Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
10,476 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Operacia

    , Autor:

    Dobry den,dufam,ze mi budete vediet poradit.. mam problem a caka ma resekcia vaginal.septa,termin este nemam,odhaduje sa na jul,kedze som musela na 4 tyzdne vysadit antikoncepsiu,chcem sa spytat kolko trva tak priemerne rekonvalescencia po operacii,kedze v auguste planujeme ist k moru(ak sa bude dat),teda ako to cele prebieha.. dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, záleží od nálezu, či sa septum nachádza iba v istej časti pošvy, alebo je v celej dĺžke pošvy, záleží aj od hrúbky, ... Môže sa jednať len o výkon vrámci jednodňovej chirurgie a rekonvalescencia môže byť od pár dní do pár týždňov. Takto sa Vám bližšie objektívne vyjadriť neviem.

Podobné otázky

  • Bolesti

    , Autor:

    Dobrý deň. Prepáčte že znova otravujem. V skratke o mne - mám 30 rokov, neplodnosť, výroky, bolesti v podbrušku, krížoch, svrbenie, pred 9 mesiacmi som podstúpila operaciu lapartotomiou- odstranili mi cystu na vajecniku, vajickovod, zrasty po predchadzajucich operaciach (prasknute slepe crevo), menstruacia byva slabsia a ku koncu hnede spinenie s kuskami sliznice. Vysledky mam realativne dobre, krv ok, aj onkomarkery. Chcem sa ale opytat ci by nebolo vhodne podstupit nejaku diagnosticku kyretaz? Tie bolesti su dost silne, dakedy kvoli nim ani nespim a posledne mi vyzaruju uz aj do lonovej kosti. Ďakujem za prípadnu odoved a zelam pekne sviatky.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, diagnostická kyretáž o bolesti nepovie nič. Ak ste po rozsiahlejších operačných výkonoch, bolesti v podbrušku sa vyskytovať môžu. S každým operačným výkonom rastie riziko tvorby zrastov. Ak máte výsledky v poriadku, je zbytočné podstupovať výkon, na ktorý nie je relevantný dôvod. Takto na diaľku je vzhľadom k tomu, že nepoznám žiadne bližšie informácie, žiadne okolnosti ani výsledky vyšetrení, je veľmi ťažké sa bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • HPV

    , Autor:

    Dobry den pani doktorka mala by som otazku ohladom HPV virusu. Od minuleho roka som zacala navstevovat onko gynekologicku ambulanciu kvoli zlemu vysledku z cytologie u obvodnej gyn. lekarky. Pani doktorka na onkogyn. mi urobila kolposkopiu a odobrala vzorky z krcka maternice. Vysledky minuly rok boli, nasledovne: potvrdene hpv, zatial nie je nutna operacia, posilnime imunitu, nepamatam si vsetky cisla kt mi vysli ale viem, ze medzi nimi bola 59ka. Prisla som po roku na odbery a pani onko doktorka ma velmi prekvapila, co sa tyka vysledkov. Povedala, ze cytologia je v poriadku ale histologia je zla, je to sice lepsie ako minuly rok ale zevraj do roka mozem dostat rakovinu. Potom mi ponukla, ze si mozem od nej kupit volnopredajny liek regrosil. Mam z tohto postupu lekara vazne obavy, v 28 rokoch ma vystrasila doslova na smrt, ze som chora a ze do roka dostanem rakovinu. Viete mi prosim, trosku objasnit tuto nemilu situaciu a poradit mi, co mam robit? Pouzivam regrosil, indole 3c, pijem pupavove caje, alchemilku a celkovo sa snazim „dopovat“ vitaminmi. Uprimne, pride mi cudne, zeby ma niekto v takomto stave, ako teda pani doktorka tvrdi, nechal na volnodostupnom vaginalnom kreme… neordila som, staleho partnera nemam. Za odpoved velmi pekne dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, HPV typ 59 patrí medzi vysokorizikové HPV vírusy. Keďže ale nepoznám žiadne bližšie výsledky, ani všetky potrebné informácie, či okolnosti, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť. S preparátom "Regrosil" som sa ešte nestretol, takže sa Vám neviem vyjadriť ohľadne jeho prípadného použitia a účinku. Odporúčať Vám môžem očkovanie proti HPV. V prípade akýchkoľvek nejasností alebo ťažkostí sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý má k dispozícii všetky výsledky vyšetrení, pozná všetky okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám vie k nim vyjadriť a určiť ďalší postup.

  • endometrióza pri trombofílii

    , Autor:

    Dobrý deň, p. doktor, mám 29 rokov a diagnostikovanú endometriózu, mám za sebou jednu laparoskopiu, kde sa mi odstránila 6,5cm cysta z ľavého vaječníka. Bola mi odporúčaná liečba Decapeptylom, ktorú som musela po 2 injekciách pre zistenú trombofíliu ukončiť. Antikoncepcia mi nebola odporúčaná, pretože by som si inak musela pichať lieky na riedenie krvi.

    Takmer po 2,5 rokoch mám opäť 6cm cystu na ľavom vaječníku, bola mi opäť odporúčaná operácia (ktorá teraz nie je možná pre Covid 19). Viete mi odporučiť nejaké iné riešenie či len neustále operácie? Dokáže nejaká strava či doplnky spomaliť toto ochorenie, prípadne zmenšiť cystu? Partnera nemám, tehotenstvo teda neprichádza do úvahy.

    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, najlepšou liečbou endometriózy je tehotenstvo. Záleží od nálezu, rozsahu endometriózy, ťažkostí, plánovania tehotenstva a iných okolností. Každá operácia nesie so sebou riziko tvorby zrastov, obzvlášť pri endometrióze, hlavne znižovanie ovariálnej rezervy. Nie je riešením opakovane operovať už následok, ale riešiť príčinu. 6 cm cysta už sama nezmizne, hlavne ak máte ťažkosti, či nemáte ovuláciu, bude to treba riešiť operačne, ale čo najkonzervatívnejšie. Keďže nepoznám bližšie informácie, ani okolnosti, či výsledky vyšetrení, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť. Trombofílny stav možnú hormonálnu liečbu prakticky vylučuje. Strava endometriózu neovplyvní.

  • Operácia

    , Autor:

    Dobrý deň, mám plánovanú operáciu TLH na 7.10.2020 a dnes mi moja gynekologička na základe výsledkov z výteru predpísala Fluomizin
    Ja nepociťujem žiadne ťažkosti, ale ona chce, aby to preliečila a prišla na opakované testovanie. Teraz neviem, či to neohrozí operáciu. Môžem brať Fluomizin do 5. 10. a 7.10. ísť na operáciu? Za odpoveď Vám vopred veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, po preliečení môžete byť operovaná. Väčšinou ide o nález E.Coli alebo inej baktérie z výteru z pošvy.

  • Menopauza

    , Autor: Iveta

    Pan doktor, chcela by som sa opytať, či je nejaky liek na utlm dysfunkčneho krvacania a špinenia v obdobi klimakteria.,Keď žena ma ešte nepravidelnu manštruaciu s vynechavanim cyklov. FSH 53, LH 36,2,Estrogeny - 100, Progesteron 0, ,23 .Mala som robenu kyretaž pred 2 mesiacmi a lekar mi povedal, že keď to bude pretrvavať, tak operácia. Pred kyretom som 4 mesiace uživala Duphaston, ale nepomohol. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak Duphaston nepomohol, existujú ešte aj hormonálne depotné injekcie. Neslúžia však na útlm krvácania, ale na vyrovnanie hormonálnych hladín a úpravu cyklu. Ekvivalentom Duphastonu je ešte Utrogestan, vaginálne aplikovaný.