Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • e coli

    , Autor: VvikiAN

    Dobrý deň,pomôžu na e coli v pošve vkladacie tablety canesten gyn 6 dňová liečba ?...Alebo čo pomôže? dakujem veľmi pekne...Som už zúfalá

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, závisí od výsledku citlivosti z kultivačného vyšetrenia výteru z pošvy. Skúsiť môžete Canesten, rovnako tak vaginálne výplachy Clogin alebo Rosalgin. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám predpíše vhodný liek.

Podobné otázky

  • Je E coli prenosná

    , Autor: Sandri567

    Dobrý deň, vážený pán doktor,

    rada by som sa Vás opýtala, či je E coli v moči/pošve pohlavne alebo inak prenosná, keďže na internete som našla rôzne odpovede.

    Teda pri uro-gynekologických ťažkostiach mi urolog našiel v moči E coli, nasadil atb a potom uro-vaxom.

    Je nutné preliečiť aj partnera? Je možné, že to zase od neho dostanem, slinami alebo stykom?

    Ďakujem Vám veľmi pekne.

    S úctou
    Sandra



    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, E.Coli sa bežne vyskytuje v čreve každého človeka, ako aj v pošve prakticky každej ženy. V pošve je však pod kontrolou pošvovej mikroflóry a jej kyslého prostredia, takže nedôjde k premnoženiu a teda záchytu vrámci kultivačného vyšetrenia. V moči sa vyskytuje, najčastejšie ako následok uroinfekcie. Manžela nie je potrebné preliečiť. Vám odporúčam aplikovať si vaginálne probiotiká, najlepšie večer pred spaním, po dobu aspoň 10 - 12 dní. Odsledujte si to.

  • E coli

    , Autor: Radoslava363

    Dobrý deň prajem, koncom mája mi bola robená kyretáž pre missed ab. Mesiac na to, po normálnej menštruácií som mala ružovkastý krvavý výtok a silné svrbenie a pálenie pošvy. Nález: staphylococcus epidermidis, Escherichia coli (masivne). Citlivé: ampicilín, cefalotin, gentamicin, nitrofuarantion, trimetoprim a sulfonamid, ampicilin a sulbaktam, ciprofloxacin, chloramfenikol, tetracyklin. Velmi tomu nerozumiem, co to znamena. Nebolo mo to vysvetlene, kedze som bola len na pohotovosti a vysledky mi len dali papierovo. Vybrala som macmiror a beriem probiotika vaginalne. Okrem toho mam v posve biele fliaciky, tie som uz skor spozorovala a teraz mi aj praskol asi lebo jeden je fialovy. Moze to byt mykoza? Alebo je to nieco horsie, zlakla som sa ci nejde o vaginalny herpes ale podla obrazkov to tak nevyzera. Je to skor ako biely povalak fliacik. Vytok mam uz normalny, svrbenie ustupilo. Na flaky si davam canesten krem. Ďakujem za vysvetlenie a pomoc pri moznostiach dalsej diagnostiky a liecby. S pozdravom. Radka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, poľa výsledku citlivosti z kultivačného vyšetrenia ste si aplikovali vhodnú liečbu, Macmiror by teda mal byť účinný. Aplikáciou vaginálnych probiotík ste si tiež určite pomohli. Čo sa týka spomínaného fliačika, bez videnia nálezu sa takto nedá bližšie objektívne vyjadriť. Príčin môže byť viacero. Nevylučujem, že sa môže jednať aj o candidózu. Je vhodné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrenia určí o čo sa jedná a stanoví ďalší postup.

  • Ureaplazma ,mierne zvýšené e coli

    , Autor: 1Petra2

    Dobrý deň. Trápi ma vaginálny diskomfort. Neustále pálenie a štípanie. Nikdy som predtým nemala najmenšie problémy. Cytologia posledná vyšla zle , hsil , následne biopsia ktorá to nepotvrdila ale ukázala na aktívny chronicky zapal. Zistená bola potom ureaplazma ktorá toto mala na svedomí. Liečila som sa spolu s partnerom 3 týždne atb doxybene, počas liečby žiaden styk. Po liečbe bol konečne kľud a ja som si vydýchla. No nie na dlho. Po cca 2 mesiacoch prišiel znovu diskomfort ,no už sa pridružilo aj svrbenie, začervenanie pri vchode do pošvy, bolestivosť pri a po styku,štípanie. Lekár mi kontrolný odber na ureaplazmy urobiť nechcel,tvrdil že to nemá význam kontrolovať skôr ako 5 mesiacov po liečbe. Spravil mi klasickú kultivaciu, všetko čisté iba mierne zvýšené e coli. Predpisal mi macmiror complex na vkladanie. Zlepšenie prišlo už na druhý deň no dneska znovu cítim mierne pálenie a to som už takmer na konci liečby macmiror. Myslite ze takéto problémy môže vyvolať e coli ktoré je navyše zvýšené len mierne? Je postup lekára správny? Môže byť mierne zvýšenie e coli následok 3 týždňovej liečby silnými atb ktoré narušilo pH v pošve? Aj keď som atb brala 2 mesiace dozadu? A čo ak sa ureaplazma nepodarila vyliečiť a problem je stále v tomto ? Len kontrolného steru na ureaplazmu som sa nedovolala. Je to štandardný postup? Vôbec neviem ako si mam pomôcť. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Váš obvodný gynekológ postupuje štandardným spôsobom. S najväčšou pravdepodobnosťou sa u Vás jedná o bakteriálnu vaginózu. Pošva nie je sterilný orgán, nachádza sa v nej množstvo baktérií, dobrý ch aj zlých. Vplyvom dlhodobejšieho užívania viacerých antibiotík u Vás došlo k porušeniu vaginálnej mikroflóry. Skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si realizujte desaťdňovú kúru vaginálnymi probiotikami. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Baktéria e coli

    , Autor: Kris.

    Dobrý deň pán doktor, nadväzujem na predošlé otázky. Vypýtala som si správu a mam tam uvedené, že baktéria e. Coli masívne a citlivosť aj na cefuroxim a ciprofloxacin a mnohé iné. Je teda vhodné používať ATB zinnat 500? Ďakujem krásne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, účinná látka Zinnatu je cefuroxim, takže účinok to bude mať. Ak je však E. coli iba v pošve a nikde inde a citlivosť je aj na nitrofurantoin, vhodnejšia bude iba lokálna liečba Macmirorom. Následne po skončení liečby je vhodná aplikácia vaginálnych probiotík.

  • e coli

    , Autor: VvikiAN

    Dobrý deň ,v pošve mi bol zistený masívny výskyt e coli ,dvakrát som brala Ciphin500 pretože som mala e coli aj v mocovom mechuri ,pri močení pociťujem pálenie a bolesť mám bolesti a strašne pálenie aj pošvy ,prosím vás aké lieky by zabrali ? gynekologicka mi predpísala znova Ciphin ale obávam sa že mi to znova nevylieči ...vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od výsledku citlivosti z kultivačného vyšetrenia. Skúsiť môžete vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom, vhodný môže byť aj Macmiror. Bez poznania výsledkov sa Vám neviem bližšie vyjadriť.