Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Krvácanie mimo menštruácie

    , Autor: Ema1112

    Dobrý deň, chcela by som sa Vás spýtať, poslednú menštruáciu som mala 4.augusta. 21. augusta som si všimla hustý výtok s krvou.Mala som pocit tlaku v podbruší skôr tak na ľavej strane ale potom sa to presunulo do celého podbrušia, pocit akoby sa mi mala spustiť menštruácia, brucho ma nebolelo výrazne, iba taký pocit akoby na spustenie vytekanie menštruácie. Mám aj stuhnuté podbruško. 27. augusta som si všimla krvavý zhluk akoby z maternice nejaký úlomok. Keď som bola na WC tak aj na toaletnom papieri som mala krvavé to od toho 21-vého. Trvá mi to celé od toho 21. dodnes, pocit ako by som mala menštruáciu a celé sa to strieda raz krvácanie ale nie zase silné potom zase hnedé. Menštruáciu mám nepravidelnú. Lekárka na usg brucha mi diagnostikovala endometriózu. Chcem sa spýtať či toto mimomenštruačné krvácanie môže byť vážne? A čo by znamenalo ak by to súviselo s endometriózou a čo by znamenalo, ak by to s endometriózou nesúviselo? Nikdy som to ešte doteraz nemala. Mám 30 rokov .Ďakujem Vám pekne za odpoveď. Ema

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte nepravidelnú menštruáciu, je možné, že aj napriek tomu, že ste mali menštruáciu 4.8. máte menštruáciu tiež. Ťažko sa mi je vyjadriť k celej situácii bez poznania akýchkoľvek informácii alebo okolností. Aj napriek tomu, že máte diagnostikovanú endometriózu, nepravidelný menštruačný cyklus ešte nič neznamená. Odporúčam pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý o Vás vie najviac, pozná všetky okolnosti a najlepšie môže vyhodnotiť Váš stav a určiť ďalší postup.

Podobné otázky

  • Špinenie pri ovulacii

    , Autor: irenka

    Dobrý chcem sa poradiť mala som pred a pri ovulacii slabe špinenie s partnerom máme stale nechraneni styk snažíme sa o bábätko je to niečo vážne mám zájsť na gynekologiu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v období ovulácie môže dôjsť k zašpineniu, jedná sa o ovulačné krvácanie. Podľa všetkého k nemu dochádza v dôsledku hormonálnej nerovnováhy. Tesne po skončení ovulácie prudko poklesne hladina estrogénu a nastupuje progesterón. Ak nestihne dosiahnuť v určitom čase potrebnú hladinu, môže dôjsť ku krvácaniu. Druhou príčinou býva krvácanie pri uvoľnení vajíčka z vaječníka. Špinenie si môže žena nevedomky spôsobiť aj sama, napríklad užívaním bylinných prípravkov na úpravu menštruačného cyklu. V takomto prípade sa objaví krvácanie mimo menštruácie iba počas niekoľkých cyklov a postupne sa vytratí. Ak sa ovulačné krvácanie vyskytuje pravidelne, je vhodné používať v tomto období preventívne intímky, aby ste zabránili nečakanému znečisteniu spodnej bielizne. V prípade akýchkoľvek nejasností alebo ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Krvacanie

    , Autor: janina824

    Dobry den, chcem sa opytat je normalne ak som zacala krvacat po odbere z krcka maternice az po dva a pol tyzdni? Na odber som bola 11.2. No a ako pisem zacala som krvacat uz 27.2.miniem jednu vlozku za den. Menzes mam dostat az 6.3.(posledny som mala 6.2.) Je mozne, ze mi dosla menstruacia o tyzden skor kvoli tomu odberu? Nikdy sa mi to nestalo aby som dostala o tyzden skor.
    Vysledok biopsie dopadol dobre az na to ze lekar zistil zapal krcka. Od pondelka24.2.som uzivala antibiotika plus polygynax na preliecenie. Je mozne ze to spustilo krvacanie? Uz som zufala z toho krvacania mimo menzesu preto som bola aj na odber vzorky.
    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    krvácanie 2 týždne po odbere onkocytológie s týmto odberom určite nesúvisí. Mohla prísť menštruácia o týždeň skôr, no nie kvôli odberu avšak chronický zápal spôsobuje poškodenie tkanív, jeho fragilitu (krehkosť) čo môže napríklad po pohlavnom styku spôsobovať krvácanie. Ak sa krvácanie mimo menštruácie pravidelne opakuje je nutné dôkladné vyšetrenie hormonálneho profilu.

  • problematická menštruácia

    , Autor: jalucia

    Dobrý deň. Potrebovala by som poradiť ohľadne menštruácie.
    Posledné dva roky mávam zvláštne problémy počas menštruácie. Cyklus mám normálny 29-33 dní. Ale to čo ma trápi je, že menštruácia samotná sa mi väčšinou predlžuje aj na 9 dní. S tým, že prvé dva dni mám slabé krvácanie, tretí deň silnejšie, a zvyšné dni také slabšie. Zvláštne je, že keď to vyzerá v siedmy deň, že už mám špinenie (že menštruácia končí), tak stačí keď idem na veľkú potrebu alebo len silnejšie zatlačím na toalete a spustí sa mi také slabšie krvácanie na dva dni. A aby toho nebolo málo, tak skoro celý mesiac (mimo menštruácie) som dosť podráždená a náladová. Môže to spôsobovať hormonálna nerovnováha?
    Chodím pravidelne na preventívne prehliadky ku gynekologičke a vždy mi povie, že je to normálne pokiaľ to nie je mimo menštruácie. Aj výsledky zo sterov mám vždy v poriadku. Neviem prečo, ale mám také tušenie, že mi moje telo dáva najavo, že by už chcelo mať bábetko :-)
    Vopred vám ďakujem za vašu radu a želám pekný deň. Lucia

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    presne tak ako hovorila aj vaša pani doktorka, pokiaľ nie je krvácanie mimo menštruácie takéto krvácanie je v norme. Podrždenosť a náladovosť nemusí byť spôsobená len hormonálnou nerovnováhou :)