Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,240 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • vnutromaternicove teliesko

    , Autor: MENSTRUACIA

    Dobry den.
    Po kyrete po spont.potrate,mi zistili Asher.syndrom.Mala som len 1 zrast,ktory sa podarilo rozrusit aplikovanim spec.gelu pri vysetreni dutiny maternice 3D. Ako prevenciu zlepenia a zrastenia maternice mi vlozili IUD LEVOSERT,len na 1-3cykly,a nasadili mi aj Estrofem na podporu rastu sliznice.Nakolko mame 3 rocnu dcerku,a chceli by sme este aspon jedno dieta,chcela by som vediet aj vas nazor na sance otehotnenia.Kedze mi vraveli ze pravdepodobnost uspesneho tehotenstva mam vysoku.Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, výsledky vyšetrení, nálezy ani konkrétnosti operačných výkonov alebo aplikovaných postupov, je veľmi ťažké sa adekvátne a objektívne bližšie vyjadriť. Môžem Vám odpovedať iba vo všeobecnosti. Ak sa prišlo na príčinu problému a ten bol úspešne odstránený, čo podľa Vášho opisu bol, na základe Vami napísaného sa domnievam, že šanca na tehotenstvo je pomerne priaznivá.

Podobné otázky

  • Dlhodobe krvacanie

    , Autor: Emka69

    Dobry den, od maja 2023 krvacam skoro stale nepretrzite.bola sol v lete 2023 u gynekologicky a ta mi povedala ze mam nahromadene vnutromaternicove tkanivo,aby som pockala ze som mlada a telo si poradi. No bohuzial telo si s tym neporadilo a skoro 8 mesiacov s malymi pauzickami krvacam.minuly mesiac som presne 30dni krcala ,take velke hrudy este netiekli ako minuly mesiac,kde som sadla tam.zostavali flaky po mne co ani vlozka nestihala sat krv.dva tyzden som mala pauzu a uz zase krvcam ???? bola som dnes u gynekologicky a ta mi teda po ultrazvuku povedala ze mam cca 2cm velke nahromadenie tkaniva a mi odporuca ist na kyretaz a hned zaviest mirenu kvoli tomu krvcaniu aby sa mi zase neurobilo to nahromadenie tkaniva( kvoli sexualnej ochrane nepotrebujem nic,moj manzel pod na prestrihnuti semenovodu).Zaujimal by ma vas nazor ci by ste aj vy mi odporucil v tomto pripade urobit kyretaz a zaviest vnutromaternicove teliesko kvoli tomu tkanivu a krvacaniu?mne to pride zbytocne zaviest vnutromaternicove teliesko kedze mi bude robit kyretaz ale nie som ziaden odbornik a preto by mal zaujimal Vas nazor a skusenost.
    Som po dvoch cisarskych porodoch.pytala som sa lekarky ci ma nieco spolocne cisarsky rez s tym a mi povedala ze nevie mi povedat ze vela zien ma ten problem s nahromadenim tkaniva.
    Vopred Vam dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin vzniku ťažkostí môže byť viacero. 20 mm vysoká sliznica nie je v poriadku. Iba na základe opisu si myslíme že bude vhodné realizovať hysteroskopiu (zavedenie kamerky do dutiny maternice) spolu s kyretážou a na základe nálezu a výsledku histologického vyšetrenia sa stanoví ďalší postup. Nepoznám však žiadne nálezy, ani výsledky vyšetrení, ani všetky informácie a okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam navštíviť vyššie pracovisko v nemocničnom zariadení vrámci konziliárneho vyšetrenia.

  • Časté mocenie

    , Autor: NikaDurdy

    Dobrý večer, v auguste som mala slabý zápal mechúra, pani doktorka mi predpísala dva sacky mononuralu a blokurima uro plus. Aj keď to trochu pomohlo odvtedy ma stále bolieva ako pri zápale, úplne dole v strede mechúra, ale už nemám pocit pálenia pri moceni. Mám však stále nutkanie, ale keď idem močím len trochu. Neviem už čo s tým mám robiť. Mám si dávať algifen od zápalu alebo niečo iné? Mám pocit že po blokurime sa to cele zhorší. Nechcem zbytočne chodiť k lekárovi. Mám ešte vnútromaternicové teliesko, ale nemyslim si, že by to bolo z toho. Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu to vyzerá na urologický problém, takže odporúčam realizovať urologické vyšetrenie. Ak bude urológ vyžadovať doplnenie gynekologického vyšetrenia, navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • PCOS

    , Autor: Simona1994

    Dobrý deň, chcela som sa informovať ako postupovať. Pred niekoľkými rokmi mi bolo diagnostikované u môjho gynekologa aj v centre asistovanej reprodukcie PCOS. Bez liekov nemám vôbec menštruáciu, veľmi veľa som pribrala (za 5rokov som pribrala zo 65kg na 106kg) nedarí sa mi schudnúť, mam psychické problémy (depresie,panické ataky, už je to ale lepšie, neužívam už ani lieky našťastie), dosť zarastám na tvari, brucho hlavne, ruky, nohy. Podstúpila som IVF, od pôrodu som mala len raz menštruáciu, čo sú už 3roky. Neužívam žiadne lieky, gynekológ mi chcel dať antikoncepciu, ale neurobil mi ani krvný obraz, takže som lieky nezačala užívať, rozmýšľam o zmene lekára, ktorému by som dôverovala. Moja otázka znie, či je podľa vás dobré, aby som si dala vnutromaternicové teliesko hormonálne, myslíte, že by mi to pomohlo aspoň trochu na moje problémy? V tehotenstve sa mi urobili kŕčové žily, som po operácii ale cievny systém mam vraj stále oslabený, aj koli nadváhe, nevylučujú sa kŕčové žily a antikoncepcia? Prosím ak by ste mi vedeli poradiť ako postupovať aby sa môj zdravotný stav zlepšil, bola by som Vám neuveriteľne vďačná. Hormonálny obraz mi robili cca pred dvoma rokmi, mala som zvýšený testosterón. Prosím Vás o radu ako postupovať, o info, či existuje aj iny spôsob liečby ako antikoncepcia, a aj o info, či nie je škodlivé a či nevadí, že nemám menštruáciu, mám trochu strach nakoľko stará mama mala rakovinu (neviem presne čoho, či maternici alebo vaječníkov)
    Veľmi pekne ďakujem za radu. ❤️

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, to, že nemáte dlhodobejšie menštruáciu nevidím ako problém. Vzhľadom k okolnostiam to je aj pochopiteľné. Treba si však uvedomiť, že celý menštruačný, ako aj ovulačný cyklus sú založené na hormónoch a zmenách ich hladín, takže čokoľvek, čo by sa chcelo upravovať, či meniť, by muselo byť na báze hormonálnej liečby. Vo väčšine prípadov je najlepšou možnosťou liečby práve hormonálna liečba, v podobe hormonálnej antikoncepcie. Pred každým nasadením hormonálnej antikoncepcie, či už vo forme tabliet alebo vaginálneho antikoncepčného krúžku, či vnútromaternicového telieska je potrebné realizovať odber krvi na krvný obraz, koagulačné parametre a pečeňové testy. Navyše, ak máte pozitívnu rodinnú gynekologickú anamnézu, je potrebné tiež na to myslieť a byť obozretný. Nepoznám však žiadne výsledky vyšetrení, ani ďalšie informácie, či okolnosti, preto je veľmi ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť.

  • Bolest a tlak v podbrusku

    , Autor: Dadus28

    Dobrý deň. V piatok rano som zakrvacala( mala som 4roky zavedenu mirenu,nemavala som pri nej menštruáciu) . Krvacanie som mala len rano,no na vecer ma chytili strašne bolesti v podbrusku. Isla som v sobotu na gyn.pohotovost krvne testy som mala v poriadku, v cievkovanom moci som mala stopy krvy , vo vysledkoch z kultivacie som mala zvysene neutrofily a PLT(MPV) v minuse (comu nerozumiem ci je to v poriadku alebo nie pretoze mi vysledky podali len v labaku vcera lekar sa mi k nim ešte nevyjadril). V pondelok som bola opat na gynekologii na kontrolu opat povedali ze je všetko v poriadku a mam ist k svojmu genekologovi na vybratie mireny uzavreli to tým ze mi moze ona skodit, isla som vybral ju na moje poziadanie aj ked on povedal ze mirena mi skodit nemohla a koli tej krvy v moci ma odoslal k urologovi dnes som teda bola u urologa podla neho z jeho hladiska je tiez všetko v poriadku. No spytal sa ma ci mi kontrolovali maternicu (kontrolovali ale na pohotovosti mi zrejme napisali zle rozmery pretoze obvodny gynekolog sa rozculil ze mi tam popisali na maternicu hlúposti) lebo ze aj ked nie je gynekolog mam ju zvacsenu a opat mam skusit gynekologiu. Bolesti mi stale od piatku nepresli , od piatku mávam zvýšenú teplotu cca 37.5+ -. Prosím vás kedze som uz zufala ako si ma stale prehadzuju o vas nazor co si vy myslite cim to moze byt sposobene,ci mam znova navstivit gynekológa ked povedali ze z ich hladiska to nie? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj napriek pomerne rozsiahlemu opisu je nemožné sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Nevylučujem, že mohlo dôjsť k preniknutiu infekcie do maternice a keďže je vnútromaternicové teliesko cudzorodý materiál, infekcia sa mohla rozvinúť do vzniku endomyometritídy, teda zápalu maternice. Niekedy môže dôjsť aj k vzniku abscesu a je potrebné teliesko vybrať a nasadiť antibiotickú liečbu. Nepoznám však žiadne konkrétne výsledky vyšetrení, USG nálezy, výsledky krvných odberov, zápalové parametre, ani ďalšie informácie, či okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Vaginálny zápal

    , Autor: Gabrle75

    Dobrý deň,
    Už 6 týždňov sa trápim s vaginálny zápalom. Trápi ma príšerné palenie a svrbenie v pošve. Mam 48 rokov a tretí rok mam zavedené teliesko Mirena kvôli tomu, že som mala polypy na maternici. Najprv som sa liečila sama pomocou clotrimazolovych vaginálnych tabliet a krému dostupných v lekárni, ale nepomohlo to. Navštívila som gynekológa, ktorý mi nasadil antimykoticku liečbou lokálnym čapikom, robila som vytieranie aj s tamponom s borax glycerínom a tiež som brala prokanazol. Po dvoch týždňoch sa nič nezlepsilo. Predpísal aj Ovestin krém 1x do týždňa a aj Gynoflor 1x týždenne. Nič to nepomohlo. Pálenie sa zhoršilo na nevydrzanie. Skúšala som aj voľne dostupné vaginálne prípravky ako Gynimun Rapid, Gyntima Probiotika, Gynella Silvercaps, Cicatridina, beriem probiotika a Candistop. Nič nepomohlo. Akonáhle som aplikovala akýkoľvek vaginálny capik alebo krém, pálenie a štípanie sa zhoršilo, musela som to veľakrát umyť, pretože sa to nedalo vydržať. Po 4 týždňoch mi gynekológ predpísal vaginalny krém Macmiror complex a vaginálny krém Dalacin V a krém Bactroban. Vo výteroch sa vraj neobjavilo nič, iba nejaký premnozeny Enterococcus, ktorý by mi vraj nemal robiť problem. Aplikovala som 7 krát Dalacin krém, jedine ten som vedela zniesť a trochu ukludnil to pálenie, po Macmiriore to palilo ešte viac, aj po Bactrobane. Problém pretrváva, stipe to, páli a svrbí. Ja som si ešte teraz kúpila vaginálne čapíky Betadine, potom Gynopevaryl a ešte som skúsila Gynella Silver Caps. Neúspešne. Po všetkých ešte väčšie zhoršenie, pálenie. Ja nevidím ani žiaden výtok, iba taky normálny priesvitný, ani necítim zápach. Skúšala som ešte výplachy s Rosalginom, trosku to pálenie ukludni, ale nevyriešil problém. Som už zúfalá. Neviem co robiť, ako postupovať ďalej. Mne už aj napadlo, či nemôže byť príčinou Mirena. Môj lekár tvrdí, že nie, ale prestávam tomu veriť. Iné lieky neberiem, iba Aerius na alergiu a večer Quentiax 25mg na spanie a vitamíny. Nebrala som ani antibiotika. Ak nie je príčinou Mirena, tak aká je ešte možná príčina, čo robiť, ako postupovať ďalej? Nebolo by treba Mirenu radšej vybrať? Som zúfalá, mam úplne zníženú kvalitu života. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, realizoval by som ešte rozšírený výter na chlamýdie, mykoplazmy, ureapaplazmy a trichomonas vaginalis. Ak bude výsledok na niektorý z týchto mikroorganizmov pozitívny, bude potrebné preliečiť Vás, ako aj partnera. Enterococcus faecalis je baktéria, ktorá sa vyskytuje v čreva a tráviacom trakte. Do pošvy sa dostane zanesením. Nevylučujem, že ťažkosti môže spôsobovať aj zavedené vnútromaternicové teliesko, to by ste však mali ťažkosti iného charakteru, a to najmä bolesti v podbrušku, či zvýšenú teplotu. Nevylučujem, že sa u Vás jedná aj o tzv. bakteriálnu vaginózu, ktorej veľmi nenapomohla opakovaná a častá liečba toľkými preparátmi. Ak sa opakuje v štandardnom kultivačnom výter enterococcus, cielene, podľa výsledku citlivosti, je potrebné nasadiť liečbu a následne je vhodné dlhodobé aplikovanie vaginálnych probiotík.