Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
9,380 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Antikoncepcia

    , Autor: Irenka

    Dobrý beriem antikoncepciu Diane 35 mala som ju brať 1 deň menštruácie lenže ešte pred ňou som mala celý mesiac ružovkaste špinenie az na jeden deň kedy som si myslela že už prišla menštruácia tak som užila prvú pilulku 7.5 na druhý deň menštruácia skončila proste už nebolo ani to špinenie tak som prestala užívať antiku hneď po 4-och dňoch 12.5 zase to špinenie tak som začala užívať antikoncepciu až do teraz ale menštruáciu nemam mám užívať naďalej alebo to bude už zbytočne ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak ste prvýkrát začali s užívaním hormonálnej antikoncepcie, nemali ste prestať, ale pokračovať v užívaní a pre istotu sa ešte počas prvého týždňa užívania doplnkovo chrániť, teda používať kondóm. Ak po opakovanom začatí užívania užívate antikoncepciu pravidelne doteraz, pokračujte v jej užívaní. Krvácanie počas užívania hormonálnej antikoncepcie má väčšinou slabú intenzitu a trvá iba pár dní. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Kyretáž

    , Autor:

    Dobrý deň, mám 40rokov a chcem sa spýtať na pár otázok. Dňa 13.07 2020 som bola na kyratáži pre silné krvácanie, sliznicu maternice som mala 24 mm, pri kyretáži mi odstránili polypy,ktorý bol bez dysplázie epitelu a bez podstatnejšieho nálezu.Keď som bola na kontrole už zase som mala sliznicu 14 mm. Od 17.08.2020 som dostala menštruáciu ,čiže trvá už 7 deň a začínam byť z toho nervózna. Čaká má zase kyretáž? A môžu mi robiť vôbec kyretáž, keď s príchodom menštruácie som začala brať antikoncepciu ,, Zlynda ,, tak ako mi to kázala pani doktorka. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nemusí Vás vôbec čakať kyretáž ani nemusíte byť nervózna. Máte dostatok hormónov, ktoré spôsobujú rast sliznice. Antikoncepcia by Vám to mala trošku upraviť, rast spomaliť a zabezpečiť krvácanie z vysadenia, pri ktorom dôjde k odlúčeniu sliznice. Po týždni užívania hormonálnej antikoncepcie sa nedá povedať, či Vám sadla alebo nie. Ak krvácanie nie je veľmi silnej intenzity a nemáte iné ťažkosti, nemusíte sa znervózňovať. Odsledujte si to. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tehotenstvo a lieky

    , Autor:

    Dobrý deň, mali sme s partnerom nechránený sex a spravil sa do mňa ale beriem aj antibiotiká zo spodu kvôli mykóze presnejšie Macmiror. Viem že by sme nemali mať sex ale liečim sa už veľmi dlho a nejak sme to nevydržali a otázka je či má tento liek nejaký vplyv na spermie a možné tehotenstvo i keď nemala som ovuláciu čiže tehotenstvo je nepravdepodobné. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak ste mali nechránený pohlavný styk, tehotenstvo nie je vylúčené. Macmiror vplyv na tehotenstvo nemá a nie je to ani antikoncepcia.

  • Antikoncepcia

    , Autor:

    Dobrý deň prajem,
    užívam hormonálnu antikoncepciu MISTRA prvý mesiac.

    29.07.2020 som dobrala celý blister. Od 30.07 som mala mať 7 - dňovú pauzu. Po 2 - dňovej pauze som začala krvácať. Myslela som si, že je to menštruácia, ktorá začala skôr a tak som začala s užívaním druhého blistru 31.07.

    Menštruácia to teda nebola, keďže ju mám už 5 - ty deň a je to skôr ako špinenie s kvapkou krvi.


    Otázka teda je, že či mám pokračovať s tabletkami až kým všetky z terajšieho blistra nevezmem alebo nasadiť 7 dňovú pauzu, aby sa menštruacia dostavila.

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie sa nejedná o menštruáciu, ale o krvácanie z vysadenia. Bez ohľadu na to, či sa krvácanie dostaví alebo nie, dodržiavajte sedemdňovú pauzu. Ak ste ale už začali s užívaním nového blistra, doužívajte ho a následne si urobte sedemdňovú pauzu. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Pálenie a bolesti

    , Autor:

    Dobrý deň. Už asi 4 mesiace ma trápi neprijémné pálenie pošvy a vonkajších rodidiel. Nie je to však také pálenie ako pri mikóze alebo zápale. Každý ster, čo sa mi robil bol negatívny. Kultivácia moču taktiež negatívna. Najviac cítim pálenie ráno, cez deň vačšinou prejde no najhoršie je to po pohlavnom styku. Vtedy je pálenie a bolesť najvačšia. Asi pred pol rokom som začala užívať antikoncepciu Ebelya mohlo by to byt kvôli tomu? Alebo alergia? Aj ked som alergiu nikdy pred tym nemala?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, takto sa bližšie vyjadriť je veľmi obtiažne, Ak sú bolesti po pohlavnom styku, ale prejdú, môže sa jednať o trhlinky pošvy po styku. Teoreticky sa môže jednať aj o alergiu, či už na latex alebo spermie. Hormonálna antikoncepcia asi na to vplyv mať nebude. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Vytok

    , Autor: ivetaiveta

    Dobrý deň. Chcem sa opýtať.

    Od poslednej menštruácie som 21. Deň.
    Na 8. a 9. Deň som mala prerušovaný styk.
    Na 10. Deň po sexe som dostala spinenie, úplne bledá akoby krv jeden večer, ďalší den úplne tmavý výtok a výtok ma neopúšťa už 4. Deň i keď je slabší, akoby bledohnedy.
    O dieťa sa nesnazime. Styk sme mávali s ochranou a tentokrát bez ...
    Partner tvrdí, že si je istý, že sa urobil von, ma 31 a vo vzťahoch predtým fungoval iba bez ochrany . ale viete... Človek nikdy nevie.
    Ovulacne krvácanie som nikdy nemala ešte, mám 25 rokov.
    Mohlo ísť o uhniezdovanie?
    Sex bol po menštruácii na 8. A 9. Deň ešte som mala badateľné spinenie. A 10 dní na to večer bledokrvave spinenie a ďalšie dni večer výtok tmavej farby a aj po každom utreti je vidieť niečo na toaletnom papieri. Momentálne je výtok akoby kapucinovej farby.
    Je už čas na test ? Prípadne, akú veľkú perc. Sancu dávate tehotenstvu? Alebo iný problém? Ale doteraz som nič takéto nemala.
    Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak ste mali nechránený pohlavný styk, tehotenstvo nie je vylúčené. Prerušovaný pohlavný styk nie je antikoncepcia. Odsledujte si to, pri meškaní menštruácie 14 dní si realizujte tehotenský test. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.