Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,427 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • hodnoty

    , Autor: stanka10

    Dobry deň pán doktor, dnes som bola na prvotrimestrialnom skríningu v 12+1 ( podľa utz 12+5), kde mi vyšli všetky hodnoty na základe komplexného vyšetrenia 1:20000. Akurat doktor mal poznačené rastový vývoj alebo ako sa to vola, keď je spomalený vývoj riziko v 1:122 , ale vravel, že to v budúcnosti by mohlo byt kvôli nedostatočnej funkcii placenty, tak mi predpísal aspirin 150mg pred spanim (avšak v lekarni mali len 100mg a lekárnicka vravela, že to staci). Chcem sa vás opytat, predpísanie toho lieku je podľa vás OK? Stačí 100mg na deň? Čo sa týka výsledkov: papp-A mi vyšlo 0,45mom, volny beta hcg 0,82mom, NT 1,8, nosná kostička prítomná. Ja mám 24 rokov, vazim 49 kg, zdravotné ťažkosti doteraz žiadne. (Beriem lieky len na štítnu zlatu, po gynekologickej stránke som ok), ďakujem krásne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno spomínaná dávka je postačujúca, aj vzhľadom k Vašej Váhe. Užívanie lieku je čisto preventívne.

Podobné otázky

  • 8.tt a rast hcg

    , Autor: Bubulina

    Dobrý deň , prosím Vás , k lekárovi idem až o pár dní. Minulý týždeň som si dala urobiť na platbu betaHcg , bolo 38 690 IU/l. 6.7.2021, po týždni 12.7.2021 bolo 82 655 IU/l. Som teraz v 8tt. Je prosím nárast ok?Niekde som čítala, že uz v takomto týždni sa nezdvojnásobuje hodnota každé dva dni- je to prosím tak?Som po dvoch abortoch a mám veľký strach ..Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, hodnota beta HCG je v poriadku. Beta HCG exponenciálne rastie do 12. týždňa tehotenstva. Áno, už nedochádza k zdvojnásobeniu hodnoty za 24 hodín. Ak nemáte žiadne ťažkosti, nemusíte sa obávať.

  • Hodnota HCG

    , Autor: Bubulina

    Dobrý deň, prosím Vás, je v poriadku ak som mala hladinu betaHCG 1.7. 2021 8660,0 IU/l a 6.7.2021 beta HCG 38,690IU/l. Som v 6+2 tt.Zodpovedá prosím nárast ?Vopred ďakujem !

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, hodnoty beta HCG sú v norme vzhľadom k týždňu tehotenstva.

  • Výtok a zápal

    , Autor: MajaN84

    Som dojčiaca žena ma trápi vaginálny zápal, kde moja lekárka predpisuje len liek macmiror alebo antibiotika zinat 500,o ktorom vie, že nepomáha, ale podľa jej slov dojčím, tak to inak liečiť nemôže. Mam bolesti celého tela, puchnu mi kĺby a už vyše rok mam výtok, pôrodom sa všetko zhoršilo. Som kvôli autoimunitnemu ochoreniu sledovaná na endokrinológii, zatiaľ bez liečby, hodnoty sú vždy len hraničné. Syn má 15 mesiacov a chcem ho naďalej dojčiť. Naposledy som mala znova Gardnerella vaginalis, Mycoplasma hominis a Ureaplasma sp. Bola som aj na urogynekologii kde ma poslali znova k mojej gynekologičke keďže podľa urogyn. Sumamed 500 a macmiror nevyliecia ureoplazmu a mykoplaznu.Lekarka kí znova dala macmiror a na tie plazmy bude výter robiť až o 2 mesiace keďže až vtedy bude iste ci to ešte mam. Naozaj je nemožné vyliečiť vytok a zápal v pošve keď dojčím? Už vyše roka mam bolesti a výtok. Musím prestať dojčiť alebo amma zmeniť lekára? Probiotika beriem pravidelne už pár mesiacov orálne a aj vagínalne. Veľmi pekne ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, skúsil by som liečbu tetracyklínmi. Najčastejšie sa používa doxycyklín. Vaginálne probiotiká si aplikujte naďalej, pri liečbe tabletkovými antibiotikami užívajte aj klasické probiotiká. Zastavenie, či prerušenie dojčenia po 15 mesiacoch by som nevidel tragicky. Ak bude prevyšovať, prínos

  • CA 125

    , Autor:

    Dobry den, v ramci prevetivy mi z odberu krvi vysli zvysene hodnoty CA125 priblizne 44. Vsetky ostatne gynekol. vysetrenia boli v poriadku (odber sa realizoval kvoli tomu ze som si priplatila "nadstandardny" balicek prevetivy, nebol nan ziaden konkretny dovod/podozrenie na nejake ochorenie). Po polroku som bola na kontrolnom odbere a onkomarker je rovnaky (ani sa nezvysil ani neklesol). Moj gynekolog s tym dalej nic neplanuje robit, neodoslal ma nikam, vraj je to ok ked sa nezvysuje. Prosim je to spravny pristup? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, CA 125 je nešpecifický onkomarker, ktorý môže byť zvýšený z rôznych príčin, príčina nemusí byť vôbec gynekologická. Ak sú všetky výsledky v poriadku a nemáte žiadne ťažkosti, stačí kontrola o 6 mesiacov. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Kyretáž

    , Autor:

    Pán doktor, je nutná kyretáž kvôli vysokej sliznici v maternici? Pred menštruáciou nameraná 20 mm a to 25. deň cyklu. Menštruácia po takto na meranej sliznici následne 3 dni normálne krvácanie, dva dni slabé špinenie. Nedá sa to riešiť liekmi? Mám autistického syna. Nemôžem si dovoliť pri ňom po zákroku oddychovať, je to starostlivosť 24 hodín denne. Pred pôrodom som mala znížený progesterón. Dlhodobo som užívala duphaston. Terajší gynekológ moju hormonálnu nerovnováhu nerieši. Trpím pco, cyklus je 31-34 dňový. Užívam indonal aj inofolic a to mi pomáha v predchádzaní cýst. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, dôležité sú aj okolnosti ako aj vek, kontrolné USG po menštruácii, ... Na základe jednej hodnoty výšky sliznice, a ešte pred menštruáciou, je tažké sa takto objektívne vyjadriť. Ak by však výška sliznice pretrvávala, je vhodné ju zhistologizovať kyretážou s hysteroskopiou. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.