Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
13,887 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Mykoza

    , Autor: Miba

    Dobrý deň, mám príznaky mykózy a existuje pravdepodobnosť, že môžem byť v 3tt . Môžem použiť canesten vaginálne tablety? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, svojvoľne by som liečbu nenasadzoval. Odporúčam návštevu Vášho obvodného gynekológa. Canesten by sa preventívne v I. trimestri nemal používať.

Podobné otázky

  • Cytologia

    , Autor: Matikk

    Dobrý deň. Pri preventívnej prehliadke doktor videl "škaredý hustý mliečny až smotanový výtok" alebo tak nejak to popísal, so slovami ze to bude bakteriálne. Zároveň mu zakrvacal krčok pri vyšetrení, čo mi aj ukázal na zrkadlách (?). Takže niečo sa tam deje. Ja som mala taký pocit že zo mna sa lejú Výtoky už do leta, kedy mi vďaka covidu len predpísal lieky na mykózu a nevyšetril ma. Ale svrbenie som nemala. Ďalej som sa v októbri snažila preliečiť rosalginom lebo Výtoky pretrvavali. Plus asi od októbra pozorujem pri/po pohl.styku že po mne zostane oranžová plachta čiže krvácam pri styku v zmysle slabo krv s výtokom zmiešané. Všetko som lekárovi povedala, zobral vzorky na kultivaciu a cytologiu. Dnes mam vysledky z kultivácie dobré, žiadne bakterie ani mykoza. Lenže pre mňa to je zle. :( Doktor mi predpísal aj tak Dalacin crm (mam ho používať ak bola kultivácia negat? Neprivolam si tym len mykozu potom po atb?) A že čakáme za výsledkami z cytologie 2-3 týždne. Vychádza miz. Toho, ako aj doktor vravrl 2 možnosti- buď zápal a preliecime atb alebo potom druhá možnosť z cytologie zmeny.. iného charakteru... Keďže mam príznaky, musí to mať vysvetlenie. Takže môžem sa pripraviť na zlé výsledky z cytologie? Čo to pre mňa môže znamenať, aké sú možnosti výsledkov a ich liečby? Ak je zápal vylúčený tak uz len dysplasticke zmeny s potrebou konizacie krcka? Mám 24 rokov...

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, príčin špinenia môže byť viacero. Na krčku maternice môžete mať ektrópium alebo ektópium, ak ste ešte nerodili. To by ale Váš obvodný gynekológ videl pri vyšetrení v zrkadlách. Na výsledky cytológie sa štandardne čaká do 10 dní. Pri realizácii cytologického vyšetrenia z krčka maternice môže dôjsť k zašpineniu, či zakrvácaniu, nakoľko kefka, na ktorú sa zachytávajú bunky sliznice kanála krčka maternice, je pomerne ostrá a teda pár dní po vyšetrení môže byť prítomné špinenie. Takto je však veľmi ťažké sa objektívne bližšie vyjadriť. Špinenie po pohlavnom styku tiež môže mať viacero príčin, nemusí to byť iba špinenie, či krvácanie z maternice, môže dôjsť aj k vzniku trhliniek sliznice pošvy, čo sa prejaví krvavým výtokom. Zápal maternice sa tiež nedá vylúčiť, to je ale väčšinou sprevádzané okrem výtokov aj bolesťami. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Pomoc

    , Autor: Mimonka

    Dobrý deň, potrebovala by som pomoc … 3.1 1 deň po menštruáciu sme mali s priateľom chránený pohlavný styk. Na další deň som začala tam dole pociťovať pálenie,svrbenie a mam akoby taký hrudkovity výtok. Chcem sa len spýtať či je to mykoza , môže to byt aj tehotenstvo ? Dneska ma zacalo mierne pichat pri klitorise neviem čo robit dopredu ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, môže sa jednať o začínajúcu vaginálnu infekciu. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrení, či výteru z pošvy, nasadí potrebnú liečbu a určí ďalší postup.

  • Mykoza či prechladnutie?

    , Autor: Llllliiiiivvvvv

    Dobrý deň, chcela by som sa poradiť. Mám 18 a asi pred pol rokom som mala mykózu. Pred cca 2 týždňami mi začali znova podobné príznaky a tak som začala užívať tabletky Belliema. Bolesť či svrbenie prešlo, ale stále som sa v niektorých okamihoch necítila dobre. Teraz v nedeľu 28.11 sme mali s partnerom nechránený pohlavný styk (beriem HAK pravideľne v rovnakú hodinu) a od stredy 1.12 cítim tlak pri močení (na konci) a dnes jemné svrbenie. Niekedy uplne slabúčko ale stáva sa, že ma to až reže. Začala som jesť brusnice, piť urologický čaj a zlatobyl a kúpila som si sáčky rozpustné vo vode ktoré by mali pomôcť pri liečbe prechladnutia a sú na prírodnej báze. Je to však už 3. deň a nepomáha to, tak mi napadlo, či by ten problém nemohol byť gynekologického rázu. Alebo ide čisto o prechladnutie a treba počať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, takto je veľmi ťažké sa bližšie objektívne vyjadriť. Vhodné je realizovať si občas kúru vaginálnymi probiotikami. Pri pretrvávaní ťažkostí odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Mykoza a zvýšené ph

    , Autor: Miška_1109

    Dobrý deň, môžem mať kvasinkovú infekciu a zároveň aj zvýšené ph? ( pri zvýšenom ph by sa malo potom jednať aj o bakteriálnu vaginózu) ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, v pošve je za normálnych okolností kyslé prostredie. Pri infekciách sa mení pH. Ak máte ťažkosti, navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrení a výteru z pošvy určí ďalší postup a nasadí potrebnú liečbu.

  • Mykoza

    , Autor: kativa12

    Dobry den. S manzelom sme mali nechraneny pohlavny styk. Avsak den na to som volala gynekologicke, ze mam akesi palenie, tak mi odporucila jenamazol 2%. Ja som ho 3dni zobrala, ale rozmyslam, ze co ak som uz tehotna a ja som ho vzala. Do menstruacie je daleko. Takze neviem teraz. Posledna menstruacia mi skoncila 9.10-10.10. tak na prelome. Neviem ci som v case pohlavneho styku mala plodne dni. 14.10. Nerieisila som plodne, neplodne dni doteraz, chranili sme sa. Tento mesiac sme sa rozhodli, ze zacneme pracovat na dietatku. A teraz som citala na nete, ze clotrimazol sa nesmie.... A ja som si ho uz dala. A som v strese. Mohla som pripadnemu dietatu nejak ublizit?
    Dalsia otazka je: kolko dni po dobrati jenamazolu sa mozeme zacat snazit o dieta?
    Dalsia otazka: ak otehotniem s mykozou je to velky problem. Mykozy sa mi opakuju a cakat s tehotenstvom uz nechceme.
    Dakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, v skorom štádiu tehotenstva platí zásada všetko alebo nič. Ak sa má zárodok ujať, ujme sa a lieky na to vplyv mať nebudú. Mykózu by som nezanedbával. Bude vhodné navštíviť Vášho obvodného gynekológa. Ak máte časté mykózy, skúsiť možte realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a aplikovať si vaginálne probiotiká.