operácií, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Operácia nemusí vždy znamenať riešenie. Každý operačný výkon so sebou prináša riziko tvorby ďalších a ďalších zrastov, samozrejme ale, ak to situácia bude vyžadovať, diagnostická laparoskopia sa dá zvážiť.