Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,108 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tehotna

    , Autor: Kari

    Dobrý deň chcem sa opýtať čo robiť aby som hneď po pohlavnom styku otehotnela potrebujem aby ste mi poradili ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, stačí mať nechránený pohlavný styk, môžete skúsiť vyložiť nohy alebo iba ležať aspoň polhodinu po pohlavnom styku.

Podobné otázky

  • Núdzová tabletka

    , Autor: Mad1111

    Dobrý deň, pan doktor ja som včera písala ohľadom HCG testov. No dnes ma zaskočila jedna moja známa ohľadom otázky na Escapelle. Sama som ju užila v minulom roku raz. No chcela by som sa spýtať za nu aby som jej mohla poradiť. Tento mesiac sa jej s priateľom stalo ze 2x im praskla ochrana a raz ostala v nej. Čiže dokopy ju užila 3x v tomto marcovom mesiaci a s rozostupom dvoch týždňov. Čiže poslednu užila 14.03. Teraz sa im vraj včera prihodila nehoda pri “pettingu”. Je vhodne aby ju užila znovu ? Vraj ma strach nakoľko je mladá ze by mohla ostať tehotná. Vraj v takejto podobnej poradni jej gynekológ odpísal ze tato tableta aj ked by sa nemala ale môže sa užiť s rozostupom 7 dni od posledného uzitia. No ja by som radšej bola rady za radu priamo od vás nakoľko vždy ste mi poradili správne v akejkoľvek oblasti. Ak by si ju náhodou dala môže mat nejake zdravotne ťažkosti ? Alebo teda by sa rozhodil len ten menštruačný cyklus ? Ďakujem pekne za prečítanie a za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, známej odporúčam riešiť hormonálnu antikoncepciu cestou jej obvodného gynekológa, nakoľko časté užívanie núdzovej antikoncepcie nie je veľmi vhodné. K znepravidelneniu menštruačného cyklu u nej dôjde s najväčšou pravdepodobnosťou aj tak, keďže už opakovane užila tabletku núdzovej antikoncepcie. Ak však nedošlo k pohlavnému styku, ale iba k pettingu, nevidím dôvod na užitie ďalšej tabletky núdzovej antikoncepcie.

  • HCG testy

    , Autor: Mad1111

    Dobrý deň, ďakujem za vašu odpoveď, môžem sa spýtať tak od pohl. styku koľko je vhodná doba na čakanie kým prichádza do úvahy hcg test z krvi ? píšete od oplodnenia len koľko by to malo byť od toho samotného pohl. styku kym by bolo niečo vidno v hladine hcg z krvi ? Ďakujem pekne pán doktor :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tak najvhodnejšie je vyčkať na menštruáciu a v prípade meškania menštruácie aspoň 14 dní si môžete realizovať tehotenský test. Ako som už hovoril, ak ste tehotná, tehotnou budete aj o tri týždne, takže z tohto pohľadu je to jedno. Skoré a časté realizovanie tehotenských testov, či odberov krvi je skôr na škodu ako na úžitok.

  • HCG testy

    , Autor: Mad1111

    Dobrý deň, prosím vás po koľkých dňoch od pohlavného styku môžem absolvovať hcg test priamo z krvi? Nechránený pohlavný styk sme mali s partnerom 14.03. a zajtra 27.03. som objednaná na krvné testy hcg. Zajtra to bude teda 13 dní od pohl. styku je to podľa Vás dosť dlhá adekvátna doba kedy už sa dajú testy spraviť? Alebo koľko treba počkať aby bol výsledok 1000% správny ? Stačí aj tých 13 dní podľa Vás ? Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak by ste aj boli tehotná, už to nezmeníte. Odber krvi na beta HCG má zmysel realizovať najskôr po 14. - 16. dňoch od oplodnenia. Skôr realizované odbery krvi môžu byť aj falošne negatívne.

  • Predejakulat

    , Autor: Iveta11223344

    Dobrý deň, ďakujem za odpoved na ďalšiu otázku. Ja len či to chápem správne tym ze nedošlo vôbec k pohlavnému styku a ani k samotnej ejakulácii pred vnikom do pošvy. Tym ze bol predejakulat len na prstoch a síce aj ked s nimi vošiel hlbšie do pošvy Za týchto okolnosti je mala pravdepodobnosť na otehotnenie? Takze sa možem vyhnúť obavám ze by som z takéhoto niečoho mohla byt tehotná?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je to presne tak, za týchto okolností je pravdepodobnosť tehotenstva naozaj malá.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Iveta11223344

    Dobrý deň, s priateľom sme sa včera vzájomne uspokojovali rukami. K pohlavnému styku neprišlo vôbec. Neejakuloval predtým. Cítila som rukami ze ma vlhký penis. Čítala som ze sa jedna o nejaký predejakulat tzv. Kvapky lasky. Rukami si prešiel nechcenne po penise ked bol taký mokrý a následne mi vošiel prstami hlboko do posvy. Možem sa spýtať da sa z toho otehotnieť ? Mam mat obavy ze by sa aj z týchto kvapiek lasky predejakulatu na prstoch mohlo prist k otehotneniu ?